Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від викликів — до можливостей

Учасники Літньої школи журналістики «Дня» завітали до Представництва ПРООН в Україні
25 липня, 19:21
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Програма розвитку ООН в Україні активно співпрацює з владою та громадськістю протягом 23-х років. Метою цієї організації є забезпечення належних умов у соціальній та економічній сфері, які б допомогли громадянам покращити рівень життя. У понеділок літньошколярі мали змогу відвідати Представництво ПРООН в Україні та дізнатися, яких успіхів було досягнуто і що ще планують зробити.

Заступник директора Представництва ПРООН в Україні Блерта Чела наголосила на тому, що журналісти несуть велику відповідальність за подолання «інформаційного голоду» в світі щодо ситуації у нашій країні. Вона впевнена, що завдяки роботі медіа можна вирішувати нагальні проблеми та різного типу конфлікти. Саме тому ПРООН є партнером Міжнародного фотоконкурсу газети «День», де має власну номінацію — «Будуємо нову країну разом».

ПРООН в Україні працює в трьох основних напрямках: «Відновлення Донбасу та розбудова миру», «Зелена та чиста Україна» та «До кращого життя — завдяки демократичному врядуванню та реформам». До речі, завдяки першій з них тільки в цьому році більше 250 переселенців відкрили свій малий бізнес та отримали можливість почати життя спочатку.

На думку Блерти Чела, серед 17 глобальних цілей, які ПРООН визначила на 2016- 2030 роки, можна виділити 3, які заслуговують на першочергову увагу в Україні. Це створення ефективної і демократичної системи урядування, подолання бідності та впровадження альтернативних джерел енергії. «На мирі та справедливості базується система урядування, яка здатна впроваджувати ефективне управління та реформування. Також вагомою є перша ціль, яка передбачає подолання бідності. Необхідно, щоб люди мали варіанти для гідного вибору праці. Не можна недооцінювати і 7 ціль, адже енергозбереження повинно бути серед пріоритетів. Однак при цьому слід працювати задля реалізації всіх цілей», – зауважує заступник директора Представництва ПРООН в Україні Блерта Чела. 

ВРАЖЕННЯ

Віта ШНАЙДЕР, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

– На мою думку, сенсації потрібно робити з інновацій. На ранковій зустрічі я в цьому переконалась. ПРООН в Україні роблять стратегічно важливі речі: закладають фундамент для нового рівня життя, подають приклад підтримки стандартних, проте дуже важливих ідей. Підтримка малого бізнесу, відкриті бюджети міст, екологічні нововведення  – це те, на що орієнтується команда ПРООН. Звісно, мета не в тому, щоб їхніми силами покращити наше життя, мета в тому, щоб показати, що це можливо. Можливо контролювати витрати міськради, своєї школи, університету, комунальних органів, можливо будувати невеликі електростанції для садочків, замінювати лапочки на енергозберігаючі, можливо у невеликих містечках відкривати пекарні, швейні салони власними силами тощо. Ми повинні робити все це вже сьогодні.

Анна ГОЛІШЕВСЬКА, Львівський національний університет імені Івана Франка.

– Похід в ПРООН – одна з найцікавіших зустрічей, які були в Літній школі. За годину ми встигли наплакатись, посміятися та розпитати про справи, якими займається ПРООН. Тільки при особистій розмові ти розумієш, скільки добрих та корисних справ робить Програма розвитку. Відновлення Донбасу та розбудова миру – одні з найпотрібніших справ, які «горять», і тут потрібно дійсно діяти. Блерта Чела розповіла нам про проблеми внутрішніх переселенців, численні гранти, майбутні проекти. Також під час зустрічі ми передивилися надзвичайні відеороботи про малий бізнес великих людей. Людей, які створюють сімейний бізнес попри війну. ООН допомагає цим сім'ям маленькими грантами, спонсоруванням стартапів. Здивувало те, що ПРООН тільки за цей рік допомогли 250 людям. Це не може не надихати. Хочеться побільше таких справжніх та емоційних розмов. І настільки чуйних та добрих людей.

Більше про зустріч — у наступних номерах газети «День».

Нагадаємо, цього року Літня школа журналістики проходить за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати