Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна має перемогти у двох війнах»

Тимчасово повірений у справах США Вільям Тейлор розповів про пріоритети роботи
26 червня, 18:35

Днями Тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям ТЕЙЛОР, який тиждень тому прибув до Києва, провів свій перший прес-брифінг на посаді, відповівши на кілька запитань журналістів про актуальні події в Україні. Тейлор уже не вперше на дипломатичній роботі в нашій державі: з 2006-го до 2009 року він був послом США. Під час зустрічі з пресою він наголосив, що радий знову повернутися до Києва, й відзначив, що в країні за цей час відбулися приголомшливі зміни. Якщо десять років тому ситуація була мирною, існували питання сходу і заходу, Європи і Росії, тепер в Україні йде війна, зазначив Тейлор.

«День» наводить найцікавіші тези з відповідей нового тимчасового очільника дипломатичної місії США в Україні.

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ДО УКРАЇНИ

— Сполучені Штати дуже переймаються Україною. Адміністрація у Вашингтоні хотіла бути переконаною, що команда посольства США в Україні буде в повному складі. Вони намагаються знайти нового постійного посла, цю людину потрібно номінувати, і потім її мають затвердити в Сенаті. Доки це відбувається, я працюю тут з вами. Не мені вам казати, які надзвичайно цікаві часи переживає Україна — це часи нових можливостей, нових викликів, нових облич. Для нас, іноземців, це можливість дати якісь поради, ідеї і рухатися далі вперед.

ПРIОРИТЕТИ РОБОТИ

— Із 2009 року я працював в американському Інституті миру, і ми займалися певною роботою, що стосувалася України. Ми шукали способи, щоб Росія пішла із Донбасу. Це перша битва, яку ми бачимо, і це перший пріоритет для США, доки я перебуваю тут, в Україні. Другий виклик і війна, яку веде Україна — проти корупції та поганого управління. Україна повинна перемогти в обох війнах.

ПОВЕРНЕННЯ РОСIЇ ДО ПАРЄ

— Як ви знаєте, США не є членом Ради Європи. Але, як ви також знаєте, ми виступали проти повернення Росії до Ради Європи і чітко висловлювали свою позицію. На нас справили враження зусилля української делегації, яких вони доклали до того, щоб заблокувати повернення Росії. Наша точка зору полягає в тому, що Росія не повинна надсилати, а Рада Європи не має приймати в російську делегацію членів, які перебувають у списку санкцій ЄС або США.

ЗУСТРIЧ ЗЕЛЕНСЬКОГО І ТРАМПА

— Конкретних дат поки що не визначено. Ми дуже прагнемо, щоб така зустріч відбулася, визначити дати і порядок денний. Я пообіцяв моїм українським співрозмовникам і вам обіцяю, що як тільки ця конкретна інформація з’явиться, ми про це повідомимо.

ЗУСТРIЧ ПУТIНА I ТРАМПА

— Якщо президент Трамп таки зустрінеться з президентом Путіним в Японії, це буде чудова нагода для очільника Білого дому порушити питання про звільнення 24 моряків та інших в’язнів, яких Росія незаконно утримує. Це одна з причин, щоб така зустріч відбулася, — порушити це питання. Також це є темою для переговорів між президентами Зеленським і Путіним. Існують пропозиції щодо обміну: наприклад, п’ять українців на п’ять росіян чи десять на десять. Росіяни мають іншу точку зору. Але ми дуже підтримуємо такі кроки і такий обмін.

ПИТАННЯ КРИМУ

— Крим залишається в переліку наших пріоритетів. Дозвольте мені бути дуже чітким: держсекретар Помпео зробив дуже сильну заяву щодо Криму, і ця декларація висить на стіні в моєму офісі. У ній чітко зазначено, що США ніколи не визнають незаконної анексії Криму Росією.

РЕФОРМА ЕНЕРГОРИНКУ

— Я знаю про це рішення щодо запровадження рішучих реформ в енергетичному ринку України з 1 липня... США та інші країни мають певний досвід у здійсненні реформ енергоринку. Це складно. Необхідна підготовка для адаптації ринку до змін. І це питання настільки важливе, що ми мали розмову щодо реформування енергоринку з Національною радою безпеки та оборони України. І вони дуже серйозно ставляться до цього питання, роблять усе необхідне, щоб підготуватися до будь-яких несподіванок.

МIНСЬКI ПЕРЕГОВОРИ

— Процес пошуку рішення щодо росіян на Донбасі, не забуваючи про Крим, є дуже важливим. Як ви знаєте, мінський процес, нормандський формат не забезпечили значного поступу. Як зазначає Курт Волкер, проблемою тут є бажання Росії. Нещодавно Курт знову намагався досягти певного прогресу зі своїм російським колегою. Але безрезультатно. Існують різні ідеї щодо того, як реалізувати мінські домовленості. Одна ідея полягає в запровадженні міжнародної миротворчої місії, друга — в запровадженні тимчасової адміністрації. Але все зводиться до політичної волі з боку Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати