Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Співак та «корупційний троль»

Чим здивують світ президентські перегони в Хорватії
27 вересня, 11:18
ФОТО РЕЙТЕР

Невдовзі хорвати обиратимуть собі нового президента. Хоча офіційно кампанія ще не старувала, кандидати на головну посаду країни вже відомі. Це діюча глава держави, один з лідерів провідної опозиційної партії, а також... популярний співак. Крім того, серед претендентів на президентське крісло буде... «двійник» відомого політика, мера хорватської столиці.

Отже, Україна з її досвідом проведення «постмодерністських» виборчих кампаній, як бачимо, не залишається наодинці.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЯК ПРИКЛАД

Один з найбільш популярних у Хорватії автор та виконавець патріотичних пісень Мирослав Шкоро заявив про свій намір висувати свою кандидатуру на посаду президента країни кілька місяців тому. Він, зокрема, відомий тим, що у 2002—2003 рр., разом із легендарним та одночасно контраверсійним Марком Перковичем Томпсоном, записав пісні Reci, brate moj («Скажи, брате мій») і Sude mi («Судять мене») на підтримку оголошеного тоді в міжнародний розшук (але потім виправданого) генерала Анте Готовіни.

Насправді, Мирослав Шкоро не є новачком у політиці, він давно бере участь у політичному житті країни і навіть свого часу (в 1995—1997 рр.) обіймав посаду генерального консула Хорватії в Угорщині. Тем не менш, політика ніколи не була його основним заняттям, і він ніколи не позиціонував себе саме як політичного діяча. Втім, тепер раптом усе змінилося. Поштовхом — як пояснює сам Шкуро — стала перемога Зеленського в Україні.

«Якщо голлівудський актор міг протягом двох термінів керувати світовою наддержавою, якщо в Україні міг принести присягу президента колишній комік, то чому на чолі Хорватії, в якій політики досі ніяк себе не проявили і нічого не продемонстрували, не може бути співак?», — заявив Шкоро, відповідаючи на питання журналістів стосовно своєї участі в президентській кампанії.

МІЛАН ЗАМІСТЬ ДАРІО

Популярний співак-кандидат в президенти — не єдина «фішка» майбутніх хорватських виборів. Днями заявив про свої претензії на президентську посаду журналіст-розслідувач, автор документальних фільмів, який спеціально для участі в перегонах офіційно змінив свої прізвище та ім’я. Таким чином Даріо Юрічан став Міланом Бандичем — тезкою мера Загреба, одного з впливових хорватських політиків, який сам теж збирався балотуватися на посаду глави держави.

Паралельно з початком передвиборчої кампанії журналіст готується знімати викривальне документальне кіно про «справжнього Мілана Бандича» — але поки що процес на стадії пошуку грошей.

Екс-Юрічан, а нині Бандич спростовує версію, що його висування на виборах є лише рекламою майбутнього фільму. Свою публічну кампанію журналіст будує на тролінгу та глузуванні на тему корупції.

«Я хочу корумпувати Хорватію, працюючи як кінь для неї. Це моя програма. Я позбавлений партійних кайданів, вільний, як фенікс. Я просував би Хорватію в світі як місце корупції і, таким чином, швидко б залучив капітал. Я вголос кажу те, про що думає кожен громадянин цієї країни, а це те, що нам потрібно ще трохи корупції! Зараз корупція в руках привілейованих осіб, і я хочу повернути її народу».

Не оминає він і тісно пов’язане з темою корупції питання правосуддя: «Коли я стану президентом, я буду виступати за те, щоб голів усіх судів, Верховного, Конституційного, Окружних і Муніципальних, обирали довічно. Нехай вони насолоджуються перебуванням на все життя. Чому ні?!»

Гасла кандидата «Мілана Бандича»: «Корупція для всіх, а не лише для них» та «Що б ви не пропонували, я пропоную в два рази більше». Кандидат у президенти Мирослав Шкоро йде на вибори під лозунгом «Зараз чи ніколи». В «Мілана Бандича» є своя версія: «Корупція: зараз чи ніколи».

ЧИ ВАРТО ЧЕКАТИ СЕНСАЦІЇ?

Свій вибір громадянам Хорватії доведеться робити наприкінці цього року або на початку наступного.

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, стати лідерами президентських перегонів найбільші шанси мають все ж «класичні» політики: нинішня президентка Хорватії Колінда Грабар-Кітарович (її підтримує правлячий Хорватський демократичний союз) та екс-прем’єр Зоран Міланович (балотується за підтримки провідної опозиційної Соціал-демократичної партії). За них збираються голосувати 28,5% та 24,8% виборців відповідно. (Соціологічне дослідження на замовлення Хорватського телерадіо HRT провела агенція Promocija plus. У опитуванні взяло участь 1400 респондентів, статистична помилка становить плюс-мінус 2,62%. Дані дослідження були оприлюднені 21 вересня.)

Але на третьому місці із рейтингом 18,2% розташувався Мирослав Шкоро. Наразі рейтинг співака зростає найбільш швидкими темпами, його вже підтримала одна з провідних політичних сил країни «Мост» (Міст незалежних списків). Оглядачі кажуть, що зірка хорватської естради таки має шанс вийти до другого туру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати