Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iрак шукає підмогу в Євросоюзу

05 лютого, 00:00

Іракське керівництво заявило цими вихідними, що до Іспанії, яка головує в Європейському Союзі, для переговорів буде відправлено делегацію з Багдада. Цей крок іракського режиму експерти розглядають як контрвідповідь Хусейна на виступ американського президента Джорджа Буша, який заявив у зверненні до нації, що Ірак, Іран та Північна Корея утворюють своєрідну «вісь зла», котра загрожує безпеці у всьому світі.

Вибір Багдада не випадковий. Євросоюз останніми діями демонстрував певне протиставлення власної зовнішньої політики американській. Особливо виразно європейський «сепаратизм» проявився після заяви Джорджа Буша про необхідність тиску на палестинського лідера Ясира Арафата. Міністри закордонних справ ЄС одразу ж прийняли спільну заяву, в якій вашингтонський підхід до близькосхідного врегулювання назвали «небезпечним». Очевидно, що Багдад і зараз намагається використати карту європейської ваги у вирішенні світових справ у власних інтересах. Європейці, між тим, не виявляли особливого пієтетету до «антитерористичного» виступу Джорджа Буша, вважаючи, що проведення військової атаки на будь-яку із країн так званої «осі зла» може створити проблеми всередині коаліції у боротьбі з тероризмом. Серед арабських країн також панує думка, що напад на Ірак може загострити й без того непросту ситуацію на Близькому Сході. Прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов, виступаючи на Всесвітньому економічному форумi у Нью-Йорку, з оптимізмом висловився про перспективу домовитися з Багдадом щодо повернення в Ірак інспекторів ООН із роззброєння. На його думку, це і стане поштовхом до повного скасування санкцій проти Іраку. «Існують деякі сигнали та причини, аби вірити, що ми прийдемо до відповідного рішення у політичному плані. У кожного має бути терпіння», — наголосив Касьянов. Він також заявив, що Росія протистоятиме будь-якому розширенню антитерористичної кампанії на чолі з США, якщо це стосуватиметься Іраку.

У свою чергу, Рада Безпеки ООН планує знову повернутися до розгляду пропозиції Лондона встановити «розумні санкції» проти Багдада. Вони передбачають дозвіл необмеженого постачання до країни товарів цивільного призначення і суворий контроль за потоками грошей в Іраку та продажем зброї режиму Хусейна. Численні аналітики прогнозують провал цього розгляду, оскільки сумнівною є імовірність порозуміння між Вашингтоном і Лондоном з Росією, яка вже заявляла про неприйнятність подібних пропозицій. Ірак, як відомо, виступає проти половинчастих заходів у скасуванні санкцій, якими, на його переконання, і є «розумні санкції». Слово Євросоюзу в цьому питанні навряд чи буде останнім.

КОМЕНТАР

Юрій ОРШАНСЬКИЙ, Почесний консул Іраку в Україні:

— В України з Іраком зараз абсолютно рівні і такі, що набирають темпів, відносини. Українська позиція щодо виступу Джорджа Буша про «вісь зла» чітка. Під час відкриття іракського посольства в Києві, заступник держсекретаря МЗС України Володимир Єльченко сказав, що агресія з боку Сполучених Штатів на адресу Іраку в рамках антитерористичної коаліції буде різко сприйнята усім світом, у тому числі й Україною. Про поведінку Києва в ситуації, коли слід підтримувати відносини одночасно і з Іраком, і з США, красномовно говорить народна мудрість: важко обнімати одразу двох жінок, бо кожна буде ревнувати. Якщо бути об’єктивним, то США втілюють політику для керівництва усім світом, а Ірак прагне жити так, як йому хочеться. І в одних, і в іншого власна позиція. В України її, на жаль, немає. Якщо ж Вашингтон вирішить завдати удар по Іраку, то це буде ударом не антиіракської коаліції, а — по іракській коаліції, в яку входять Росія, Китай та інші держави, які цього фізично не допустять.

Харкiв
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати