Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Еталонна парковка – для чесного водія

Чого очікують від експерименту з автостоянками у Києві
30 травня, 11:55

Із 6 червня у столиці розпочинається проект «Чесна парковка» —  ініціатива групи громадських організацій, підтримана комунальним підприємством «Київтранспарксервіс». Це «польове дослідження» триватиме на п’яти майданчиках у центрі міста. «Відберемо п’ять нових паркувальників, які отримають хорошу зарплату —  «чистими» близько семи тисяч гривень, самі парковки будуть оснащені пристроями для безготівкової сплати за послуги. Також там перебуватимуть громадські монітори, які стежитимуть, щоб паркувальники працювали чесно. Ще вони спілкуватимуться з водіями —  якщо ті будуть відмовлятися платити за парковку, дізнаватимуться причину», — розповіла Оксана Величко з урядово-громадської організації «Разом проти корупції», експерт «РПР для Києва» під час презентації проекту в Українському кризовому медіацентрі.

Експеримент триватиме три місяці. Ініціатори хочуть побачити, скільки місто може заробляти на паркуванні.

Проблем, які стосуються цієї сфери, у Києві чимало. Першою Оксана Величко називає відсутність відповідальності водіїв за несплату послуг з паркування. У паркувальників немає інструментів, щоб змусити водіїв платити, тож автомобілісти часто «забувають» це зробити. Так місто втрачає великі кошти, а сфера стає непривабливою для інвесторів. 

«Ми хочемо представити громаді еталон нового паркувальника. Перед тим як відправимо людей на експериментальні майданчики, проведемо з ними навчання, — говорить Валентин Касапчук, в.о. директора «Київтранспарксервісу». — Експеримент не закінчується на п’ятьох парковках. Думаю, будемо перекидати людей на інші майданчики, щоб охопити максимальну територію. Також розраховую, що по завершенні проекту будемо поширювати цей досвід на всі паркувальні майданчики».

Втім, для успішного реформування сфери необхідні зміни на національному рівні. За словами Оксани Величко, насамперед депутати Верховної Ради мають ухвалити законопроект, який, зокрема, встановить відповідальність водіїв за несплату паркування.

Також треба забезпечити можливість платити за паркування безготівково. Конкретно у Києві фахівці радять підвисити тариф за послуги парковки —  як коментує Оксана Величко, це треба зробити хоча б у центрі міста (сьогодні він становить там 10 гривень на годину). Експерт резюмує: «Ми будемо закликати до зміни адміністрування у цій сфері і, можливо, до передачі денних парковок в управління приватним інвесторам».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати