Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без «дитячих» повноважень

Мінсоцполітики досі не створило правового поля для діяльності органів опіки і піклування в ОТГ
03 листопада, 19:12

Як розповідав раніше «День», у процесі децентралізації функції органів опіки і піклування перейшли до керівників ОТГ. Після місцевих виборів 25 жовтня це відбулося фактично. Ідеться про 370 міських голів, 428 селищних та 623 сільських у всій Україні. Разом з тим діти сиротіють, їх потрібно вилучати із неблагополучних родин, усиновлювати, влаштовувати у прийомні родити та дитячі будинки сімейного типу. А це, за оцінками експертів, 5-10% від усього дитячого населення. На жаль, керівники місцевих громад досі не отримали від Міністерства соціальної політики «зеленого світла» та необхідних повноважень.

За словами експертки з прав дитини Людмили ВОЛИНЕЦЬ, аби ОТГ мали можливість допомагати дітям, слід негайно змінювати правове поле. «Орган опіки і піклування — це дуже складний інструмент, і його діяльність залежить не лише від бажання  керівника ОТГ, — пояснює вона. — Зараз існують значні вади в законодавстві. Навіть, якщо уявимо, що керівник ОТГ — дуже відданий дітям і хоче це робити, йому, на жаль, законодавство не надає усіх необхідних повноважень. Наприклад, якщо в ОТГ завтра з’явиться людина, яка прийде до керівника і скаже, що хоче усиновити дитину, то керівник, як голова органу опіки і піклування, повинен провести обстеження цієї сім’ї, направити її на навчання, отримати рекомендацію і на підставі багатьох документів видати рекомендацію людям, що вони є кандидатами в усиновителі. Тільки після цього вони будуть допущені до будь-якої інформації про дітей, які підлягають усиновленню».

«Або такий приклад — осиротіла дитина. У нинішній ситуації керівник ОТГ може надати цій дитині статус сироти, але не може внести її у банк даних про дітей, які підлягають усиновленню, бо банк даних залишився в РДА, яка зараз ліквідується. У нього немає електронного ключа, який би дозволяв це зробити. Тобто є безліч речей, які Мінсоцполітики так і не надало ОТГ, але наразі критикує їх за те, що вони не хочуть створювати служби. На жаль, у Мінсоцполітики уже сім років працює непрофесійна команда, вони не розуміють, чим вони опікуються. Структура захопилася соціальними послугами, а те, що орган опіки і піклування — це цивільно-правові послуги, а не соціальні, вони здогадалися тільки кілька місяців тому, — пояснює Людмила Волинець. — Зараз потрібно терміново змінювати дві постанови Кабінету Міністрів. Перша — це порядок діяльності органів опіки і піклування, друга — порядок усиновлення в Україні. Тому що в цих документах немає ОТГ. І це — найбільша проблема в Україні. Бо якби була проблема просто в нерозумінні керівника ОТГ — це одне, а коли законодавець з одного боку примушує, а з іншого не дає жодних повноважень, це ситуація дуже некоректна стосовно керівників ОТГ. Я вже не кажу про те, чи всі керівники громад знають, що повинні робити як керівники органу опіки і піклування. Людей потрібно навчити».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати