Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Врятувати «людей моря»

Екологи проводять міжнародний флешмоб на захист дельфінів
27 жовтня, 11:50
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

За розвинений інтелект дельфінів називають «людьми моря». На жаль, в Україні частіше говорять не про надможливості цих тварин, а про те, як їх рятувати від людини. У країні працює 20 дельфінаріїв, де утримується близько 80 дельфінів-афалін, а також інші рідкісні морські тварини. Екологи стверджують: це значно більше, ніж у будь-якій країні Європи. Щоб привернути увагу до проблеми, перш за все українців, експерти міжнародної благодійної організації «Екологія — Право — Людина» цього тижня почали флешмоб на захист прав дельфінів.

Триватиме акція один місяць. За цей час кожен охочий може розмістити у соцмережі фото з написом «Вільному — воля, дельфінам — море» з хештегами #freedolphins, #ban_dolphinariums_in_Ukraine, #ні_дельфінаріям, #я_проти_дельфінаріїв. При цьому можна позначити на фото Президента України, Верховну Раду, Кабінет Міністрів чи Міністерство екології та природних ресурсів. Формат фото — на розсуд учасників флешмобу.

Важливим є кількість світлин і масштаби поширення інформації. Адже екологи багато років розповідають про небезпечні умови утримання тварин у дельфінаріях, називають їх «хлорованою в’язницею», та вони все одно існують. Це означає, що є попит на шоу за участю цих тваринок. А власники дельфінаріїв із радістю його задовольняють.

«Ми хочемо привернути увагу громадськості до того, що Україна мусить відмовитися від утримання дельфінів у неволі. Усі бажаючі можуть приєднатися до захисту цих тварин, — пояснює Катерина ПОЛЯНСЬКА, еколог МБО «Екологія — Право — Людина». — Організатор флешмобу — Україна, але нас підтримають колеги та активісти за кордоном. Ми просто хочемо показати, що багатьом людям небайдужа доля дельфінів, зокрема і за межами України. Бо все ще бракує розповсюдження такої інформації серед населення. Нещодавно до нас зверталася мама школяра по допомогу. Вчителі хотіли повести дітей до дельфінарію, і за нашою порадою мама пішла до директора та пояснила, що життя тварин у цих закладах не відповідає жодним нормам, що працювати їм без морської води заборонено законом про захист тварин від жорсткого поводження. Врешті, школа відмовилася від походів з учнями до дельфінаріїв».

Після флешмобу активісти звернуться до Міністерства екології та природних ресурсів із закликом раз і назавжди вирішити проблему дельфінаріїв. Отримані від громадян фото стануть доказом для чиновників, що доля дельфінів хвилює людей у всьому світі. Крім заборони утримання дельфінів у неволі, активісти вимагають закриття усіх дельфінаріїв і створення реабілітаційного центру для цих тварин. Зараз це чи не найбільша проблема.

Нагадаємо, столичному дельфінарію «Немо» суд неодноразово забороняв роботу, накладав арешт на майно, але заклад досі працює. Зокрема через те, що ані суд, ані Мінекології, ані Київська міська держадміністрація не запропонували варіанту, що робити з дельфінами, як їх перевезти до моря тощо. Як додає Катерина Полянська, київський дельфінарій шукає собі іншу територію, знову без морської води. Спочатку розглядали Національний комплекс «Експоцентр України», та після консультацій із громадськістю його керівництво відмовилося розміщувати в себе «хлоровану в’язницю».

Схожа ситуація була у Трускавці, де активісти теж вимагали закриття місцевого дельфінарію. Спочатку суд стояв на боці екологів, але потім дозволив подальшу роботу закладу, пояснивши, що тварин немає куди діти після його закриття.

«Куди подіти дельфінів — це справді проблема. Ми зараз готуємо пропозицію до Мінекології, щоб готували проект положення чи інший документ про створення реабілітаційного центру. Без цього неможливо рухатися далі, — констатує Катерина Полянська. — Іноді реабілітацією займалися самі дельфінарії. Але були випадки, що після реабілітації тварин не відпускали на волю, а лишали собі. Зараз все-таки постало питання: якщо ми забороняємо роботу дельфінаріїв, куди їх подіти? Одразу випустити їх у море не можна, бо після того, що з ними зробила людина, вони не зможуть там вижити. Тобто шляхи вирішення питання є, просто треба шукати найкращі варіанти».

Захист дельфінів — завдання кожного з нас. Навіть якщо діти так сильно просять показати їм шоу з цими тваринами, батькам треба знаходити аргументи, чому це не варте їхньої уваги. Хоча б такі, що дельфіни занесені до Червоної книги України та їм некомфортно перебувати цілодобово в маленькому басейні з хлорованою водою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати