Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

03 лютого, 00:00

Путін став кандидатом у президенти

Учора Центрвиборчком Росії офіційно зареєстрував нинішнього президента Володимира Путіна кандидатом у президенти на виборах глави держави, які відбудуться 14 березня. Путін став першим із самовисуванців, які збирали підписи на свою підтримку, кого офіційно зареєструвала ЦВК. Для перевірки було відібрано 600 тисяч із зібраних на підтримку Путіна майже 3 млн. підписів. Було виявлено трохи більше 1% підписів, що не відповідають вимогам, але недоліки, на думку ЦВК, мали суто технічний характер. Раніше ЦВК зареєстрував кандидатами у президенти Олега Малишкіна від ЛДПР та Миколу Харитонова від КПРФ. Їм не потрібно було збирати підписи, оскільки їх висунули політичні партії, які пройшли до Держдуми.

Хадж «забрав» 251 життя

Під час виконання обрядів хаджу в Саудівській Аравії загинув 251 паломник із 25 країн світу. Саудівське інформагентство учора повідомило, що 54 загиблих були громадянами Індонезії, 36 — Пакистану, 13 — Єгипту, по 11 — Індії та Туреччини, 10 — Бангладеш, 8 — Судану, 5 — Китаю. Загиблі були задавлені натовпом на мосту Джамрат у долині Міна в околицях міста Мекки. Саудівська влада звинувачує у події «неорганізованих» паломників — саудівських громадян і тих, хто тимчасово проживає у країні. Вони прибули на хадж самостійно, без дозволів, увійшовши в щільний потік сотень тисяч людей і застопорили рух. Це спричинило паніку і зіткнення паломників, відзначає місцева влада. За останніми даними влади, кількість паломників, які перебувають зараз у Саудівській Аравії, досягла майже двох мільйонів чоловік.

«Агенти впливу» Саддама?

Серед нібито причетних до підтримки режиму Саддама Хусейна в Іраку українських громадських організацій західні мас-медіа називають ряд центристських і лівих партій. За повідомленням АВС NEWS, від С. Хусейна отримували нафту Соціал-демократична партія (8,5 млн. барелів), Комуністична партія (6 млн. барелів), Соціалістична партія (2 млн. барелів). Крім того, серед українських одержувачів названо «FTD oil company» — 2 млн. барелів. Раніше газета Al-Mada опублікувала так званий список «агентів впливу» режиму Саддама Хусейна. Одержувачами іракської нафти названо 270 приватних осіб й організацій із Саудівської Аравії, Австралії, Бразилії, Китаю, Росії, Білорусі, України, представники політичної та бізнес-еліти 16 арабських, 17 європейських, дев’яти азіатських і чотирьох африканських держав. У Соцпартії України спростовують інформацію про причетність до підтримки режиму Хусейна. Член парламентської фракції Соцпартії Йосиф Вінський сказав Інтерфаксу-Україна, що «це абсолютна нісенітниця». Лідер Компартії України Петро Симоненко також спростовує можливість фінансування його партії з боку режиму Саддама Хусейна, зокрема за рахунок реалізації іракської нафти. Партія Соціал-демократичний союз «не отримувала подарунків від іракського президента Саддама Хусейна у вигляді нафти». Про це вчора заявив керівник СДС Сергій Пересунько. За його словами, «Хусейн не міг дарувати нафту, тому що він нею не розпоряджався».

Буш призначить слідство щодо розвідданих

Адміністрація США оголосить про початок незалежного розслідування питання про використання розвідданих, на основі яких було розпочато війну з Іраком. Про це говорять високопоставлені чиновники у Вашингтоні. Очевидно, детальніше на цю тему на початку тижня висловиться президент, повідомило учора Бі-Бі-Сі. Спроби домогтися від Білого дому такого розслідування робляться відтоді, як колишній старший інспектор США з озброєнь Девід Кей заявив, що в Іраку, схоже, зброї масового знищення немає. Спочатку Джордж Буш виступив проти ідеї проведення розслідування, однак одразу ж потрапив під тиск як демократів, так і республіканців. У п’ятницю Джордж Буш заявив, що також хоче знати, чому розвіддані, зібрані перед війною, припускали наявність в Іраку хімічної та бактеріологічної зброї, хоча насправді ані того, ані іншого так досі й не знайдено.

Москва пред’являє Брюсселю список претензій

Москва заявила Брюсселю, що підтримає розширення Євросоюзу лише за тієї умови, якщо той погодиться зі списком із 14-ти російських претензій у зв’язку з майбутнім розширенням ЄС у травні 2004 року — здебільшого, у зв’язку з її стурбованістю щодо російських економічних інтересів у Центральній та Східній Європі. Як пише лондонська «Файненшл таймс», Москва хотіла б відстрочки запровадження підвищеного імпортного мита на ряд важливих товарів російського експорту, зняття обмеження на експорт енергоносіїв, збільшення квот на ввезення до Європи зерна й ослаблення обмежень для російських експортерів сталі. У списку також наявні такі політичні проблеми, як зниження візових обмежень для росіян, які вирушають до Європи, та становище етнічних росіян у країнах Балтії.

Убито голову «Ісламського джихаду» в Газі

Ясір Абу аль-Аєш, якого вважали головою місцевого підрозділу радикального угруповання «Ісламський джихад», був серед палестинців, які загинули під час рейду ізраїльської армії в секторі Газа. За словами очевидців із числа палестинців, ізраїльські солдати увійшли до міста Рафах за підтримки танків і вертольотів. У стрілянині загинуло двоє палестинців. Потім, коли ізраїльтяни підходили до будинку Ясіра Абу аль-Аєша, він відкрив по них вогонь. 35-річного Ясіра Абу аль-Аєша та його 37-річного брата було вбито. Представники ізраїльської армії стверджують, що Ясіра Абу аль-Аєша було вбито після того, як він кинув гранату в солдат, які хотіли його заарештувати, повідомило Бі-Бі-Сі.

Назарбаєв піде на третій термін

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв має намір балотуватися на третій термін. Як повідомив радник казахського лідера Ермухамет Ертисбаєв, президент заявив: «Я, безумовно, балотуватимуся 2006 року, і я точно знаю, що переможу». Про це Нурсултан Назарбаєв повідомив під час їхньої особистої зустрічі 16 січня, сказав радник, повідомляє Інтерфакс-Казахстан. «Я в усіх своїх публікаціях і виступах говорю, що в нас питання із президентом закрите до 2013 року», — наголосив Ертисбаєв. Нагадаємо, що у квітні 1990 року Верховна Рада Казахстану обрала Нурсултана Назарбаєва на пост президента Казахської РСР.

На півночі Іраку — теракти

Під час вибухів на півночі Іраку загинуло 58 осіб, було поранено 200. Такі дані навів журналістам у Багдаді заступник командуючого американськими силами в Іраку генерал Марк Киммігт. У неділю у штаб-квартирах Курдської Демократичної Партії та Патріотичного Союзу сталися вибухи. Їх здійснили два терористи-смертники, які увійшли до офісів партій та використали вибухівку. Велика кількість жертв пояснюється скупченням людей на вулицях з нагоди свята «Ід аль-адха», що 1 лютого відзначають усі мусульмани.

Захищеність — на рівні

Спеціальна комісія командування Коаліційних об’єднаних операційних сил в Іраку перевірила захищеність базового табору українських миротворців, який дислокується на аеродромі міста Аль- Кут. Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони України, протягом трьох діб члени комісії знайомилися з порядком несення внутрішньої служби, пропускним режимом, організацією охорони табору, якістю інженерного обладнання містечка, виконанням особовим складом заходів безпеки, зокрема, протипожежної. За підсумками перевірки рівень захищеності українського табору отримав високу оцінку. Також було відзначено великий обсяг робіт, виконаний командуванням й особовим складом 5-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України. Представники вищого штабу надали практичні рекомендації щодо вдосконалення системи захисту місць розташування та несення служби особового складу. Передбачається, що з цією метою українському миротворчому з’єднанню нададуть додаткові засоби захисту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати