Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прощавай, «дьюті фрі»!

20 травня, 00:00
Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, «День»

Міністри фінансів країн Євросоюзу на своїй зустрічі в Брюсселі ухвалили скасувати систему «дьюті фрі» — безмитних крамниць, які функціонують в аеропортах, на залізничних вокзалах, у морських портах, на автомобільних пунктах переходу кордону.

Пройшовши паспортний контроль, подорожній потрапляє до споживацького міні-раю, де всі товари дещо дешевші, аніж у самій країні, а також і в сусідній. Протягом трьох десятиріч ці дешеві крамнички разом із сонцем, піском і морем були для пересічного західноєвропейця однією з основних принад закордонних відпусток. А після падіння «залізної завіси» зони безмитної торгівлі почали освоювати й наші земляки — звичайно ті з них, хто літає чи їздить на Захід.

І ось усе це має скінчитися 30 червня наступного року. Міністри фінансів ЄС обгрунтували свою ухвалу тим, що ще 8 років тому було вирішено після уніфікації в Євросоюзі митного законодавства й реального створення спільного ринку скасувати й будь-які митні пільги. Нині ж усі умови для цього виконано.

Ухвала викликала величезний спротив. Міністри транспорту країн ЄС ще два місяці тому одностайно закликали своїх колег-фінансистів «пожаліти» «дьюті фрі», фінансовий обіг якої становив у Євросоюзі торік $4,3 млрд. Керівники транспорту стверджують, що закриття безмитних крамниць викличе суттєве зменшення кількості авіапасажирів, що може призвести до підвищення цін на квитки й навіть до закриття деяких авіамарштурів. Спеціально створена Конфедерація «дьюті фрі» заявила, що лише у Великій Британії скасування цієї системи може спричинити втрату 30 тис. робочих місць, а це, мовляв, абсолютно суперечить стратегічному курсові Євросоюзу на скорочення безробіття.

Однак міністри-фінансисти не бажають зважати на протести. Скасування торговельних пільг на прикордонних переходах збільшить надходження податків, а товари споживачі купуватимуть усе одно — хай і в інших місцях. Отож і зростання безробіття не буде, вважають головні фінансисти. Експерти сходяться на тому, що їхнє рішення навряд чи буде переглянуто.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати