Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Історія — проєкт майбутнього"

У Смарт Просторі відбулася зустріч із головною редакторкою «Дня» Ларисою Івшиною
15 грудня, 21:03
Фото з архіву "Дня"

Коли ми «розминулися» зі своєю історією? Як перетворити історичне коло України у спіраль? Як нам перемогти росію? У всьому цьому і не тільки розбиралися з Ларисою Івшиною — журналісткою, громадсько-культурною діячкою, почесною професоркою Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та головною редакторкою Всеукраїнської щоденної газети «День».

Попри погану погоду, зустріч таки відбулася 10 грудня у стінах культурно-освітнього громадського Смарт Простору, що в Козельщині на Полтавщині.

 ««Історія — проєкт майбутнього» — це книжковий проєкт газети «День», — розповідає Лариса Івшина. — У 1999-му році, який я вважаю рубіконом новітньої української політичної історії, відбулися президентські вибори, завдяки яким ми мали шанс піти тією дорогою, якою пішли країни Балтії та Польща. Але, на жаль, на них наглядовою радою були люди з росії, котрі зробили все, щоб не допустити до перемоги того кандидата , який би міг реалізувати цей сценарій. Мова йде про Євгена Марчука», — підкреслює вона.

Журналістка наголосила: після нерівної боротьби, яка, на її думку, є великим історичним сюжетом, вона зрозуміла, що ми «розминулися» зі своєю великою історією: ми в одні двері, а історія — в інші. Саме тоді у пані Лариси виникла ідея перенавчити суспільство. Початком цієї великої справи стала книга «Україна Inсognita», котра вийшла у далекому 2002 році, коли про українську історію не писало ще жодне медіа.

Лариса Івшина також згадала сучасні події та наратив «хлопці, які повернуться з фронту, з усім розберуться», назвавши його інфантильним і легковажним. Адже боротися потрібно на всіх фронтах, зокрема — й інтелектуальному, переглянувши всі попередні помилки в історії та політиці, аби не наступити на ті ж граблі.

Зустріч відбувалася у форматі дискусії та завершилася традиційно: за найкраще запитання редакторка «Дня» подарувала книгу «Україну Incognita» з новою післямовою та автографом Лариси Івшиної. Отримала її часта відвідувачка інтелектуальних зустрічей, пані Світлана з сусідніх Горішніх Плавнів. Книга неабияка: це справжня абетка історичних знань, яка святкує цього року свій ювілей. Примірники інтелектуальної літератури з дарчим написом редакторки отримала також і сім'я ініціатора створення Смарт Простору, мецената Миколи Сушка.

 А гостя, своєю чергою, отримала книгу місцевого автора, краєзнавця Григорія Сердюка про минуле Козельщинського краю.

«Розум — головний елемент твого стилю» — один із головних слоганів газети «День». І тут, у Козельщині, він підтвердився, адже зустріч вийшла цікавою і  вдалою: на ній зібралися люди, яким небайдужий власний «стиль». Шкода лише, що не вистачило часу на всі запитання, яких було так багато…

Захар ЗІНЕНКО
учасник Літньої школи журналістики «Дня» 2022,
смт.Козельщина

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати