Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

I знову – благодійники, знову – волонтери...

Бо допомоги у засобах захисту та медичній апаратурі потребують не лише опорні, а й рядові лікарні, яка найближче до людей на Волині
24 квітня, 10:48

На початку карантину, коли Галина ГОЛУБОВИЧ, голова правління благодійного фонду «Майбутня Волинь-Україна», повідомила про те, що деяким волинським лікарням було передано засоби захисту в умовах коронавірусу, у відповідь... почула образи. Керівник первинної медичної допомоги одного з районів висловила претензію, чому це засоби захисту завезли лише у лікарню, а не і тим медикам, які найпершими по селах мають справ з потенційно інфікованими?.. Тим більше, що у тому районі коронавірус було виявлено в числі перших випадків на Волині і навіть закрито тимчасово пункт екстреної медичної допомоги (через контакти з хворими).

Звісно, благодійний фонд надав допомогу саме лікарням не лише тому, що це був лише початок його допомоги, і з часом підтримку отримали б і медики з сіл. Та й, врешті, фонд — це чиїсь приватні кошти, які не безмежні. «Перейнялася ситуацією, що з 5 тисяч інфікованих коронавірусом — 1000 медиків. Де держава?.. Розмовляю з кожним медичним закладом у нашій стороні Волині — скрізь проблеми. Лише опорні лікарні: Луцьк, Нововолинськ, Ковель більш-менш охоплені державною підтримкою», — ділиться сумними спостереженнями одна з благодійниць.

Захисні комбінезони та окуляри, медичні халати, маски, респіратори, засоби дезінфекції, термометр безконтактний, пульсоксиметр та інші вироби медичного призначення — загалом на суму понад 185 тисяч гривень, — все це у партії допомоги, яку передали днями Любешівській центральній районній лікарні для протидії та боротьби з коронавірусом. Це виборчий округ народної депутатки Ірини Констанкевич. Як розповіла вона, такі необхідні речі для лікарні централізовано закуплено Волинською обласною клінічною лікарнею за кошти фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та кошти обласного бюджету. «Ми повинні зробити все можливе, аби підтримати наші лікарні, медиків у районах, які сьогодні на передовій у боротьбі з Covid-19. На жаль, центральна влада не надто поспішає із розв’язанням питання забезпечення медиків хоча б елементарними засобами захисту. Як наслідок, статистика щодо інфікування лікарів, медперсоналу зростає щодня. Тільки на Волині — понад 30% хворих — з числа медиків. Хоча наша область одна з перших самостійно розпочала впроваджувати заходи, спрямовані на протидію недузі, і, зокрема, надавати допомогу медзакладам. Висловлюю вдячність керівнику Волинської обласної клінічної лікарні Олександру Дударю за оперативну організацію роботи щодо підтримки лікарень у районах», — каже Ірина Констанкевич.

Галина ГОЛУБОВИЧ, голова правління благодійного фонду Івана Омелянюка «Майбутня Волинь—Україна», повідомила, що з ініціативи його засновника переглянули кошторис на 2020 рік і кошти спрямували на боротьбу з пандемією. «Мрією колективу Ковельського МТМО було придбання пересувного діагностичного рентгенапарату IMAX 1010v. Це значно допоможе медикам та врятує життя пацієнтам шляхом ранньої діагностики стану легень. Благодійний фонд одразу відгукнувся на це прохання і перерахував на розрахунковий рахунок лікарні 324 тис. грн. Зараз триває процедура закупівель і незабаром цей апарат надійде у використання, — розповідає пані Галина. — Порадившись із засновником фонду п. Іваном Омелянюком, прийняли рішення спрямувати допомогу медикам рідного краю на засоби індивідуального захисту. Термінової допомоги потребувала районна лікарня селища Стара Вижівка, яка першою відчула небезпеку цієї хвороби. В нових умовах складно зорієнтуватися в придбанні необхідних засобів. Тут важливу консультацію надала Наталія Ариванюк із Луцька — координатор по Волинській області організації волонтерів України RAZOMпротиСOVID-19. Важливо, що окремі невеликі підприємства зуміли переорієнтуватися з пошиття національного одягу на пошиття засобів захисту для медиків, вивчивши крій, стандарти,особливості пошиття (з проклеюванням швів) та тканин високої щільності (спанбонд — 50 г/кв м).Так було замовлено і доставлено по 50 біозахисних комбінезонів та по 50 респіраторів 3 класу захисту (FFP-3) районним лікарням селища Стара Вижівка, м. Ківерці, селища Ратне.

17 квітня доставили по 10 багаторазових спеціальних захисних халатів, по 40 біозахисних комбінезонів, по 50 респіраторів 3 класу захисту для медиків Каменя-Каширського, Маневич, Любешова. В дорозі замовлення для районних лікарень Любомля, Шацька та Турійська. Добротні біозахисні комбінезони вдалося доповнити такими необхідними захисними бахілами. Тож до кінця тижня ці медичні заклади одержать по 50 захисних біокомбінезонів з бахілами, по 50 респіраторів 3 класу захисту та антисептики. Всього на сьогодні сума допомоги становить понад 500 тис. грн. Швидко й енергійно доставляють медикам засоби захисту своїм автомобілем надійні члени нашої команди Сергій та Тетяна Дружиновичі.

Важливою є допомога саме районним лікарням, які не входять до складу опорних та не забезпечуються першочергово державою.

Засновник фонду Іван Омелянюк постійно на зв’язку в питаннях допомоги медикам. Його рідне село на Волині — Підсинівка Старовижівського району. І хоч мешкає давно в Києві, в душі лишився волинянином, і разом з земляками і в ці дні. Він визнаний у світі науковець, що розробив поетапне впровадження ефірного цифрового телебачення в Україні, провідний експерт в галузі цифрових технологій в Європі, не полишає у біді своїх земляків, бо щедре на добро його серце».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати