Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Як воно буде – ніхто не знає»

«Девіз» процесів щодо закладів культури у новостворених громадах Кіровоградщини
21 січня, 11:31

Досліджуючи тему реорганізації закладів культури, пов’язану з процесами децентралізації, ми найчастіше чули цю фразу, яка в більшості випадків може стати девізом процесів, які нині відбуваються у населених пунктах, що увійшли до складу новостворених громад. Як виявилося, в одному випадку ліквідація клубу чи бібліотеки означає зміну підпорядкування у зв’язку з ліквідацією районів. В інших — ризик реального закриття.

До реорганізації готуються в Бандурівській сільській бібліотеці та клубі. Реорганізовують Олександрійську бібліотеку імені Чижевського. З тривогою очікують новин у бібліотеці та будинку культури села Розумівка. У стадії ліквідації Маловисківський районний БК... У більшості випадків працівники цих та інших подібних закладів культури колись районного підпорядкування і гадки не мають, що на них чекає.

«Ми — і бібліотекар, і завклубом — підписали документ, у якому нас попередили, що ми працюємо до кінця лютого. Невідомо, чи далі нас беруть на роботу, чи просто закриють», — ділиться тривогами Ніна Михайлівна Юрченко, яка керує бібліотекою у Бандуровому Олександрівського району. У селі немає інтернет-зв’язку, тому бібліотека і клуб, розміщені у великій радянських часів (і, звісно, холодній взимку) будівлі — це єдиний, крім телевізора, спосіб розважитися на свята для місцевих жителів. Навіть коронавірус не вплинув кардинально на бандурівських читачів: у масках і з дотриманням дистанції (в селі, населення якого складає триста осіб, це не складно) найвідданіші читачі таки ходять до сільської бібліотеки.

Щоб з’ясувати, що на них чекає, завбібліотекою та завклубом — фактично двигуни культурного життя села — поїхали в управління культури Олександрівської селищної ради (точніше Олександрівської селищної ОТГ), але і там у відповідь на їхні запитання розвели руками. «Як воно буде», не знають і там. «Є два варіанти: нас або візьмуть на баланс громади, або ліквідують. Але чому тримати людей у такому стресі і невідомості — я не знаю», — каже Ніна Юрченко.

Та є й позитивні приклади: фактично безболісно процес реорганізації відбувся у Маловисківській районній бібліотеці (офіційна назва — Маловисківський районний бібліотечно-інформаційний центр). Її Маловисківська ОТГ взяла в комунальну власність, натомість районний будинок культури в райцентрі з населенням у 10 тисяч мешканців зараз у стадії ліквідації — в ОТГ вирішили, що наразі фінансово не спроможні взяти на баланс потужну будівлю (із залою на 800 місць та великими потребами в ремонті) та творчий колектив.

Можливе закриття центральної районної бібліотеки ім. Д.Чижевського в Олександрії — місті обласного підпорядкування — набрало чималого розголосу в соціальних мережах. Нині на балансі в Олександрійської територіальної громади 16 книгозбірень, на їхнє утримання місто витрачає майже 10 мільйонів гривень. Скандал із ліквідацією районної бібліотеки, розташованої у будівлі, де колись жила родина відомого українського філософа та ученого Дмитра Чижевського, почався напередодні Нового року. 31 грудня колектив закладу — 21 особу — повідомили про рішення Олександрійської РДА (засновника бібліотеки) ліквідувати заклад. З того дня почалася кампанія з порятунку бібліотеки, особливо помітною стала позиція місцевої активістки, відвідувачки бібліотеки 15-річної Аліни Шевченко. Саме їй вдалося привернути увагу до закриття закладу  міністра культури Олександра Ткаченка, який 13 січня на своїй сторінці у Фейсбуці написав, що в Мінкульті стежитимуть за розвитком подій і сподіваються на те, що місцеві чиновники знайдуть спосіб вберегти і книжковий фонд, і історичну будівлю: «Аліні лише 15 років, а медійну увагу до теми вона привернула так, що будуть вражені комунікаційники з багаторічним досвідом. Тому для мене було важливо поговорити про проблему в першу чергу саме з нею. Про закриття цієї бібліотеки наше міністерство абсолютно не в курсі. Очевидно — процедура ліквідації порушена».

Про явні порушення процедур свідчить і те, що так само із соцмереж про можливе закриття бібліотеки дізналася заступниця міського голови Олександрії Ірина Чемерис, яка відповідає за гуманітарну сферу громади. За її словами, районна влада не зверталася до Олександрійської міської територіальної громади із жодними повідомленнями.

«На одній шальці терезів опинився колектив із більш ніж 40-ка тисячним книжковим фондом, а з іншого боку кількість жителів міста, що постіи?но зменшується, і зменшення попиту на друковану літературу та 2,5 млн на утримання закладу (раи?онноі? бібліотеки).  Крім того на плечі міського бюджету вже лягло утримання двох раи?онних лікарень», — так коментує ситуацію Ірина Чемерис. 

Питання з функціонуванням бібліотеки імені Чижевського в Олександрії наразі відкрите. Міська влада запевняє, що готова розглянути пропоновані громадськістю ідеї, як варіант озвучують створення музею Дмитра Чижевського, проте й на це треба значно більше коштів, ніж на утримання бібліотеки.

Тим часом голова Кіровоградської ОДА закликав голів громад переглянути бюджети і переосмислити рішення, які стосуються закриття бібліотек і клубів у селах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати