Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ніколетті дуже добре знає український профайл»

Ганна ГОПКО — про призначення нового президента ПАРЄ
24 січня, 11:46
ФОТО REUTERS

Позавчора, в перший день зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), президентом цієї організації було обрано італійця Мікеле Ніколетті. Як зазначено на сайті ПАРЄ, згідно з правилами, президент пробуде на посаді рік і потім може бути ще один раз переобраний на неї.

Ніколетті — професор політичної філософії в Трентському університеті, він став членом ПАРЄ 2013 року. «В Асамблеї він відомий як блискучий оратор і принциповий політик, який вміє дослухатися до думки опонентів. Ніколетті доволі обережний у спілкуванні з журналістами, проте умисно такого спілкування не уникає», — йдеться у статті DW.

У своїй інавгураційній промові Ніколетті закликав до єдності в РЄ і назвав кілька викликів сучасності, серед яких — тероризм, міграція, бідність, зневіра у представницьких інституціях. За його словами, ПАРЄ має брати участь у вирішенні цих проблем. «Це вимагає активне залучення всіх членів і делегацій з усіх 47 країн-членів. У цьому контексті я шкодую, що російський парламент не представив своєї делегації на сесію 2018 року. Незважаючи на це, діалог з російськими парламентаріями — так само, як з іншими делегаціями — триває далі, з належною повагою до наших правил і зобов’язань», — заявив Мікеле Ніколетті.

«НАШЕ ЗАВДАННЯ — ЗАХИСТИТИ РЄ ТА ЇЇ ІНСТИТУЦІЇ»

«День» звернувся до голови комітету Верховної Ради України в закордонних справах Ганни ГОПКО з проханням прокоментувати заяву Ніколетті та його обізнаність щодо ситуації в Україні:

— Відновлювати діалог з Росією можна лише після того, як вона стане виконувати свої зобов’язання, зокрема резолюції ПАРЄ, які засуджують російську агресію проти України, чітко визнають факти порушення прав людини, визнають окупацію і закликають Росію припинити обстріли й забратися з України. Інакше це буде гібридний підхід, що дискредитуватиме РЄ, ПАРЄ як інституції, цінності західної цивілізації й підігруватиме агресору. Вони є абсолютно неприйнятними. Тому дуже добре, що Україна не одна протистоїть спробам Кремля та його лобістам повернути Росію без діалогу в таку важливу інституцію, як РЄ. Наше завдання — дотримуючись наших принципів і національних інтересів, захистити Раду Європи та її інституції.

Щодо обізнаності Ніколетті у справах України, то він був експертом у ПАРЄ, приїжджав в Україну, здійснював як доповідач моніторинг стану реформ в Україні, питання боротьби з корупцією, бачив, як створювалися такі антикорупційні організації, як НАБУ, НАЗК, тому дуже добре знає український профайл.

Але треба зазначити, що Італія дуже часто займає неоднозначну позицію щодо продовження санкцій проти РФ. Крім того, ми бачимо зусилля, які інвестувала Росія і які робив Ягланд, подорожуючи світовими столицями й переконуючи, що доцільно підтримувати діалог з Росією і повернути її до зали ПАРЄ. Це спроба розхитати вісь західного світу в питаннях російської агресії, порушення територіальної цілісності, військового захоплення території іншої держави. Тому Україні дуже важливо об’єднувати якомога більше наших союзників для того, щоб не допустити цього.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати