Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як тваринам шукають «завідувача»

«Жодні вибори директора Київської ветеринарної клініки не матимуть сенсу без зміни її структури», — експерт
30 серпня, 10:29
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Із сімох кандидатів на посаду директора комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» — майже жодного, хто мав би прямий стосунок до захисту безпритульних тварин. Бухгалтер, представник благодійного фонду, який допомагає дітям і тваринам (це якраз виняток), бізнесмен із сумнівною репутацією, маркетолог, помічник народного депутата... Постійна комісія Київради з питань екологічної політики зупинилась на двох кандидатах: Поліні Баліцер, нинішній в. о. директора КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини», та Михайлові Заславському, житомирському бізнесменові, екс-голові Києво-Святошинської райдержадміністрації та колишньому віце-президенті ДП «Антонов». Імовірно, він і очолить міську ветеринарну клініку. Це має вирішити міський голова Віталій Кличко.

Як до фіналу конкурсу дійшли саме вони, коли був оголошений сам конкурс на посаду директора, які умови участі, чи мала право долучатися зоозахисна спільнота, висуваючи своїх претендентів? Ця інформація практично відсутня на основних інформаційних ресурсах, підпорядкованих Київраді та Київській міській держадміністрації. Тихцем від громади проходив і сам конкурс, нібито відкритий та прозорий. А до його переможців активісти ставляться скептично.

КОНКУРС ІЗ СЕКРЕТАМИ

Інформацію про результати конкурсу «День» знайшов уже після його проведення на Facebook-сторінці постійної комісії Київради з питань екологічної політики. Про початок конкурсу сповістив у соціальній мережі кілька тижнів тому радник міського голови, народний депутат Дмитро БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ. Постійна комісія Київради з питань екологічної політики, у свою чергу, нагадала у своєму Facebook-акаунті, що понад рік тривала реорганізація трьох міських підприємств в одне: КП «Центр ідентифікації тварин», КП «Притулок для тварин» і КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини». Тепер тривають вибори керівника реформованого підприємства.

«День» звернувся за роз’ясненнями до засновниці благодійного фонду «Маленькі серця» Юлії ПЕТРЕНКО. Юлія щотижня навідується до притулку для тварин у Бородянці, а навесні цього року, коли міська влада заявила про створення абсолютно нового притулку для бездомних тварин, розповідала про важливість цього проекту й етапи його реалізації. Тобто була в курсі подій. Цього разу саме від активістки довідалися, що 16 серпня постійна комісія Київради з питань екологічної політики заслухала програми кандидатів на посаду директора міської ветлікарні та обрала двох фіналістів. Хіба цю інформацію не мали опублікувати в комунальних газетах міста?

До речі, Юлія Петренко теж брала участь у цьому конкурсі й посіла третє місце. Як каже, почесне. За її словами, новий центр матиме багато нових функцій, наприклад, обов’язково реєструватиме й чипуватиме домашніх тварин, займатиметься стерилізацією та утриманням безпритульних собак і котів, а також їхньою адаптацією та пошуком нових господарів. Активістка уточнила, що новий притулок почнуть будувати 2018 року. Зараз триває погодження проекту будівництва у відповідних інстанціях. Будуватиметься приміщення не для комунального підприємства, а для його підрозділу — Центру ідентифікації тварин, такого собі притулку готельного типу на вулиці Автопарковій. У новому центрі зможуть розмістити близько 600 собак і 100 котів.

ХИТКИЙ БАЛАНС

Дмитро Білоцерковець зазначив у соцмережі, що завдання нового директора — грамотно розпорядитися сумою, яку міський бюджет готовий надавати для розв’язання проблем з безпритульними й домашніми тваринами, а це майже десять мільйонів гривень на рік. Зокрема, необхідно зробити так, щоб вистачало на потреби тварин і зарплату персоналу.

Марія НІКІТОЧКІНА: Без зміни структури та системи роботи КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» жодні вибори директора не матимуть сенсу. Оскільки це комунальне госпрозрахункове підприємство, хоч би кого туди поставили, та людина відмиватиме гроші. Це не може бути комунальне підприємство, це має бути комунальне об’єднання, бо не можуть тварини самі на себе заробляти.

Активісти стурбовані тим, як шукатиме таку пропорцію, приміром, Михайло Заславський. У його декларації йдеться про 20-мільйонні прибутки, кілька земельних ділянок, квартир та будинків у Житомирі й під Києвом. І, як ніж по серцю зоозахисникам, задекларовані вироби з хутра та шкіри. У своїй презентації, крім фотографій з песиками на прогулянці, Михайло Заславський зазначив, що проект розвитку ветлікарні передбачає збільшення прибутку на 2018 — 2020 роки в розмірі 30 960 тисяч гривень на рік — за рахунок проведення тотальної реєстрації тварин і запровадження оплати за їх утримання. Власникам домашніх улюбленців доведеться звикнути до думки, що за свого котика чи песика потрібно буде щомісяця платити від п’яти до десяти гривень. Якщо у програмі Поліни Баліцер є бачення розвитку та популяризації клініки, співпраці з приватними притулками, створення соціальної реклами, описана низка інших цікавих проектів, то у презентації Михайла Заславського такого немає.

«ДЕ СТРАТЕГІЇ ТА ФІНАНСОВІ ЗВІТИ?»

На думку засновниці приватного притулку Марії НІКІТОЧКІНОЇ, без зміни структури та системи роботи КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» жодні вибори директора не матимуть сенсу. «Хай би хто прийшов, це буде людина нардепа Дмитра Білоцерковця та мера міста Віталія Кличка, — пояснює активістка. — Оскільки це комунальне госпрозрахункове підприємство, хоч би кого туди поставили, та людина відмиватиме гроші. Це не може бути комунальне підприємство, це має бути комунальне об’єднання, бо не можуть тварини самі на себе заробляти. Треба зробити так, щоб була безкоштовна підтримка безпритульних тварин, щоб була підтримка притулків для тварин домашнього типу, бо люди, які ними займаються, розв’язують соціальну проблему міста. І ці люди мають право на утримання персоналу за рахунок Києва. Наприклад, притулок «Сиріус», який утримує дві тисячі собак Києва, хіба не має права на фінансування з міського бюджету хоча б двох працівників? Загалом повинна змінитися система. Кандидати на посаду директора показали тільки картинки та графіки. А де стратегії розвитку, фінансові звіти? Виглядає так, що поставлять директора, а він почне розбиратися вже на місці. Але це не матиме нічого спільного з розв’язанням соціальної проблеми міста».

Активістка дорікнула, що позицію громадськості доволі важко донести київським депутатам. Але саме із зоозахисниками мала б найбільше спілкуватися влада, реформуючи міську ветеринарну лікарню. Адже цей заклад має працювати передусім в інтересах тварин, а не нового керівника.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати