Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Суд над Манафортом розпочато

У чому обвинувачують колишнього політтехнолога і що ця справа означає для України?
01 серпня, 18:37
ФОТО REUTERS

Вчора, 31 липня, у Федеральному суді в місті Александрія американського штату Віргінія розпочався судовий процес над Полом Манафортом — американським політтехнологом, який співпрацював із екс-президентом України Віктором Януковичем і «Партією регіонів», а також очолював передвиборчий штаб президента США Дональда Трампа. Цей суд став можливим завдяки розслідуванню команди спецпрокурора Роберта Мюллера щодо можливого втручання Росії в американські президентські вибори. Проте нинішні обвинувачення не стосуються участі Манафорта в передвиборчій кампанії Трампа, а зосереджені перш за все на політичному консалтингу Манафорта в Україні, незаконному лобіюванні українського уряду у США протягом 2006—2015 рр. і можливих фінансових махінаціях, повідомляє DW.

ЗМІСТ ОБВИНУВАЧЕНЬ

Під час судового засідання прокурор Узо Асоні  у вступному слові заявив, що  Пол Манафорт використовував офшорні рахунки, щоб приховати десятки мільйонів доларів, отриманих за політичну роботу в Україні. Він сказав, що Манафорт мав більше ніж 30 банківських рахунків у трьох країнах світу, щоб «отримати та приховати» дохід з України, повідомляє Reuters. Крім того, за словами прокурора, Манафорт вів «екстравагантний спосіб життя». Зокрема, Асоні вказав на те, що Манафорт є власником кількох будинків, купував дорогі авто, годинник, вартістю 21 тис. доларів і навіть піджак зі шкіри страуса вартістю 15 тис. доларів, зазначає CNN. «Чоловік у цьому судовому залі вважав, що закон не працює для нього», — наголосив прокурор.

Загалом звинувачення проти Манафорта складаються з 18 пунктів, і полягають, зокрема, в тому, що він не сплатив податків на велику частину з 60 млн доларів, які заробив працюючи на проросійських політиків в Україні. При цьому він приховав дохід у мережі з 30 закордонних банків і брехав американським банкам, позичивши мільйони доларів під заставу своєї нерухомості після того, як у нього закінчилися гроші з України. «Усі ці обвинувачення зводяться до однієї простої проблеми: що Пол Манафорт брехав», — підсумував прокурор.

Крім того, як повідомляє «Голос Америки», уже в перший день суду свідок прокуратури політконсультант Тед Девін заявив, що співпрацю Манафорта з «Партією регіонів» і Віктором Януковичем нібито фінансував український олігарх Рінат Ахметов, передає «Голос Америки».

Очікується, що судовий процес триватиме три тижні і вдруге Манафорт постане перед судом у вересні вже у Вашингтоні під час засідання, присвяченого звинуваченням у відмиванні грошей та відсутності реєстрації як закордонного агента.

Сам Манафорт відкидає усі обвинувачення проти нього і зокрема те, що приховав від сплати податків отримані з України гроші. Його адвокат Томас Зенле під час засідання назвав Манафорта успішним політконсультантом, який залишив усі операції своєї компанії на колишнього партнера Ріка Гейтса, який зрадив його. Нагадаємо, що Манафорт і Гейтс разом співпрацювали з урядом Януковича, а також працювали незареєстрованими лобістами українського уряду у США, проте на відміну від Манафорта, Гейтс у лютому 2018 року визнав себе винним у змові та погодився співпрацювати зі слідством щодо можливого втручання Росії у президентські вибори у США, передає «Голос Америки». Очікується, що свідчення у справі дадуть 35 людей, у тому числі екс-партнер Манафорта Роберт Гейтс.

Якщо провина 69-річного  Манафорта буде доведена, він цілком може провести кінець життя за ґратами. Як пише CNN, максимум йому можуть загрожувати 305 років в’язниці.

РЕАКЦІЯ ЗМІ

«Суд над Манафортом розпочинає найбільший тест для спеціального прокурора Роберта Мюллера», — під таким заголовком вийшла стаття на CNN. У матеріалі зазначається, що суд щодо фінансових операцій Манафорта «підвісить» Білий дім і покаже, наскільки глибоко федеральна влада розглядала приватний бізнес співробітників Трампа.

«Манафорт перед судом: «спалюючий усі мости» прокурор і жодної згадки про Трампа», — із таким заголовком вийшла стаття у The Washington Post. Видання звертає увагу на те, що в день початку судового процесу президент Трамп не написав жодного твіту про «нечесне полювання на відьом» і прокурорів, які вивчають потенційні зв’язки між кампанією Трампа та російськими таємними агентами».

Президент США Дональд Трамп у відповідь на реакцію ЗМІ на суд у справі Манафорта написав у Twitter: «Фейкові медіа божеволіють». За його словами, «вони повністю зійшли з рейок» і завдають шкоди стільком невинним і порядним людям». «За сім років, коли я вже не буду при владі, їхні рейтинги впадуть і  вони зникнуть!»,       — наголосив він. При цьому ще перед початком засідання у справі глава Білого дому написав: «Змова не є злочином, але це не має значення, оскільки не було жодної змови (за винятком шахрайки Гілларі і демократів)!»

«МИ ЗМОЖЕМО ПОБАЧИТИ ДОКАЗИ ТОГО, ЯКІ ВЕЛИКІ ВИПЛАТИ РОБИЛИСЯ З УКРАЇНСЬКОГО БЮДЖЕТУ ЗА ПОЛІТИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка:

— Перед тим, як Манафорт представ перед присяжними, відбулося приблизно півторарічне розслідування цієї справи. Тому вже були перші виступи від сторін обвинувачення і захисту. Присяжні знайомляться з цією справою.

Це знакова і в той же час багатоаспектна справа. З формального боку, розслідуються конкретні звинувачення, в основному в ухиленні від сплати податків,  нереєстрації себе, як консультантів у зарубіжній країні. Але з іншого боку, до цього додається великий політичний контекст: відбувається конфронтація внутрішньополітичних сил навколо цієї справи щодо можливого зв’язку з втручанням Росії в американські вибори, яку веде спеціальний радник Роберт Мюллер. Тому в перші дні йде буквальний розгляд справи. Але всі сторони: і внутрішньо-, і зовнішньополітичні прискіпливо слідкують за цією справою, бо вона має багатосторонній вимір.

Захист намагається «перевести стрілки» на довгорічного бізнес-партнера Манафорта Ріка Гейтса.

На судових засіданнях присутня команда від Роберта Мюллера, але вони поки що не втручаються у хід справи. Інтрига тут у тому, що за юридичними правилами, оскільки Манафорту загрожує багаторічне ув’язнення, він у будь-який момент може відмовитися від подальшого слідства та піти на співпрацю з командою Мюллера і дати спеціальні свідчення.

З точки зору України, коли будуть остаточні рішення, ми зможемо побачити докази того, які великі виплати робилися з українського бюджету за політичні консультації. При цьому не відомо, на які цілі і без публічної інформації.

Очікується, що в ході слідства, можливо, будуть з’ясовані бізнес-контакти Манафорта в Україні, з ким безпосередньо він співпрацював, підтримуючи політичні кампанії «Партії Регіонів» і президента Януковича. Інша інтрига: хто є замовником цієї діяльності, тобто хто організував роботу Манафорта в Україні? Тут прослідковуються зв’язки з російськими спецслужбами, оскільки навіть у ході розгляду справи команда Манафорта вдалася до спроби підкупу свідків. Тобто додатковий слід веде до розвідувальної діяльності Росії і тому така висока питома вага розгляду цієї справи.

Що стосується наслідків, то поки що політсили утримуються від коментарів, адже триває формальний розгляд справи, тому слід почекати, чим вона закінчиться. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати