Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Колекцію збирали шість років

Дніпровський історичний музей став володарем унікального зібрання джерел з історії індустріалізації східного краю
06 березня, 18:46
ВИСТАВКОВИЙ ТУР ЕКСПОЗИЦІЇ ОХОПИВ ЛИСИЧАНСЬК, КРАМАТОРСЬК, СЄВЄРОДОНЕЦЬК, КАМ’ЯНСЬК, МАРІУПОЛЬ, КОСТЯНТИНІВКИ, ДЕ БЕЛЬГІЙСЬКІ КОМПАНІЇ ПРАЦЮВАЛИ 125 РОКІВ ТОМУ / ФОТО ІВАНА АНТИПЕНКА/«ДЕНЬ»

У Дніпровському національному історичному музеї ім. Яворницького відкрилася виставка «Українська Бельгія: іноземні інвестиції. Кінець XIX — початок ХХ ст». Вона присвячена історії індустріалізації за участю європейського капіталу на території Криворізького, Придніпровського та Донецького регіонів. За підрахунками істориків, наприкінці XIX — на початку ХХ століття в економічний розвиток півдня України було вкладено понад 800 млн франків іноземних інвестицій від Бельгії, Франції, Великобританії, Німеччини та Швейцарії.

«Нинішній Дніпро, колишній Екатеринослав, у той час був центром величезної Єкатеринославської губернії, до складу якої входили нинішня Луганська, Донецька, Запорізька і Дніпропетровська сучасні області. Тоді тут побудували два десятки великих заводів. Із них 17 — бельгійські. Інвесторів привертали залізняк, кам’яне вугілля і марганець. Про поклади корисних копалини їм розповів краєзнавець і підприємець Олександр Поль, на честь якого нещодавно назвали колишній проспект Кірова. Індустріалізація регіону розпочалася з побудови залізниці і мосту через Дніпро. Через 12 років після її відкриття Катеринославська губернія пройшла такий шлях індустріалізації, на який Європі знадобилося значно більше часу», — каже Валентина Лазебник, автор виставки і завідувачка відділу Дніпровського національного історичного музею ім. Д.Яворницького.

Виставка, що показує цей шлях, налічує близько 250 експонатів. Колекцію збирали шість років — експонати діставали з музейних архівів, цінні папери спеціально купували на аукціонах. Так, дніпровський меценат Дмитро Піркл подарував 199 старовинних акцій та облігацій. На відкритті виставки криворізькі історики подарували музеєві ще одну надзвичайно рідкісну акцію, яку виявили лише 1991 року. Завдяки таким експонатам Дніпровський національний історичний музей став чи не єдиним в Україні музеєм, що має настільки багату й цінну колекцію оригінальних джерел з історії індустріалізації східного регіону країни.

Попередньо нова експозиція відвідала міста сходу України («День» писав про це). Виставку, присвячену «Українській Бельгії» в Дніпрі, відкривали з участю Надзвичайного і Повноважного посла Бельгії в Україні Люка Якобса. Триватиме вона найближчі три місяці. Після цього аналогічні стенди роздрукують і відправлять в іншу подорож — тепер уже бельгійськими музеями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати