Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бажання збіглися з можливостями

У Міносвіти підбили підсумки вступної кампанії
10 серпня, 11:30

Три чверті вступників цього року отримали бюджетне місце за першою та другою пріоритетностями, повідомляють на сайті МОН. Саме це у Міносвіти вважають одним із найбільших досягнень широкого конкурсу. Підсумки вступної кампанії 2018 року міністр освіти і науки Лілія Гриневич підбила 9 серпня.

«Приємна тенденція, яку слід відзначити: цього року майже 60% вступників зарахували на бюджет за першою пріоритетністю, а 16,4% — за другою. Тобто за найбільшими пріоритетностями отримали місця три чверті вступників. Це свідчить про те, що чинна система широкого конкурсу дійсно дає нашим студентам навчатися саме в омріяних вишах, а не йти заздалегідь визначеним шляхом в університет, якому надано держзамовлення», — цитують на сайті МОН Лілію Гриневич.

На думку міністра, ця статистика також показує, що цьогорічне зменшення кількості заяв, які вступник може подати на бюджет, з дев’яти до семи не зашкодило можливостям дітей вступити у виші. При цьому кількість зарахованих за останніми двома пріоритетностями, тобто шостою і сьомою, не перевищує 3%.

Ще одна новація цього року, нагадують на сайті МОН, — встановлення мінімального порогу 150 балів з другого та третього конкурсних предметів для вступу на окремі медичні спеціальності («Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія»). «Як показала практика широкого конкурсу, за всіма спеціальностями медичного спрямування — незалежно від того, чи був на них встановлений поріг чи ні — прохідний бал перевищує 150», — звернула увагу Лілія Гриневич.

Щодо запровадження творчих заліків замість творчих конкурсів міністр відзначила: «Такі заліки проводилися до ЗНО та, по суті, носили характер допуску до конкурсу і не впливали на середній бал при вступі. Просто університет мав можливість перевірити творчі здібності вступника і вирішити, зможе він навчатися чи ні. Решта конкурсу відбувалася за результатами ЗНО. Як результат, спостерігаємо зростання прохідного балу для вступу на ці спеціальності. Наприклад, суттєво збільшила прохідний бал «Журналістика». Минулого року на цю спеціальність проходили вступники з середнім балом 154, цього року мінімальний прохідний бал вступника для всіх вишів — 186».   

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати