Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кіловати пішли в "тінь"

23 липня, 00:00

Як відомо, обсяг нашого внутрішнього валового продукту у першому півріччі нинішнього року знизився порівняно з аналогічним періодом минулого року на 7,5 відсотка. В той же час, маючи у 23 рази менший обсяг ВВП ніж Німеччина, Україна на душу населення споживає на 20 відсотків газу більше. Щорічно в нашій державі "губиться" 4-5 млрд. кубометрів газу на суму $ 0,5 млрд.

Куди діваються ці енергоресурси, які ми оплачуємо зі своєї кишені при повальному спаді, а точніше, знищенні виробництва як такого? Навіть якщо зробити поправку на те, що багато підприємств завищують собівартість продукції, в тому числі за рахунок реального обсягу споживання електроенергії, щоб зменшити податок на прибуток, то все одно кінці з кінцями не стикуються. Енергоспоживання в нашій країні набуває все більш інтенсивних форм. Цей "бермудський трикутник", куди як у прірву "летять" вироблені у нас і закуплені за кордоном енергоносії, називається тіньовою економікою.

За свідченнями економістів, коефіцієнт співвідношення ВВП і споживання енергоносіїв показує питому вагу тіньового сектору в економіці. Починаючи з 1990 року цей коефіцієнт росте, і сьогодні становить близько 50 відсотків, що вже не можна не враховувати і не брати до уваги при будь-яких економічних розрахунках, розробці планів і стратегій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати