Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До Страсбурзького суду - на українських прокурорів

29 липня, 00:00

Здається, вітчизняні заявники дістаються вже до міжнародного Страсбурзького суду. "День" (№109) уже писав про цей конфлікт. С. Маврешко, завідуючий юридичної консультації Ленінградського району столиці відмовився направляти захисника звинувачуваному Пархомчуку. Його справа "не тягла" за своєю важкістю: адвокатські контори зобов'язані забезпечувати захисниками осіб, що здійснили тяжкі злочини - вбивство, згвалтування, грабіж тощо. У цьому випадку, на щастя, подібного й приблизно не було. Але 7 липня 1995 року прокурор Ленінградського району Володимир Гузир, ображений поведінкою непокірного консультанта, складає адмінпротокол. І справу розглядають у всіх судових інстанціях. Остаточний вердикт голови Верховного суду А. Бойка такий: Маврешко має рацію.

Однак вищі прокурорські інстанції постанови Гузиря не скасовують. Із цього приводу С. Маврешка 14 липня 1995 року особисто прийняв прокурор столиці С. Лотюк. Однак письмової відповіді дати він так і не спромігся й подосі. Адже згідно з порядком "Про розгляд листів та скарг громадян", відповідь має бути направлена протягом місяця. Завзятий правдошукач наполягає тепер на порушенні кримінальної справи (про перевищення повноважень) проти прокурора Гузиря.

Ситуація з Генпрокуратурою дещо інша. Звідти відповіді давали. Але в них писали все, що завгодно, тільки не по суті спрпави. Зокрема, не йшлося навіть про припинення адміністративної справи.

Цього тижня Маврешко поставив ультиматум прокуратурам (столичній і Генеральній): "якщо до 29 липня не надішлете копію постанови від 30 вересня 1995 року про відмову в порушенні кримінальної справи щодо прокурора одноіменного столичного району В. Гузиря - подаватиму до Страсбурзького суду". Справа в тому, що без цієї постанови адвокат не може рухатися вгору рідними українськими інстанціями та продовжувати ось уже двохрічну боротьбу за свої права.

Яка ж думка протилежного боку - дізнатися не вдалося. Кажуть, прокурор столиці - у відпустці, а в Генеральній прокуратурі - ще не "в курсі справи".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати