Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зупинка на старті

Екс-прем’єру Франції не дозволять стати президентом?
03 лютого, 00:00

Колишнього прем’єр- міністра Франції, мера міста Бордо й депутата Національної асамблеї Алена Жюппе засуджено до 18 місяців ув’язнення умовно та до 10 років заборони обіймати державні посади. Разом із Жюппе до умовного ув’язнення засуджено кількох його колишніх співробітників.

Вирок суду пов’язують із корупційною діяльністю Жюппе в ті часи, коли він працював у паризькій мерії (мером французької столиці тоді був нинішній президент країни Жак Ширак). Цікаві в цьому повідомленні два моменти: Жюппе, один із керівників пропрезидентської партії «Союз за президентську більшість», вважався найсильнішим кандидатом від правоцентристів на президентських виборах 2007 року. Окрім того, Франція вже не перший рік переживає скандали, пов’язані з корупційною діяльністю своїх колишніх і нинішніх керівників. Більша частина цих скандалів прямо пов’язується з ім’ям президента Ширака, який користується імунітетом від карних переслідувань, доки перебуває на своїй посаді. Десятирічна заборона на державну діяльність означає, що Жюппе у випадку, коли вирок залишиться без змін, точно не буде наступним президентом країни. Інтрига ж полягає в тому, що сьогодні Франція не має «розкручених» лідерів в жодному з таборів: соціалісти безславно програли президентські вибори, їхній кандидат, тодішній прем’єр- міністр Ліонель Жоспен, поступився не тільки Шираку, а й Жан-Марі Ле Пену, лідеру екстремістського Народного фронту. Після цього прихильники Ширака виграли й парламентські вибори, отримавши більшість в Національній асамблеї та покінчивши таким чином зі «співіснуванням» президента і прем’єр-міністра, що представляли різні політичні сили.

Жюппе звинувачено в тому, що, будучи заступником мера Парижа Ширака з фінансових питань, він сприяв фіктивному влаштуванню на роботу до мерії семи близьких співробітників та радників генерального секретаріату голлістської партії РПР (Жюппе був генеральним секретарем цієї партії). У відповідь Жюппе заявив, що якщо й помилявся, то через недостатню пильність. Подібних справ досі виникало вже кілька, й усі вони відразу набували ефекту вибуху бомби в пресі. Щоправда, лише останній вирок — а саме стосовно Жюппе — дійсно може серйозно вплинути на позиції і президента, і його партії, наступниці РПР. Свої вітання з приводу вироку суду вже висловили зелені й соціалісти.

Натомість адвокати Жюппе заявляють, що готують апеляцію, яку незабаром буде подано. Її має розглянути апеляційний суд у Версалі. Процес, зазначає французька преса, може тривати до року. Те, що суди виносять вироки у справах проти колишніх вищих посадових осіб держави, в яких так чи інакше фігурує ім’я лідера нації, показово. Щоправда, досі це, швидше, мало вигляд випускання пари. Однак зараз, з наближенням завершення другого (вже скороченого) терміну Ширака, ситуація може зазнати цілком несподіваних поворотів. Адже, зрештою, не лише праві порушували закони, будучи при владі. Одного разу Ле Пен, вдало зігравши на розчаруваннях середнього француза, вже показав, що його зарано списувати до архіву. Ніхто не може виключити, що Франція, як зараз Польща, найближчими роками переживатиме вибух політичного популізму у виконанні того ж Народного фронту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати