Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як пандемія зруйнувала «грецькі» міфи

Завдяки чому греки впоралися з пандемією
01 травня, 10:34
ФОТО РЕЙТЕР

Пандемія будь-якої інфекційної хвороби, і коронавірус тут не виняток, — це не тільки медична проблема, а й виклик для урядів та суспільства. Незважаючи на те, що COVID-19, теоретично, мав би діяти на всіх європейців однаково, статистика дає нам зовсім різні цифри.

ІТАЛІЯ, ІСПАНІЯ, ГРЕЦІЯ...

Італія (населення якої 60,36 мільйона) станом на 30 квітня мала 203591 підтверджений випадок зараження коронавірусом, і 27682 італійці померло від цієї хвороби.

В Іспанії (46,94 мільйона) ці дані, відповідно, були -236899 та 24275.

У Греції (10,72 мільйона) 30.04.2020 захворіло на COVID-19 лише 2576 громадян, померло 139.

Різниця в кількості населення Греції та Італії складає 5,6 разу, різниця в кількості хворих — 79 разів, померлих — 199 разів. З Іспанією це порівняння виглядає так: 4,4 (співвідношення кількості жителів країн), майже 99 (співвідношення кількості підтверджених випадків COVID-19) та майже 175 (співвідношення смертних випадків).

Немає жодних даних про якусь концептуальну, разючу відмінність греків від італійців у будь-якому аспекті порівняння — клімат, їжа, традиції, побутові звички, всі ці параметрі не є діаметрально протилежними для Греції, Італії та Іспанії. У чому ж причина різної епідемічної ситуації для цих південних країн?

Італія, напевно, сильно постраждала через те, що опинилася першою на шляху вірусу до Європи, коли не було готовності до зустрічі із заразою ані в медичному, ані в соціально-психологічному сенсі. Але ж Греція та Іспанія зустріли пандемію, вже маючи перед очима італійський приклад. Що ж стало причиною різного результату «наступу» COVID-19 на греків та іспанців?

ШВИДКО ТА ЖОРСТКО

Оглядачі, які аналізують та порівнюють хід епідемії в Греції та Іспанії, дійшли двох концептуальних висновків.

Перший. Грецький уряд діяв на упередження, рішуче та швидко реагуючи на поширення хвороби та запроваджуючи карантин на всієї території країни.

Хворий на коронавірус №1 у Греції був зафіксований 26 лютого. Наступного дня підтвердили ще два випадки. Того ж дня було скасовано всі заплановані карнавали (якраз починався «карнавальний» сезон) та заборонено всі навчальні поїздки за кордон. Матч Ліги Європи між British Wolves та Олімпіакосом у Піреях відбувся 11 березня без глядачів. Цього же дня, коли в країні було менше 100 підтверджених хворих, уряд почав закривати навчальні заклади.

Прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс у національному телевізійному зверненні 11 березня закликав громадськість виконувати вказівки лікарів та звернувся до церкви (православ’я у Греції є державною релігією) утримуватися від причастя і співпрацювати з державою у протидії епідемії.

12 березня у Греції було зафіксовано першу смерть від коронавірусу. Тоді уряд закриває театри, кінотеатри, музеї, ресторани, бари, торговельні центри, дитячі майданчики, парки та інші зони відпочинку, включно із набережними, організовані пляжі, гірськолижні курорти, більшість готельних комплексів. Залишаються працювати супермаркети, аптеки та окремі готелі. Всі громадяни Греції, які поверталися з-за кордону, мали проходити обов’язковий 14-денний карантин під пильним наглядом правоохоронців. Ізолюються від зовнішнього світу грецькі острови.

Уряд добився призупинення усіх релігійних служб, і навіть світовий центр православ’я, Свята Гора Афон, закрилася для вірян та паломників. Вирішальний футбольний матч між топ-клубами грецького чемпіонату, «Олімпіакосом» та ПАОК, 15 березня було відкладено на невизначений термін.

Згодом були запроваджені жорсткі обмеження на вихід із дому — для цього греки мали отримати спеціальних дозвіл (через СМС).

КОЛИ ПОЛІТИКА ЖИТТЄВО ВАЖЛИВА

В Іспанії все було по-іншому.

Про першу смерть від COVID-19 тут стало відомо ще 13 лютого, майже на місяць раніше, ніж у Греції. Але іспанський уряд — на відміну від грецького — не збирався запроваджувати обмеження. 8 березня в Мадриді близько 120 тисяч людей взяли участь в марші на честь Міжнародного жіночого дня, 60 тисяч уболівальників прийшли подивитися на футбольний матч на один зі стадіонів іспанської столиці, а одна з політичних партій провела в ці самі дні з’їзд за участю 9000 прихильників.

Через кілька днів — у п’ятницю, 13 березня, — кількість загиблих зросла до 189, а за кількістю хворих на коронавірус Іспанія вийшла на друге місце у Європі, віддавши сумнівне лідерство лише Італії. Уряд оголошує надзвичайний стан та починає запроваджувати карантинні обмеження — але далеко не такі, як у Греції.

Аналітики вважають, що нерішучі дії іспанської влади пояснюються політичної нестабільністю — в країні наприкінці минулого року пройшли позачергові вибори, на основі суперечливої коаліції був сформований уряд, який в умовах початку епідемії просто не міг собі дозволити різко ухвалювати непопулярні кроки, побоюючись урядової кризи.

Натомість у Греції гострого політичного протистояння не було, усі провідні опозиційні партії Греції — звісно, із зауваженнями, — підтримали дії влади, спрямовані на протидії розповсюдженню вірусу.

Необхідність політичної стабільності та консенсус політиків для подолання спалаху епідемії — це другий висновок, який можна зробити, аналізуючи приклади Греції та Іспанії.

БУНТ У МЕРЕЖІ

І, нарешті, третій висновок. Тут уже йдеться не стільки про порівняння досвіду Греції із діями влади інших європейських країн, як про суто внутрішньо грецькі «відкриття».

У процесі запровадження та виконання карантинних заходів виявилося, що всі заходи отримали фактичне схвалення суспільства. Ні, звичайно, греки обурювалися — але лише «сидячи на дивані». Жителі країни — із футбольними вболівальниками та православними вірянами на чолі — повстали проти влади, але лише в соціальних мережах. Релігійні фанатики прирівнювали уряд з антихристом, прихильники опозиції обіцяли розібратися з урядом, який «зачиняє людей вдома». Були шизофренічні претензії, коли одна і та сама людина звинувачувала прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона у невжитті запобіжних заходів у Британії, але в той же час скаржилася, що грецький уряд тримає громадян «ув’язненими у власному будинку». Але, як констатували місцеві медіа, бунтівний дух греків залишився обмеженим екранами комп’ютерів, планшетів та смартфонів. Переважна більшість греків весь карантин залишалася вдома, мила руки, носила маски та рукавички, коли це було потрібно — і коли було не потрібно також — і уважно спостерігала за щоденними звітами офіційного представника міністерства охорони здоров’я Греції Сотіріса Ціодраса о 18.00 щовечора.

Наразі опитування показують, що епідеміолог став найпопулярнішою людиною в Греції, а чинний голова уряду Міцотакіс має рейтинги набагато більші, ніж його головний політичний опонент — Алексіс Ципрас.

«Хто б міг подумати, що вперті, неслухняні греки будуть настільки відповідально виконувати введені урядом через пандемію COVID-19 обмеження?» — запитують себе грецькі журналісти. Пандемія, констатують вони, миттєво «перетворила» греків на законослухняних, соціально відповідальних громадян і довела, що міф про «анархічних» та безвідповідальних греків — це лише міф. Що реальні жителі Греції далеко відійшли від стереотипу «грека Зорби», девіз якого «насолоджуйся — сьогодні — кого-кого турбує — завтра», або від образу «недбалої, наївної людини, яка піклується лише про те, щоб витратити позичені гроші на розкішний відпочинок».

Відповідальність і дисципліна, якої, здається, не очікували від себе навіть самі греки, стали третім чинником успіху країни в протистоянні розповсюдженню небезпечної хвороби.

КОЛИ НА ПЛЯЖ?

Наразі Греція готується до зняття обмежень. 28 квітня, через тридцять сім днів після того, як Греція запровадила жорсткий карантин в зв’язку із пандемією коронавірусу, прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс у телевізійному зверненні до нації подякував грекам за дотримання обмежень та оприлюднив план поступового зняття обмежувальних заходів, що дозволить відновити звичайне життя громадян та економічну діяльність.

•  Перша фаза розпочнеться наступного тижня (4 травня), коли дозволять відкрити невеликі роздрібні магазини, перукарні, салони краси, книгарні. Також буде відмінено систему дозволів для виходу з дому і дозволено рух людей у межах муніципалітету.

•  Будуть дозволені індивідуальні тренування на відкритих майданчиках.

•  Відкриються церкви, щоб люди могли молитися поодинці, з дотриманням суворих правил.

•  11 травня старшокласники зможуть повернутися до своїх класів. Відкриються всі магазини роздрібної торгівлі.

•  17 травня церкви відкриються для громадськості, але вірянам буде дозволено відвідувати релігійні служби за суворими правилами, погодженими зі Священним Синодом Грецької Православної церкви.

•  18 травня розпочнеться навчання в середніх класах шкіл. Цього ж дня для відвідувачів відкриються археологічні пам’ятки. Будуть зняті всі обмеження руху в межах країни.

•  Торгові центри, кафе та ресторани (на літніх майданчиках) почнуть працювати з 1 червня, дотримуючись правил соціальної дистанції. У перший день літа також частково відкриються готелі. Може початися навчання в початковій школі та відкриються дитячі садки.

•  На початку червня поновлять роботу кінотеатри, театри, спортзали тощо. Буде відновлено внутрішні авіарейси.

•  Решта економіки повернеться до нормального стану протягом червня. Втім, усі заплановані на літо публічні заходи — фестивалі, спортивні змагання та концерти, -ймовірно, будуть скасовані або відбуватимуться без глядачів.

Греція, яка вже стала позитивним прикладом для багатьох інших країн, готується жити в нових умовах. Поки що за закритими кордонами ЄС — наразі невідомо, коли жителі країн-не членів Європейського Союзу зможуть потрапити на європейські курорти, але вже зрозуміло, що багато буде залежати від того, як урядам разом із громадянами вдасться подолати пандемію. Не впораємося швидко та ефективно зі спалахом хвороби — будемо відпочивати, дивлячись на грецькі, хорватські, кіпрські пляжі лише на екранах моніторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати