Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Глобальна пральня»

Як російські можновладці відмивають свої кошти за допомогою британських банків
31 березня, 12:41
ФОТО REUTERS

Днями The Guardian повідомила, що через британські банки пройшло близько 740 млн доларів з коштів, які відмивали представники російських кримінальних структур та ФСБ.

РОЗСЛІДУВАННЯ

Відмивання коштів відбувалося у рамках масштабної міжнародної схеми під назвою «Глобальна пральня» (The Global Laundromat). У своєму матеріалі британська газета посилається на дані Мжнародної організації журналістів з Organized Crime and Corruption Reporting Project, «Нової газети» та S ddeutsche Zeitung. Саме вони  займалися розслідуванням цієї схеми упродовж трьох років.

Раніше ті самі журналісти вже допомогли відкрити приховані в офшорах таємні рахунки у рамках  роботи над славнозвісними «Панамськими паперами».

Цього разу під підозру потрапили близько 17 банків Британії, включно з HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds и Barclays.

ТІНЬ ПУТІНА

Згідно з документами, які отримало видання, не менш ніж 20 млрд доларів були виведеними з Росії за чотири роки (з 2010 по 2014 роки). Хоча реальна сума може сягати 80 млрд доларів.

Слідчі вважають, що у схемі були задіяні майже 500 людей, у тому числі російські олігархи, банкіри та люди, підозрювані у зв’язках з ФСБ, а також Ігор Путін. Останній є двоюрідним братом президента  Росії та був у раді одного з московських банків, що підпадає під підозру у відмиванні коштів. 

Інформація, на яку посилається The Guardian, також була отримана у рамках ще одного трирічного розслідування, проведеного поліцією Латвії та Молдови.

Великі суми під виглядом виконання рішень, прийнятих молдавськими судами, йшли до Молдови, звідти у Латвію, а потім у інші країни Євросоюзу, у тому числі до Британії.

ВІДПОВІДЬ БАНКІВ

Британські банки вже встигли відповісти на запитання щодо відмивання грошей.

HSBC: «Ми виступаємо проти будь-яких фінансових афер. Наша система побудована таким чином, що ми завжди можемо виявити підозрілий переказ коштів. Дана справа говорить лише про необхідність більшої відкритості банків та їхні комунікації з людьми».

Royal Bank of Scotland: «Наш банк цілком засуджує будь-який нелегальний переказ коштів. Ми завжди контролюємо потік коштів через наш банк».

Lloyds: «Ми не коментуємо справи наших приватних клієнтів. У нас існує ефективна система перевірки особистості клієнтів, і якщо ми виявляємо якийсь підозрілий переказ коштів, то одразу повідомляємо про це відповідним владним структурам».

Незважаючи на те, що абсолютно всі банки акцентували увагу на беззаперечних перевагах своїх систем, котрі виявляють та знаходять будь-які нелегально переказані кошти, згідно із журналістським розслідуванням, усі вони дали згоду пропустити, як мінімум, 738 млн доларів через свої рахунки.

До речі, нещодавно директор з політики представництва глобальної антикорупційної мережі Transparency International у Великобританії Дункан Хеймс розповів про різке падіння подання заявок на отримання візи інвестора.

«Нові чеки для переказу грошей введено у 2014-му для тих, кому потрібна віза інвестора, призвели до різкого падіння заявок. Уряд також подвоїв потрібні інвестиції до 2 млн фунтів для тих, хто подаватиме заявки на візу. Але саме чеки на переказ коштів є більш важливим фактором у поясненні падіння. Лише 215 людей отримали візу інвестора у Британії 2016-го», — наголосив експерт.

Проте нові британські чеки не змогли зупинити багатьох пострадянських можновладців від їхнього бажання перекачувати гроші до Британії.

ХТО САМЕ СТОЯВ ЗА LAUNDROMAT?

Одним із імовірних організаторів та безпосередніх учасників процесу відмивання грошей був В’ячеслав Платон, молдавський політик та бізнесмен, шостий у списку молдавських мільйонерів. У Молдові він був публічно звинувачений у шахрайстві та економічних злочинах.

Ще одним яскравим учасником є 49-річний російський банкір Олександр Григор’єв, який також був звинувачений у себе на Батьківщині у шахрайстві та зараз перебуває під слідством.

Гроші, пов’язані з Володимиром Якуніним, колишнім керівником російської залізниці та давнім союзником президента Росії, теж були переказані за цією схемою. 

Слідчі органи Молдови вважають, що Кремль міг використовувати відмиті гроші, щоб спонсорувати необхідні їм політичні операції, зокрема матеріально підтримувати антиєвропейські партії.

Ще немає беззаперечних доказів, але одним із банків, задіяних у «Глобальній пральні», є Перший чесько-російський банк, який у 2009 році до Laundromat надав 9 млн євро Національному фронту Ле Пен.

«Відмивання грошей — це найбільший бізнес для Росії. Спочатку ти крадеш з бюджету, отримуєш свої брудні гроші і потім маєш щось з ними робити. Уся російська економіка повільно вмирає. Хабарі — це найбільша її частина. Люди, які можуть відмити гроші за кордоном, мають великий політичний вплив у себе в країні», — розповів The Guardian колишній московський бізнесмен, який зараз проживає за кордоном.

За словами британського видання, дуже вірогідно, що така схема, як «Глобальна пральня», може функціонувати лише за підтримки згори.

ЩО БУДЕ ДАЛІ?

На даний момент Британія заявляє про наміри зупинити потік потенційно нелегальних грошей з Росії, які надходять до країни.

У інтерв’ю The Guardian голова Національного кримінального агентства з відмивання грошей заявив: «Гроші, які надходять з Росії, є нашою колективною проблемою. Передусім через їхню кількість, але й тому, що ми не знаємо, звідки вони надходять. У нас немає достатньої кооперації з російською стороною. Вони не кажуть нам, звідки приходять гроші».

Згідно із законом, тепер у британському парламенті повинно бути ініційоване підняття даного питання, на яке будуть відповідати присутні на засіданні представники уряду.

Також банки повинні офіційно пояснити, що саме їм було відомо про дані кримінальні схеми, і чому вони не відмовилися від участі у сумнівних грошових переказах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати