Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Діагностика – за державний кошт

МОЗ планує включити тестування на вірусні гепатити до медичних гарантій
30 липня, 12:51

28 липня у світі відзначали День боротьби з гепатитами. Загалом у світі 355 мільйонів громадян інфіковані вірусними гепатитами. Як стверджують фахівці  ВООЗ, від ускладнень, викликаних вірусними гепатитами  В і С, щороку помирає 1,5 мільйони осіб. За рівнем смертності вони на другому  місці після  туберкульозу. Кількість інфікованих на гепатити у світі у дев’ять разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих.

За різними оцінками, в Україні понад 500 тисяч українців інфіковано гепатитом В, гепатитом С — від 1,3 мільйона на двох. Та  80% хворих можуть не знати про свій статус. За словами головного державного санітарного лікаря Віктора ЛЯШКА, сьогодні тестування швидкими тестами на наявність інфікування гепатитами В і С включено до «Програми медичних гарантій» (ПМГ): передбачається, що сімейний лікар  зобов’язаний в рамках програми проводити  ці тести.

— Наразі  Міністерство охорони здоров’я працює над включенням діагностики вірусних гепатитів до «Програми медичних гарантій» на 2020 рік окремим пакетом. Витрати на охорону здоров’я у разі виконання стратегії зростуть на 1,5%. Але вони щороку  призведуть до того, що смертність від вірусних гепатитів зменшимо до 2030 року на 5%, а також збільшимо тривалість життя на 10%. Більшість випадків раку печінки пов’язані із пізнім тестуванням і лікуванням гепатитів В і С, — наголосив Віктор Ляшко. Також він додав, що сьогодні у світі з’являються нові схеми лікування. — Наразі в Україні на реєстрації перебуває новий препарат, ефективний для лікування всіх шести генотипів вірусного гепатиту С. Визначення генотипу — це недешева процедура, тому необхідно, щоб питання йшло в комплексі: від швидкого тесту до діагностики визначення генотипу і призначення лікування. Усе це має покриватися за державний рахунок у рамках «Програми медичних гарантій».

Експерти зазначають, що гепатити несуть серйозну загрозу громадському здоров’ю.  У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії ВООЗ з елімінації вірусних гепатитів В і С. Тоді була ухвалена державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції /СНІД, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Ціль — попередити 90% нових випадків гепатитів, забезпечити лікування 90% хворих. Для вірусного гепатиту С це означає повне одужання, для гепатиту В — контроль над розвитком хвороби задля запобігання виникнення ускладнень.

Є чотири складових цієї стратегії           — профілактика, тестування, діагностика і лікування. За даними МОЗ, на жаль, за останній рік імунізація  від гепатиту В, яка складається із трьох курсів, скоротилася на 5%. На зниження показників вплинув карантин: найнижчий рівень охоплення щепленнями від гепатиту В у Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

За словами в.о. директора Центру громадського здоров’я Ігоря КУЗІНА,  сьогодні в Україні лише 6,5% осіб із гепатитом С від оціночної кількості перебувають під медичним наглядом: «Із приблизно 1,3 мільйона осіб, інфікованих вірусним гепатитом С, під медичним наглядом перебуває лише 87        тисяч осіб. Отже, лише 6,5% осіб від оціночної кількості з вірусним гепатитом С мають доступ до медичної допомоги. Щодо вірусного гепатиту В, то інфіковано приблизно 560 тисяч осіб, із них під медичним наглядом лише 23,6 тисяч (4,2%)».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати