Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вчитися не можна служити

Як вступна і призовна кампанії, які збіглися у часі через карантин, загнали молодь у глухий кут
09 липня, 10:55

Перенесення весняного призову на літо і відтермінування вступних іспитів до вишів спричинили казус — повістки в армію почали отримувати випускники шкіл, коледжів і навіть ті, хто приїхав перечекати карантин із закордонних вишів. Трапилося це через те, що підставою для отримання відстрочки від служби в армії є відповідна довідка з місця навчання. Отримати її наразі неможливо, бо дати вступу перенесли через карантин. Вступна кампанія офіційно розпочнеться з 1 серпня, а призов до армії завершиться 31 липня. І хоча ще на початку червня профільні міністерства обіцяли, що студентів, які планують продовжувати навчання, призиватимуть лише за бажанням і письмовою заявою, на практиці ситуація виявилася дещо іншою. Через минулорічний указ Президента України Володимира Зеленського про призов на службу чоловіків віком від 18 років, а не з 20-ти, як було раніше, кожен випускник, який звертається до військкомату за відстрочкою на навчання, змушений пройти медогляд та дочекатися рішення призовної комісії — відпустять чи таки заберуть.

НЕПООДИНОКИЙ ВИПАДОК

«Торік мій син став на облік у міському військкоматі. Служити не пішов, бо разом із чотирма молодими людьми з Вінниччини вони виграли грант польського уряду і тепер навчаються в одному з найкращих університетів Польщі. За державною програмою для талановитих іноземних студентів йому оплачують навчання в університеті та платять 400 євро стипендії. Угода укладена на 5 років. Взимку на канікулах він заніс директору школи довідку для військкомату про те, що він навчається в університеті, і попросив передати. Коли влітку приїхав додому знову, то з’ясувалося, що документ треба було перекласти українською, інакше він не має ваги. Не гаючи часу, син прийшов у військкомат і попросив віддати довідку: хотів її перекласти, нотаріально завірити і отримати відстрочку на навчання. На це почув відповідь: ніякої відстрочки немає і взагалі хай біжить знімає штани і бігом проходить комісію... Виходить, йому треба відмовитись від гранту, покинути навчання на фізматі і йти в армію, бо його довідку на польській мові не вважають за документ?!», — цей допис у Facebook вінницької активістки Таїси ГАЙДИ спричинив чималий резонанс. Як виявилося, її випадок не поодинокий і стосується не лише Вінниччини, але й усієї України. Повістки на службу у військо почали отримувати випускники шкіл, яким виповнилося 18 років уже в червні-липні. А результатів ЗНО і початку вступної кампанія ще немає, адже стартує вона з 1 серпня.

ДО УНІВЕРСИТЕТУ ЩЕ НЕ ВСТУПИВ, А ПОВІСТКУ ДО ВІЙСЬКА ОТРИМАВ

Чи не найскладніша ситуація виникла із випускниками коледжів та студентами, які отримали ступінь бакалавра, але у зв’язку з відтермінуванням вступу не зараховані до вишу чи магістратури. З такою проблемою зіткнувся син пані Світлани (прізвище вона просила не вказувати). У червні йому виповнилося 18 років. Цього року він закінчив технікум і планує вступати до університету. Однак перед випускними іспитами йому видали обхідний лист. Хлопець мав обійти всі інстанції і поставити печатку у військкоматі. Коли звернувся до районного відділку, його одразу поставили на облік та відправили на медичну комісію. А потім вручили повістку, згідно з якою він повинен з’явитися до військкомату для відправки до війська, бо призовна кампанія в розпалі.

«Довелося писати заяву на відстрочку, адже лише в серпні у нього додаткова сесія ЗНО. Тим часом у військкоматі вимагають документи від органів або закладів освіти, які підтверджують те, що син буде продовжувати навчання. Однак таких документів, окрім запрошення на ЗНО, наразі немає і не може бути, бо до університету він вступити ще не встиг, — відзначає жінка. — Він не проти відслужити у війську, бо це обов’язок чоловіка, але спершу хотів здобути освіту, змужніти. Указ президента про призов 18-річних перевернув усі наші плани. Ми потрапили у безвихідну ситуацію. Зараз єдина надія, що члени призовної комісії зглянуться та дозволять сину продовжити навчатися, а не заберуть на збірний пункт. Втікати з країни не збирається».

У МЕЖАХ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Про численні звернення від вступників та їхніх батьків щодо отримання повісток від військкоматів повідомило 7 липня на своєму офіційному сайті і Міністерство освіти та науки. Для того, щоб забезпечити можливість для осіб призовного віку стати студентами вишів, МОН знову звернулося із листом до Міноборони з проханням врегулювати питання надання випускникам відстрочки від весняного призову. Тим часом Генеральний штаб Збройних сил України, якому підпорядковуються військкомати, на офіційному сайті Міноборони повідомив, що рішення про призов приймається призовними комісіями, головами яких є заступники голів обласних державних адміністрацій. Відтак, військові комісаріати не ухвалюють рішення, вони тільки виконують їхні рішення і діють у межах чинного законодавства, уточнив Вінницький обласний військовий комісар Олег ВІННИЦЬКИЙ.

«Відповідно до українського законодавства відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії з кількох причин: за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності, — пояснює Олег Вінницький. — Що стосується відстрочки для тих, хто вступає до вищих навчальних закладів, включаючи магістратуру, згідно з чинним законодавством України вона не передбачена. Разом з цим, у випадках, не передбачених законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії обласного рівня за поданням районних (міських) призовних комісій. Для цього вступник має написати відповідну заяву та принести підтверджувальні документи. Остаточне рішення виносить призовна комісія, до якої входить і представник від освіти. Він вивчає кожне звернення від призовників».

Він додає, що оскаржити рішення призовної комісії можна двома способами: звернутися до вищої призовної комісії — у випадку районів — це обласна комісія, або ж йти до суду. Якщо призовна комісія якогось району здійснила протиправні дії, то насамперед повинен розбиратися голова відповідної державної адміністрації, якщо він не хоче, то голова обласної... З іншого боку можуть туди і не звертатися, а йти безпосередньо одразу до суду.

«Однак на моїй практиці подібних прецедентів не було. Усі конфліктні моменти ми намагаємось вирішувати на місці. І йти на поступки тим, хто дійсно мають вагомі причини на відтермінування служби в армії», — відзначає Олег Вінницький.

Загалом на Вінниччині під час весняної призовної кампанії планують призвати 800 строковиків. З них до Збройних Сил направлять 386 людей, до Національної Гвардії України — 309, до Державної прикордонної служби — 65 та до Державної служби спеціального транспорту — 40. Станом на 6 липня до війська призвали вже 420 осіб. До кінця місяця військові лави поповнять щонайменше 380 хлопців.

«Процедура стандартна: за повісткою громадянин призовного віку повинен з’явитися до військового комісаріату, пройти медичну комісію, після чого, в разі визнання придатним до проходження служби, необхідно пройти районну (міську) призовну комісію. Наступним етапом є направлення на обласний збірний пункт, де проводиться контрольний медичний огляд і далі спрямовується до військових частин і навчальних центрів у складі визначених команд, — продовжує Олег Вінницький. — Слід відзначити, що за вуха ми нікого не тягнемо. Маємо достатню кількість охочих хлопців, які прагнуть виконати свій конституційний обов’язок. Як заохочення отримують соцпакет: призовникам виплачується грошова допомога у розмірі 2 прожиткових мінімумів — 4204 грн. Вони перебувають на повному державному утриманні, в залежності від посади, щомісяця їм виплачується від 350 до 800 грн. При звільненні в запас — вихідна допомога в розмірі 8 посадових окладів. А термін строкової служби зараховується до загального трудового стажу».

ПРАКТИЧНІ КАЗУСИ І ПРАВОВІ КОЛІЗІЇ

Окрім накладення двох кампаній одна на одну, існує у цій площині і правова колізія. Адже після того, як Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про призов на строкову службу, який передбачає зниження призовного віку в Україні, міністр оборони заявив про те, що під час чергового призову юнаки віком 18 та 19 років не отримають повістки до військкомату. Така заява суперечить формулюванню президентського указу, де дослівно йдеться: «Призвати на строкову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років». Як видно, він виданий в імперативній формі і не містить будь-яких згадок про «добровільний» призов 18-ти і 19-річних громадян України. Тим часом при ігноруванні повістки на призовників чекає адміністративна відповідальність, у разі неявки за повісткою до обласного збірного пункту — кримінальна, що тягне за собою обмеження волі терміном до 3 років, відзначає адвокатеса Жанна ГРУШКО.

«У випадку, коли повістку отримано просто через поштову скриньку, то це буде вважатися неналежним повідомленням призовника. Цей момент є принципово важливим. Та якщо повістка була отримана під підпис призовника, то це вже зобов’язання і тут не відкрутишся, мусиш з’явитися у військкомату у вказаний день, — зазначає адвокатеса. — Поважними причинами неявки до військкомату можуть бути тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від служби в армії.

Щодо відстрочки на навчання, то казусів тут задосить. По-перше, отримати довідку від вишу на кінець червня було неможливо. А це означає, що вступники призовного віку фактично позбавляються права на навчання у разі, якщо вони будуть призвані на строкову військову службу до вступу у виш, — продовжує Жанна. — Випускникам бакалаврату також необхідно отримати підпис уповноваженої особи військового комісаріату для обхідного листа та подальшого отримання диплому. Як наслідок, неодноразово траплялися випадки, коли випускники, звернувшись до військкомату для оформлення такого обхідного листа, дізнавалися, що отримати підпис від працівників військкоматів зможуть лише в разі, якщо отримають направлення на військово-лікарську комісію для подальшого медичного огляду. Наступним кроком після проходження медичної комісії є отримання повістки на проходження строкової військової служби».

Другим важливим моментом, на якому наголошує адвокатеса, є згадане вище розпорядження Генерального штабу Збройних Сил України, яке розміщене на офіційному сайті Міністерства оборони 3 червня поточного року. Як виявилося, воно має більше рекомендаційний характер і зобов’язує забезпечити взаємодію військових комісаріатів із місцевими органами освіти і науки та закладами освіти щодо призовників, які закінчують заклади освіти та планують продовжити навчання для отримання наступного ступеня освіти. Відтак комісії керуються законом «Про військовий обов’язок і військову службу», де зокрема, зазначено, що у випадках, не передбачених цим актом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії. Тобто у випадку цьогорічних вступників комісії приймають відповідні рішення на власний розсуд.

ПОТРІБНА ОПЕРАТИВНА РЕАКЦІЯ

Ситуація, яка склалася з паралельним проведенням вступної і призовної кампанії, викликала не просто суспільний резонанс і загнала вступників у глухий кут, а вкотре вказала на недосконалість українського законодавства, яке дисонує із реальним станом справ у державі. Щоб знайти вихід із ситуації, батьки вступників почали стукати в усі двері. Дійшли до народних депутатів-мажоритарників. У понеділок, 6 липня, народна депутатка від Вінниччини Лариса Білозір (депутатська група «Довіра») вже повідомила, що спрямувала депутатське звернення на МОН і Міноборони, аби урядовці урегулювали ситуацію.

«У зв’язку з тим, що весняний призов до армії перенесли на літо, а вступну кампанію відтермінували через коронавірус, додаткова сесія ЗНО відбудеться у серпні. А прибути до військкомату для відправлення у війська для 18-річних юнаків потрібно вже у липні, — говорить Лариса Білозір. — Фактично вступники позбавляються права на навчання і це не можна ігнорувати. Треба негайно вирішувати проблему, заспокоїти батьків та вступників. Своє звернення я вже направила до урядовців. Чекаємо на оперативну реакцію, що дозволить абітурієнтам можливість спокійно пройти вступну кампанію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати