Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Росія знає – наша політика щодо України незмінна»

У п’ятницю посол Туреччини в Україні Йонет Джан ТЕЗЕЛЬ поспілкувався з учасниками Літньої школи журналістики газети «День»
22 липня, 17:19

Дипломат розповів про деталі невдалого перевороту та прокоментував дії турецького уряду щодо нейтралізації його наслідків. Він стверджує, що заколот готували давно і група змовників глибоко проникла у державні структури. За його словами, зараз зусилля турецької влади спрямовані на захист демократії і держава очікує, що зовнішні союзники підтримають ці намагання.

Йонет Джан Тезель звернув увагу на те, що Україна часто дивиться на події в світі через європейські окуляри і такий підхід треба гармонізувати. Втім, гість запевнив літньошколярів, що, попри внутрішні проблеми, Туреччина не змінюватиме зовнішньополітичний курс. «В Туреччині немає євроскептиків, але є люди розчаровані подвійними стандартами. Але ми хочемо в Європу, незважаючи на саму Європу. Наша зовнішня політика не зміниться з багатьох причин», – твердить посол.

Також  гість наголосив, що попри розмови про «потепління» відносин з Росією, Туреччина не змінить своєї політики щодо України. «Турецько-українські відносин мають свій зміст: політика, геополітика без усілякої прив’язки до відносин із Росією. Ще у 2003 році  Туреччина зазначала,  що співпраця з Україною є пріоритетною для нас, а в 2011 році вже документально затвердили стратегічне партнерство. Після збиття літака наші відносини стали розвиватись швидше. Те, що робить Росія,впливає на нас, але турецько-українські відносини будуть іти тим самим шляхом. Ми не підемо на компроміси щодо принципів. Росія знає – наша політика щодо України незмінна», - пояснив посол позицію Анкари у відносинах з Києвом на тлі занепокоєння щодо можливої зміни геополітичного вектору Туреччини після невдалої спроби перевороту.

Більше про цю зустріч читайте в наступних номерах газети «День».

ВРАЖЕННЯ

Оксана ВОЙТКО, ЛьвівськийнаціональнийуніверситетіменіІвана Франка:

ЙонетДжан ТЕЗЕЛЬ не боїться висловлювати точку зору, яку можуть не поділяти інші дипломати і наголошує на тому, що теорія «всі дипломати брешуть» є міфом. Було відчутно, що пан посол ретельно готувався до зустрічі, адже завжди акцентував на кожних політичних подіях, явищ та ситуацій крізь призму журналістики та навіть ділився порадами як варто працювати з дипломатами. Особливості цих двох професій набагато ближчі одна до одної, ніж ми собі уявляємо.

Віта ШНАЙДЕР, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

Для мене було дуже корисно зустрітись з людиною, що може конкретно розкласти речі на полички: що відбувалось у стосунках Туреччини і України, НАТО, ЄС, Росії, що є зараз, і як буде в майбутньому. З поверхової вузької інформації в Інтернеті, суб'єктивних та романтичних думок важко скласти пазл, тому було важливо почути глобальну, повну відповідь на ті запитання, що хвилюють. Зі слів посла: «Дипломати ті, хто вчаться реалізму». Думаю, нам, як журналістам, теж варто мати тверезий погляд на ситуацію

Марія ЧАДЮК, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

Надзвичайно щирий гість. Вдячна за його настанови. Зустріч дала розуміння подібності ситуації Туреччини й України. Вразили слова про те, що під час перевороту теж були задіяні снайпери, тому хто як не Україна, може найліпше зрозуміти заклик посла «обійняти Туреччину». Крім того, важливо було почути, що «українська журналістика часто сприймає події через європейські лінзи». Насправді є й інші позиції, їх треба теж враховувати. Отож, треба дивитися ширше, у світовому контексті.

Нагадаємо, цього року Літня школа журналістики «Дня» проходить за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати