Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибух викликано технологічним прорахунком

01 липня, 00:00
Завершила роботу урядова комісія, яка розслідувала причини аварії, що сталася 11 червняна Авдєєвському коксохімічному заводі. 

Основну увагу було приділено технологічним прорахункам і помилкам проектувальника. Головне: запірну арматуру, яка регулює подачу газу, встановлено в тунелі, тобто закритому приміщенні, що сприяє скупченню метану. Цією ж «хворобою» страждають усі старі коксові батареї колишнього Союзу. На нових же чи реконструйованих (як на

1-й батареї АКХЗ) засувки вже встановлюються на відкритому повітрі, що запобігає скупченню газу в разі його витоку.

У день вибуху на коксовій батареї №3 лише зранку було зроблено проміри на гранично допустиму концентрацію газу. Морально застарілі газоаналізатори теж не дають повної картини. І внаслідок скупчення газу під стелею, в відсіках і стався вибух. Причину загоряння комісією не визначено. Хоча на місці аварії виявлено залишки проводу зі скрутками алюмінію й міді, що могло викликати іскру. Але це тільки гіпотези.

Очевидними є найгрубіші порушення техніки безпеки. На місці газонебезпечних робіт знаходилися випадкові люди. Практично 70% потерпілих не мали допуску до виконання роботи. Не було встановлено й огородження вздовж батареї. Опіки постраждалих не були б такими страшними, якби робітниками використовувалися спеціальні повстяні костюми та капелюхи.

На сьогодні 20 осіб із 25 потерпілих досі перебувають в опіковому центрі. Вахтовим методом біля хворих чергують медсестри заводської медсанчастини, доставляються в клініку ДОЛКО медикаменти та продукти. Кожний, хто працює на Авдєєвському коксохімі, застрахований компанією АСКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати