Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Києві обговорили інтенсифікацію відносин із Азербайджаном в умовах глобальних викликів

15 травня, 12:46

В Українському кризовому медіа-центрі відбувся круглий стіл «Україна — Азербайджан: стратегічне партнерство в умовах викликів глобальному світовому порядку. Діалог другий». Його ініціювала кураторка українсько-азербайджанських проектів Марина Гончарук. Захід відбувся за підтримки українського адвокатського об'єднання Barristers.

Вдруге в українській столиці збираються аналітики, експерти з різних секторів для того, щоб обговорити можливості розвитку співробітництва з Азербайджаном в умовах воєнного часу. Як зазначають спікери, необхідно долати нові виклики, шукати можливості для реалізації проектів у нинішніх умовах воєнного стану.

За словами колишнього муфтія Духовного управління мусульман України «Умма», а зараз військовослужбовця ЗСУ, парамедика Саїда Ісмагілова, азербайджанці є найбільшою діаспорою в Україні серед мусульманських. Він також зазначив, що українські азербайджанці активно задіяні у розвитку ісламської традиції в Україні. Зокрема, під час будівництва мечетей азербайджанські бізнесмени надавали допомогу. Ісмагілов як приклад згадав про мечеть у Маріуполі, яка будувалася за фінансової підтримки в тому числі азербайджанців. На жаль, зараз мечеть постраждала від російських обстрілів. «Азербайджанська громада зробила великий внесок у захист України від російської агресії. Декілька десятків азербайджанців загинули в боях, ми шануємо пам'ять про них, вони загинули як герої», - розповів Ісмагілов. 

1287-F877-86-DB-4493-A259-4041-B6-BB8-AB9

251-DAF0-F-CF26-4-FA1-B2-D4-E3-C6-D84324-EE

4-AB8-BCED-1926-47-AC-B680-BEEB0-AC75565

54-C73-FE5-33-B8-40-C5-B35-A-0-C83-A95-E23-E7

Керуючий партнер адвокатського об'єднання «Barristers» Костянтин Глоба розповів про юридичну допомогу іноземцям та іноземному бізнесу в умовах військового стану. Також за його словами, дуже важливо розвивати співпрацю між українськими та азербайджанськими адвокатами та юристами, оскільки це допоможе вивести на якісно новий рівень різні сфери взаємодії між нашими країнами, а також шукати вирішення ситуацій, що виникають через воєнний стан та інші чинники. «Серед позитивних змін у законодавчому полі для нерезидентів України, у тому числі громадян Азербайджану — можливість підписувати договір із ЗСУ та вступати до лав ЗСУ. Також серед нововведень — автоматична пролонгація посвідки на проживання. А з 23.06.23 нерезиденти зможуть маючи посвідку на проживання оформлювати дозвіл на володіння зброєю.

Українська адвокатура, юристи та державні інституції — ми сьогодні також продовжуємо опрацьовувати системне бачення механізмів відшкодування збитків, отриманих внаслідок військової агресії Росії. Це стосується як майна громадян Азербайджану, так і азербайджанського бізнесу в Україні. У цьому питанні є як позитивні, і неврегульовані аспекти. На сьогодні ще відсутня на державному рівні затверджена експертна методика оцінки збитків, але є приватні методики оцінки отриманих збитків. Тому зараз саме на адвокатах лежить відповідальність за якість фіксації збитків. Наше адвокатське об'єднання веде приблизно десять таких справ.

Окремо хотів би наголосити на приведенні українського законодавства до європейських стандартів. Є нововведення, про які має знати і азербайджанський бізнес. Наприклад, запровадження міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про банківські рахунки. Це стосується і нерезидентів України, тобто і азербайджанського бізнесу в Україні. Резюмуючи, хотів би подякувати тому азербайджанському бізнесу в Україні, який залишається і веде діяльність у нашій країні, громадянам Азербайджану, які залишаються тут, — це важливо для нашої держави, для нашого народу і нашої стійкості», — заявив під час круглого столу Костянтин Глоба.

Зустріч українських депутатів з делегацією з Міллі Меджлісу Азербайджану, які відвідали Україну кілька тижнів тому, традиційно відбулася у теплій та дружній атмосфері. Про це розповів Олександр Мережко – народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. За його словами, співпраця між українськими та азербайджанськими народними депутатами відбувається у рамках низки міжнародних майданчиків, зокрема ПАРЄ. «І Україна, і Азербайджан на боці міжнародного права, перед нашими державами є схожі виклики і ми вдячні Азербайджану за послідовну підтримку України», — зазначив Олександр Мережко, коментуючи рівень міжпарламентського та політичного діалогу між нашими країнами.

Азербайджанські компанії зацікавлені в інвестуванні та участі у секторі будівництва в Україні, заявив Валерій Король – віце-президент Торгово-промислової палати України. За його словами, під час зустрічей із депутатами Міллі Меджлісу Азербайджану було обговорено візит представників ділових кіл Азербайджану до України. «Офлайн зустрічі – це ключовий фактор продуктивних переговорів. Ми зі свого боку також готові допомогти візиту українських ділових кіл до Азербайджану», — зазначив Валерій Король. Також він розповів про ключових партнерів ТПП України в Азербайджані — це AzPromo, Агенство з підтримки малого та середнього бізнесу (Азербайджану) та Торгово-промислова палата Азербайджану.

6-C54-E460-1781-4114-B2-CC-5508-F3-F601-F1

96139-C5-A-DBBB-4662-9651-C8-D99790-C8-F0

C2875599-18-B7-4-DC6-833-F-EC6-D81-B860-BB

DDF40-A9-A-3-A0-B-4271-9-B6-D-24683527-CC3-E

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розповів про спільні геополітичні виклики, які є перед Україною та Азербайджаном, зокрема, чинник Росії та її сателітів — Білорусі та Вірменії. Відповідаючи на тези азербайджанських спікерів про те, що в Україні не так багато пишуть про Карабах, Ігор Семиволос зазначив, що в Україні є багато експертів, аналітиків які приділяють багато уваги дослідженню Південного Кавказу та регулярно пишуть аналітичні статті, які публікуються на українських ресурсах, а також ці фахівці часто коментують події у Карабахському регіоні Азербайджану для українських та азербайджанських ЗМІ.

«Окремо зазначу, що ГУАМ був і залишається важливим майданчиком для взаємодії між Україною та Азербайджаном. Сьогодні також необхідно розглядати цю організацію у ширшому контексті, зокрема говорити про переорієнтацію України та Азербайджану на європейські ринки, розвиток європейського вектора. Ми розуміємо також, що перед нашими країнами спільні виклики — це, зокрема, Іран та Росія. А наші країни зацікавлені у встановленні миру та стабільності у регіоні», - розповів Ігор Семиволос.

«Україна та Азербайджан сьогодні перебувають на передовій ерозії світового порядку. У світі спостерігаються глобальні конфліктні процеси між власне принципом міжнародного права та банальним правом сили. Той факт, що міжнародне співтовариство досить інертно реагує на ситуацію навколо проблеми замінованості деокупованих територій Азербайджану, діяльності та провокацій з боку незаконних збройних вірменських формованих і така сама інертність на російську військову агресію щодо України — це все маркери того, що нестабільність у світі буде тільки наростати у найближчі роки. Україна та Азербайджан зацікавлені у глобальній стабільності та мирі, ми маємо схожі виклики, і тому прямий діалог Київ—Баку є ефективним, у тому числі в реалізації міжнародних проектів. Безумовно, слід зазначити, що допомога Азербайджану під час серйозної кризи в енергетичному секторі (яка була викликана повномасштабною російською агресією) в Україні мала виключно важливу роль для нашої країни», — зазначив політолог, голова центру політичних студій «Доктрина» Ярослав Божко.

Україна є толерантною та мультикультурною країною, в якій азербайджанська громада є численною та впливовою, а відносини з Азербайджаном мають братський характер. Про це в рамках круглого столу розповів офіцер командування сил ТРО ЗСУ (у цивільному житті адвокат, помічник народного депутата України) Фархад Гулієв. За його словами, азербайджанці в Україні мають усі можливості для самореалізації у різних секторах та впливають на суспільно-політичне життя в країні. «Ще однією важливою традицією, яка почала реалізовуватись з ініціативи Президента Володимира Зеленського – Іфтар, який проводиться за участю Президента, кримських татар, мусульман України. Цього року я також був серед мусульман, яких запросили на цей захід. Я думаю, це дуже важлива для нашого суспільства традиція, яка більше розвиває взаєморозуміння», — поділився Фархад Гулієв. Також спікер зазначив, що азербайджанці з 2014 року серед тих, хто захищає Україну від російської агресії.

Медіадиректор найбільшого в Азербайджані медіахолдингу «Global Media Group», журналіст Гамід Гамідов розповів про необхідність оптимізації співпраці між українськими та азербайджанськими журналістами, а також про важливість актуалізації в українських ЗМІ інформації про Азербайджан, його культуру та історію. За його словами, рівень взаємодії у сфері медіа бажає кращого, і робота в цьому напрямі є важливою для обох країн. Також він зазначив, що в Азербайджані добре обізнані про події в Україні, об'єктивно висвітлюють те, що відбувається, і відстежують ситуацію в країні.

Директор азербайджанського інформаційного агентства Report Фуад Гусейналієв розповів про реалізовані проекти, а в рамках яких українські журналісти змогли відвідати Азербайджан та деокуповані території. За його словами, Репорт активно розвиває співпрацю а також сприяє інформуванню українських колег про реалії подій навколо Карабахського регіону Азербайджану. Зокрема цього року було організовано прес-тур українських журналістів до Азербайджану.

Азер Аллахверанов – голова громадської ради при Державній міграційній службі Азербайджану розповів про допомогу українцям та громадянам України азербайджанського походження, яка надавалася після 24 лютого 2022 року. Також він висловив інтерес до співпраці з українськими громадськими організаціями міграційного сектору, обміну досвідом. "Для нас цікаво розвивати діалог з українськими юристами та адвокатами, взаємодіяти в рамках спільних проектів, надавати медіамайданчик для колег з України, щоб покращити рівень допомоги азербайджанським громадянам в Україні та українським в Баку", - заявила Кямаля Мамедова, азербайджанський юрист з питань міграції, голова юридичної компанії та юридичної платформи «İNJURİA». Також вона докладно розповіла про те, яку юридичну допомогу надавали українцям в Азербайджані і як співпраця триває зараз.

Про роль української громади Азербайджану в активізації українсько-азербайджанського діалогу розповіла голова Спілки українок Азербайджану Лідія Алієва. Вона також розповіла про нові завдання, які стоять перед українською діаспорою в умовах викликів та нестабільності. «Важливою є системність та оперативна реакція на нові завдання та ситуації, в яких важливо представляти позицію нашої країни та нашого народу», – зазначила Лідія Алієва.

Резюмуючи, ініціатор круглого столу Марина Гончарук наголосила на важливості розвитку українсько-азербайджанських діалогових майданчиків та висловила сподівання на те, що подібний діалог посприяє новим проектам та підвищить рівень комунікації між фахівцями різних секторів України та Азербайджану.

 

Дар’я Пономаренко

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати