Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

<center>КОРОТКО</center>

04 лютого, 00:00
КОРОТКО
Павло Кудюкін втратив дар мови Однак суд і обвинувачення так не вважають Данило КЛЯХІН, "День"

Через рік після початку в Миколаївському обласному суді процесу над екс-президентом компанії ЧМП - "Бласко" Павлом Кудюкіним, суд приступив до розгляду справи по суті. Цього тижня розпочато допит підсудних, вивчення обставин справи.

Судовий процес відновлено після чотиримісячної перерви, під час якої на підставі клопотання адвокатів Головне бюро судмедекспертиз досліджувало стан здоров'я Кудюкіна. Попри цілий "букет" виявлених хвороб, зокрема й ішемічної хвороби серця, експерти визнали стан здоров'я екс-президента ЧМП задовільним і дійшли висновку, що він може брати участь у судовому процесі. Проте сам Кудюкін пересувається за допомогою конвоїрів, які підтримують його попід руки, а в залі суду на запитання судді лише "мукає", махає руками і пише цидулки, в яких пояснює, що через хвороби мозку в нього відібрало ноги й мову. Суддя й обвинувачі, навпаки, схиляються до думки, що підсудний симулює, оскільки у висновку експертизи його мовні й рухові функції охарактеризовано як задовільні.

Відновивши процес, суддя Надія Савісько відмовила в задоволенні чергового клопотання адвокатів - про звільнення Кудюкіна з в'язниці з підпискою про невиїзд і про призначення повторної судмедекспертизи. І заявила про початок вивчення обставин справи. Оскільки екс-президент мовчить, розпочато допит "розмовляючих" підсудних, які проходять по цій справі.

На вчорашньому засіданні Кудюкін подав суду заяву, в якій відмовляється від адвокатського захисту. "Я відмовляюся від захисників у судовому фарсі, результат якого відомий зазделегідь... Я також наполягаю на тому, аби справу розглядали без моєї присутності", - сказано в письмовій заяві. На це суддя Савісько зауважила, що договори з адвокатами укладав не суд, а родичі підсудного Кудюкіна, тому відмова від послуг захисників - "ваші внутрішні проблеми". Допит підсудних триває.

Миколаїв

Прогресивні соціалісти вимагають імпічменту Президента ПСПУ зажадала від народних депутатів негайно розпочати процедуру усунення Президента з поста. Голова партії Наталія Вітренко розцінює "як державну зраду" проведення Президентом курсу економічних реформ, спрямованих проти народу України і вітчизняного виробництва, а також видання указу від 21 січня 1998 року, який завершує розпродаж майна і землі", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Крім того, ПСПУ вимагає з 3 лютого 1998 року усунути з посади голову Верховної Ради Олександра Мороза, який, як переконує ПСПУ, "використовуючи своє службове становище і порушуючи регламент, "протягнув" ухвалення всіх законопроектів, які привели Україну до краху". Вчора Павло Лазаренко давав перші свідчення у справі швейцарських рахунків.

Але не в Генеральній прокуратурі, куди усіма можливими способами запрошували екс-прем`єра, а в Головному управлінні з боротьби з організованою злочинністю, де його триавтомобільний ескорт і було виявлено, повідомляє кореспондент "Дня" Оксана ПАНЧЕНКО. Опального політика було запрошено до УБОЗу як свідка. Причиною візиту стало інтерв`ю з Григорієм Омельченком в газеті "Україна молода" від 17 січня 1998 року.

Однак Г.Омельченко зауважив, що дані про причетність Павла Івановича до справи "LIP" потребують більш детальної перевірки.

Після тригодинної бесіди в сірих стінах УБОЗу Павло Лазаренко заявив, що "працівники прокуратури не надали жодного документу, який би свідчив про мою причетність до згаданих валютних рахунків".

При цьому колишній прем'єр порекомендував слідству готуватися серйозніше до таких заходів, адже тепер він має намір давати свідчення за першим викликом. І не має бажання даремно відвідувати слідчого, як цього разу.

На Херсонщині визначено обсяги тіньової економіки Колегія Херсонської облдержадміністрації на своєму розширеному засіданні звернула увагу на негативну тенденцію: підприємства, які різко зменшили обсяг випуску продукції, збільшили витрати електроенергії. У чому річ?

Колегія дійшла висновку: електроенергію розкрадає... тіньова економіка. Це підтверджують і деякі перевірки. У такий спосіб, повідомляє кореспондент "Дня" Василь ПІДДУБНЯК, визначено обсяг тіньової економіки області. Торік сума коштів, що "крутилися" за межами банківських і податкових установ, сягнула 119 мільйонів гривень, що становить майже 42 відсотки обсягу обласного бюджету. Невідомо лише, яким чином облдержадміністрація збирається покласти край ганебному явищу. Лідер незалежної профспілки гірників Михайло Волинець: "До 10-го ніяких пікетів не буде" Учора голова НПГ України Михайло Волинець вирушив на Донбас, аби відкласти виїзд гірників, які збираються до столиці, аби провести пікетування Кабміну і Верховної Ради з 3 до 6 лютого, повідомляє кореспондент "Дня" Сергій ЯРМОЛЮК.

Це було викликане тим, що вранці прем'єр-міністр країни Валерій Пустовойтенко і представники профспілки виробили нарешті робочий проект постанови про додаткові заходи щодо погашення заборгованості виплати гірникам заробітної платні. Підписання її намічається на засіданні Верховної Ради 10 лютого. До цієї дати, сказав Михайло Волинець на вчорашній прес-конференції, гірники пікетів не влаштовуватимуть.

Очікується, що уряд виділить шахтам 15,6 мільйона гривень на фонд охорони праці та придбання засобів індивідуального захисту. Крім того планується закупити для держрезерву вугілля на суму 1 мільярда гривень. Ці гроші повністю призначаються на погашення заборгованості із зарплатні. Отже, профспілка пішла на відстрочку. Проте 10-го лютого делегація шахтарів усе ж відвідає Київ, щоб, як сказав Михайло Волинець, "проконтролювати засідання Верховної Ради". Лариса Хоролець призначила Валерію Пустовойтенку побачення в суді. І не дочекалася його Переповнений зал засідань Радянського райсуду Києва так і не дочекався вчора початку розгляду позову Лариси Хоролець на Кабмін України та прем'єр-міністра Валерія Пустовойтенка. Нагадаємо, що наприкінці листопада було звільнено з посади генерального директора "Українського дому", яка була тоді у відпустці і хворіла, а на її місце наказом Кабміну було раптово призначено колишнього комсомольського функціонера Валерія Плохого. Лариса Хоролець оскаржує рішення Кабміну, вимагає визнати його незаконним і виплатити компенсацію за вимушений прогул. Відповідачі, як, утім, і слід було сподіватися, на суд не з'явилися. Суддя Богдан Вавринчук із цього приводу заявив: "Не відомо, чи одержали повістки Кабмін і третя особа - прем'єр-міністр Пустовойтенко". Заява, по суті, курйозна, враховуючи, що повістки до суду вручаються під розписку, а в офіційних установах мусять реєструватися в канцелярії. "Їм просто нічого сказати, - прокоментувала Лариса Хоролець те, що сталося, кореспондентові "Дня" Анатолію ЛЕМИШУ. - Їхні дії не вписуються в жодні закони, і вони чудово це розуміють". Наскільки справедливі слова відлученої від "Українського дому" Лариси Хоролець, можна буде перевірити 19 лютого, на яке призначено повторне засідання.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати