Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Візантійська хитрість

Московські політики на додаток до «асоціації друзів Криму», «асоціації античних міст» створюють ще й «співдружність міст Візантійської імперії». Чи це врятує їх?
09 лютого, 19:49

Чи можливе визнання окупованого Криму «без політики»? Як повідомляє ТАСС, один із керівників окупації Криму 2014 року, нині віцепрем’єр — постійний представник «республіки» при президентові Росії Георгій Мурадов, якого називають неофіційним «міністром закордонних справ» окупованого Криму, запропонував створити співтовариство міст, які входили до складу Візантійської імперії, спеціально для того, щоб включити туди Керч, яку вони називають «найстародавнішим містом Росії», а також ще кілька міст півострова. «Зараз ми встановлюємо зв’язки із зарубіжними містами, історія яких пов’язана з Візантією. У Криму таких міст багато, збереглися й діють середньовічні християнські храми, вчені багато років досліджують руїни візантійських фортець. Ця тема представляє інтерес для найширшого кола людей — це туризм, наука, освіта, культурні зв’язки», — говорить Георгій Мурадов. Нічого дивного: просто дипломат Георгій Мурадов продовжує гібридну війну проти України дипломатичними методами, щоби «не мытьем так катаньем» поширити хоч не юридичне, так культурне визнання окупації Криму.

ГЕОРГІЙ МУРАДОВ ПРОДОВЖУЄ ГІБРИДНУ ВІЙНУ ПРОТИ УКРАЇНИ ДИПЛОМАТИЧНИМИ МЕТОДАМИ

Георгій Мурадов пропонує включити до «співдружності» також населені пункти, які «були побудовані або активно розвивалися у візантійський період й існують досі: Алушта, Судак, Феодосія, Керч та інші. У Керчі, зокрема, розташований один із найдавніших християнських храмів в Росії — церква Святого Іоанна Предтечі, побудована приблизно в X столітті у візантійському стилі».

Мурадов нагадав, що на початку 2020 року в Керчі було засновано «Російську асоціацію античних міст», куди увійшли дев’ять муніципалітетів Криму, Краснодарського краю і Ростовської області. Планувалося вийти на міжнародний рівень, залучаючи до асоціації закордонні міста з античною спадщиною, включаючи Афіни, Рим і Стамбул. Георгія Мурадова, як бачимо, не насторожив той факт, що Афіни, Рим і Стамбул, якщо порівнювати їх з Керчю, перебувають, так би мовити, в різних вагових категоріях, але він знає, що нахабство — друге щастя, і вперто пропонує зазначеним містам кримську дружбу, про яку вони й не мріяли.

Бо тут не головне, що ці світового значення міста можуть отримати від захопленої росіянами заштатної Керчі, а важить саме те, щоб хоч які-небудь їхні представники де-небудь сіли за один стіл з керчанами, як Георгій Мурадов протрубить, що вони тим самим визнали Керч російським містом, відтак згодні з анексією.

Втім, така візантійська хитрість російського дипломата насторожує політиків, і на контакти про створення якоїсь там підозрілої асоціації з Кримом вони йдуть не охоче. І тоді Георгій Мурадов іде на нову візантійську хитрість: якщо ви не бажаєте асоціації античних міст, ось вам «співдружність міст Візантії», яка різниця, як вона буде називатись — головне, щоб клюнули...

Тому Крим всіляко намагається множити різні міжнародні майданчики, куди інтенсивно посилає представників Криму. Навіть байдуже, якщо вони там програють фактичну і правову суперечку, — важливо, що вони говорять там щось про референдум і як висновок кажуть: приїдьте в Крим і самі подивіться — танків на вулицях нема, ракет нема, парламент працює, народ благоденствує. І за цю нісенітницю їм уже п’ять балів від російської влади.

Георгій Мурадов повідомив ТАСС, що «Крим продовжує співпрацю і за іншими міжнародними проєктами, зокрема з Абхазією, Сирією та Нікарагуа. У більш ніж 30 країнах діють клуби друзів Криму. «Нещодавно було представлено книжку «Наш Крим» нашого норвезького друга і керівника організації «Народна дипломатія Норвегії» Хендріка Вебера». Ця книжка вийшла у світ німецькою, турецькою та російською мовами: у ній висвітлені злободенні міжнародні питання, події на Майдані в Україні у 2013 — 2014 роках і реакція на них у Криму. Автор неодноразово бував не лише у нас на півострові, а й у Донецьку і Луганську». Не припиняється спільна з МЗС Росії робота на міжнародних майданчиках — в ООН і в ОБСЄ. «На них активно виступають представники неурядових організацій, у тому числі національних громад Криму. Вони розповідають правду про те, як насправді розвивається ситуація в Криму», — розповідає Георгій Мурадов, забуваючи сказати, що представники національних громад підставні й заангажовані.

Він наводить приклад побратимських відносин між Ялтою й Ніццою: «У цьому особлива вигода: між муніципалітетами вибудовуються відносини, виходячи не з політичних міркувань, а з культурних зв’язків, дружніх взаємин», — говорить він, не нагадуючи при цьому, що побратимські відносини між зазначеними містами встановлені вже 61 рік тому, тобто ще коли він був дитиною, і його заслуги в цьому нема.

У ВІЗАНТІЇ ХРЕСТИЛИСЯ КИЇВСЬКІ, ТОБТО УКРАЇНСЬКІ, ПРАВИТЕЛІ РУСІ

Як відомо з історії, володіння Східної Римської, або Візантійської, імперії в Криму фактично були обмежені територіями міст Боспор на сході Криму та Херсонес на заході. Приналежність до Візантії Південного берега Криму в історії є досить сумнівною версією, тому відносити до співдружності з Візантією південнобережні міста, крім Судака, в якому певний час діяв візантійський порт, Алушти, Феодосії та інших, було б не достовірно.

Візантійська імперія була утворена в IV столітті нашої ери зі східної частини Римської імперії і проіснувала до середини XV століття. Держава залишила багату культурну спадщину, стала сполучною ланкою між античним світом і християнським, між Сходом і Заходом. Імперія була найбільшим центром православ’я: так, завдяки саме їй відбулося хрещення Русі, а не Московії. У Візантії хрестилися київські, тобто давньоукраїнські, правителі Русі: Аскольд, після нього княгиня Ольга і лише потім князь Володимир, що є визнаним в історії фактом, який Росія досі намагається присвоїти собі. Однак слід пам’ятати, що вся ця історія не має жодного стосунку до нинішньої Росії, бо Росією вона стала називатись лише після указу Петра I 1721 року, коли він прийняв титул імператора «всеросійського». А про зв’язки Візантії з Московським царством щось нічого не відомо: зокрема, за часів Візантії ні Херсонес, ні Боспор Росії не належали. Через цю обставину під великим історичним питанням є також створена Георгієм Мурадовим «асоціація античних міст», про яку вже було згадано, оскільки в античну епоху про Росію ще нічого й не чули.

ЯК ДО ІДЕЇ ВІДНОВЛЮВАТИ ПАМ’ЯТЬ ПРО КРИМ ТА ВІЗАНТІЮ ПОСТАВИТЬСЯ ЇЇ НАСТУПНИЦЯ ТУРЕЧЧИНА

З іншого боку — як до ідеї відновлювати пам’ять про Крим та Візантію поставиться її наступниця Туреччина? А тут російському дипломатові Георгію Мурадову не варто чекати нічого хорошого. «Створення асоціації міст, які перебували у складі Візантійської імперії, сильно ускладнюється існуванням Туреччини, — заявив журналістам ІА «Червона Весна» оглядач Петро Ніколаєв. — Ініціатива культурного і наукового обміну завжди вітається. Тільки слід запитати, чи всі міста колишньої Візантії можуть увійти в таке співтовариство? Якщо так, то правити бал у цьому співтоваристві буде Туреччина, адже більшість колишніх візантійських міст належать саме їй. Чи готова наша влада брати участь у такому проєкті?»

Він зазначає, що при вступі до асоціації таких турецьких міст, як Едірне (колишній візантійський Адріанополь), Стамбул (Константинополь), Ізмір (Смірна), Бурса (Пруса), Конья (Іконіум) і Трабзон (Трапезунд), усю програму міжнародного співробітництва визначатиме Туреччина. На його думку, це дуже неоднозначно, адже саме Османська імперія знищила Візантійську імперію не тільки фізично, а й культурно. «А якщо хтось заборонить вступати в таку асоціацію містам Туреччини, це перетвориться на міжнародний скандал й ускладнить і без того важкі відносини Москви та Анкари. Російській владі потрібно добре подумати, перш ніж намагатися воскресити образ Візантійської імперії навіть у форматі культурного і наукового обміну... Оскільки кемалісти при нинішньому президентові Туреччини Реджеп Тайіп Ердогані перебувають у глибокій опозиції, а Анкара проводить неоосманский курс, то воскресити вийде радше не Візантійську, а Османську імперію».

З іншого боку, виявилось, що ідея про міста Візантії зовсім не належить Георгію Мурадову, і він зараз просто намагається силою втиснути Крим у ту міжнародну ініціативу, яка вже існує і в роботі якої активну участь бере й Росія, хоч про візантійський Крим там ніхто не згадав.

Перша робоча зустріч представників адміністрацій сицилійських міст, які беруть участь у створенні Асоціації міст — спадкоємців Візантії, відбулася 16 листопада 2013 року в Чефалу. Президент фонду «Метрополь» Ігор Данилов назвав міста, які вже виявили бажання вступити до Асоціації. Ну, хто ж у Росії не побажав би вступити до організації, центр якої розміщений в Італії? До Асоціації подали заявки Великий Новгород, Володимир, Кронштадт, Курськ, Липецьк, Нижній Новгород, Орел, Псков, Ростов Великий, Смоленськ, Сочі, Суздаль, Твер, Тула, Торжок, Тамбов, Ярославль. Бач, які візантіїсти?!

А 27 і 28 лютого 2014 року, якраз у ті дні, коли Георгій Мурадов разом з генералами та адміралами здійснював спецоперацію із захоплення Криму, в Римі відбулася нова дводенна зустріч Асоціації міст — спадкоємців Візантії (ACEB). Асамблея зібралася в римському палаці Делла Ровере. Але йшлося там не про прийняття в неї кримських міст, а про розвиток міжнародного туризму. Під час роботи форуму, крім іншого, відбулося підписання договору про співпрацю між містами Ростов Великий і Чефалу (Сицилія), з одного боку, та асоціацією ACEB — з іншого. І на здоров’я, адже Ростов, як і інші міста континентальної Росії, не претендують на те, щоб вважатися візантійськими містами, і йдеться лише про контакти з розвитку туризму і наукової співпраці. До чого тут Крим? Щоправда, тепер щодо Росії є санкції, так що світовому товариству слід вирішити, чи не є таке співробітництво порушенням санкційного режиму?

«ЖОДНОЇ ІСТОРИЧНОЇ ОСНОВИ В ПРОЄКТІ НЕМАЄ — ВІН Є НАДУМАНИМ І ПОГАНО СПІВВІДНОСИТЬСЯ З ІСТОРІЄЮ»

Археолог, кандидат історичних наук Евеліна КРАВЧЕНКО в коментарі радіо «Крым.Реалии» зазначила, що проєкт кримських чиновників позбавлений наукового підґрунтя: «На мою думку, це продовження давньої історії про генуезькі фортеці Криму. Тепер у Криму переключилися на слово «Візантія». Крім цього слова, жодної історичної основи в проєкті немає — він є надуманим і погано співвідноситься з історією. Що ж до прив’язки проєкту до Керчі, то певний час пізній Пантікапей перебував під владою Візантійської імперії. Справді, в Керчі є унікальний архітектурний об’єкт у візантійському стилі — будівля храму Іоанна Предтечі, але це не означає, що він був збудований за часів Візантійської імперії. У VI — VII століттях Візантія справді проявляла себе в Криму, але вдало цей прояв закінчився в Західному Криму: Херсонес, Мангуп, Чуфут-Кале, які перейшли пізніше під інші народи. А в Керчі Візантія не надто затрималася і не сильно себе проявила. З таким самим успіхом можна назвати спадщиною Візантійської імперії, наприклад, місто Київ, де стоїть Софія Київська, побудована у візантійському стилі.

Наприкінці грудня 2020 року в Москві відбувся круглий стіл «Візантійська спадщина Криму», на якому російський міністр культури півострова Аріна Новосельська заявила про необхідність домагатися включення до списків ЮНЕСКО кримських об’єктів від Росії».

Виконавчий директор Українського національного комітету міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) ЮНЕСКО Олена СЕРДЮК вважає сумнівною ідею створення міжнародного співтовариства міст, які входили до складу Візантійської імперії. За її словами, російська влада навіть тепер не приділяє належної уваги стану кримських пам’яток. «Великий сумнів викликає стан храмів на території Феодосії, у Керчі в небезпеці перебуває храм Іоанна Предтечі. Пам’ятки візантійської культури на території Криму — це пам’ятки архітектури, якими на території Росії не займалися. Це чужий для росіян регіон, який становив інтерес тільки для археологічних експертиз». Київ наполягає на приналежності цих пам’яток українському народу і просить взяти їх під захист ЮНЕСКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати