Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

03 лютого, 00:00

Експортувати товари, а не проблеми

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович від імені уряду звертається «до кожного народного депутата» із закликом «не проводити лінії фронтів, а шукати компроміси та працювати», а також «винести за стіни Верховної Ради політичні змагання й політичні амбіції». Про це йдеться в коментарі Віктора Януковича стосовно початку 5-ї сесії українського парламенту, який поширила в понеділок прес-служба Кабінету Міністрів, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Тільки спільні зусилля законодавчої та виконавчої гілок влади забезпечать подальшу реалізацію головного завдання, що стоїть перед нами, — покращання добробуту наших громадян», — зазначається в документі. «Не лозунгами, а реальною роботою необхідно забезпечувати рейтинги та завойовувати авторитет у суспільстві. Ми повинні нарешті усвідомити і непорушність таких цінностей, як стабільність держави, національна самоповага. Дбати необхідно про збільшення поставок за межі України нашої продукції, а не проблем», — наголосив прем’єр.

Рецепти Литвина

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин сподівається, що народним депутатам вдасться знайти компромісне рішення, яке дозволить нормалізувати роботу парламенту. В понеділок в інтерв’ю журналістам спікер сказав, що обговорюють кілька варіантів розблокування роботи парламенту, передає Інтерфакс-Україна. Пропонують, зокрема, розпочати роботу Верховної Ради, а до питання щодо проведення конституційної реформи повернутися після відповідного рішення Конституційного Суду. Як другий варіант розблокування роботи ВР, пропонують підписати політичну угоду, в якій потрібно передбачити, зокрема, вилучення із попередньо схваленого парламентом законопроекту про зміни до Конституції положень про спосіб обрання президента України, імперативний мандат, обмеження терміну обрання суддів, надання права загального нагляду Генпрокуратурі України. Крім того, відзначив спікер, пропонується ухвалити закони про вибори на пропорційній основі. Пропонується також внести зміни або ухвалити в новій редакції закон про вибори президента України, зменшивши, зокрема, термін проведення виборчої кампанії зі 180 до 120 днів. Крім того, пропонується затвердити новий склад Центрвиборчкому, повноваження 12-ти членів якого закінчилися 20 січня. Спікер наголосив, що парламентська більшість пропонує опозиції відкликати з КС подання, яке стосується легітимності прийнятого 24 грудня 2003 року рішення про попереднє схвалення законопроекту із конституційної реформи. Він відзначив, що в політичній угоді пропонують також зафіксувати відмову від блокування роботи парламенту як одного з принципів роботи народних депутатів.

Львівські пам’ятки сподіватимуться на щасливий випадок?

Комісія ЮНЕСКО, яка обстежувала й оцінювала стан збереження архітектурних пам’яток у Львові, відзначила багато позитивних зрушень. Зокрема, відреставрований палац Бандінеллі та палац Потоцьких. Проте експертів непокоїть стан житлових будинків у центрі Львова, причиною руйнування яких стало погане водовідведення.

Експерти також вважають, що межи історичної частини міста, занесеної в Список світової спадщини ЮНЕСКО, можуть розширитися. Адже поза межами цієї території вони побачили дуже багато цікавих об’єктів. Проте фінансово допомогти наразі неможливо, адже під охороною ЮНЕСКО перебуває 750 міст. Комісія може лише порадити, як доглядати за пам’ятками архітектури. Всю ж відповідальність за наслідки, так само як і витрати, українська сторона має взяти на себе… Хіба що можна сподіватися на щасливий випадок. Приміром, одна заможна жінка заповіла ЮНЕСКО чималі кошти, і частину з них організація скерувала на ремонт даху церкви Св.Андрія. Голова делегації експертів Ганс Каспарі висловив надію, що подібне може статися і з каплицею Боїмів…

Серед кандидатів до списку спадщини ЮНЕСКО експерти назвали також старенькі дерев’яні церкви в Карпатах, які нинi перебувають у жахливому стані, повiдомляє Ірина ЄГОРОВА, «День».

Вміння здивувати

Iз 5 по 15 лютого 2004 року в Палаці мистецтв «Український дім» відбудеться презентація персональної виставки художника Валерія Сюрхи. Його твори вирізняє неповторне бачення навколишнього світу, несподіване втілення художніх думок, мрій та фантазій, уміння здивувати та оселити в людських душах світлі почуття романтичності, сентиментальності й невгамовної дитячої радості, всі почуття та настрої, які забарвлюють наше буденне життя. Валерій Сюрха є членом Спілок художників Німеччини, Чехії, «Клуба графіків» (Філадельфія, США), «Екслібіс-центру» (Ареззо, Італія). Отримав премії: 1990 р. — першу на Міжнародному конкурсі плакату «Моє покоління» MTV (Нью-Йорк, США), 1994 р. — першу на VIII Міжнародному Міні-прінт бієнале в Сеулі (Корея), 1995 р. — Диплом на VI Міжнародному Міні-прінт бієнале в м. Остров Велкопольські (Польща), в 1997 р. занесений до Оксфордської енциклопедії «Хто є хто з інтелектуалів» (13-е видання, Інтернаціональний біографічний центр, Кембрідж, Велика Британія). За роки творчої роботи проілюстрував майже 30 книжок. Брав участь у різноманітних виставках у Нью-Йорку, Кельні, Лондоні, Парижі, Нюрнберзі, Празі, Берні...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати