Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від двох гривень артеріальний тиск може підвищитися

26 липня, 00:00

Вчора у столичному універмазі "Україна" стала до ладу кабіна для вимірювання кров'яного тиску. Це друга кабіна в універмазі й п'ята в столиці. А заразом в Україні їх незабаром з'явиться 300.

- Повселюдне вимірювання артеріального тиску - складова Національної програми боротьби з гіпертонією, затвердженої на травневому Конгресі кардіологів України, - розповіла кореспондентові "Дня" керівник відділу популяційних досліджень Українського НДІ кардіології імені М.Стражеска, професор, доктор медичних наук Ірина Смирнова, - адже минулого року від гіпертонії, ішемічної хвороби серця, гострого інфаркту міокарда, інсультів померло понад 446 тисяч громадян України. Причому, більшість цих людей були ще працездатного віку, велика частина з них ніколи не лікувалася.

Медики впевнені - якщо люди знатимуть, що в них підвищений тиск (тобто, за вимогами ВООЗ, він перевищує 160 на 100), вони почнуть дбати про своє здоров'я, звернуться до лікарів. Для цього вирішено встановити на людних місцях великих міст України (зокрема в універмагах, на вокзалах, у кафе) кабіни, де будь-хто міг би без черги і клопотів перевірити свій тиск. За три роки, як передбачають кардіологи, буде перевірено близько 12 мільйонів мешканців України, причому кожному видадуть картку з результатами перевірки, а вчені отримають унікальні статистичні дані щодо рівня гіпертензії (це підвищений тиск, який може спровокувати гіпертонію) в нашій країні, зроблять висновки щодо її причини. Сучасне обладнання для кабін, згідно з укладеною угодою з Міністерством охорони здоров'я України, поставляє ізраїльсько-кіпрська компанія "Меітон". А працюють в них українські лікарі, зокрема пенсіонери.

...В універмазі "Україна" перша кабіна функціонує понад десять днів. У лікаря Вікторії Хмарської, яка її обслуговує, вже є певні спостереження:

- Звертаються до мене із запитаннями багато людей, а тиск вимірюють переважно заможні... Бо 2 гривні, які треба платити - ціна для багатьох завелика. Часто доводиться чути: "А навіщо знати свій тиск? Адже легше від цього мені не стане". Або: "За ці гроші можна пляшку купити...".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати