Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В «Охматдиті» – надзвичайний стан

Незгодні зі змінами лікарі звільняються. Що буде з маленькими пацієнтами?
07 вересня, 12:00
КИЇВ, 4 ВЕРЕСНЯ 2018 РОКУ. ПІД БУДІВЛЕЮ ВЕРХОВНОЇ РАДИ ВІДБУЛАСЯ АКЦІЯ ПРОТИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ ЦЕНТРУ ОНКОГЕМАТОЛОГІЇ ТА ТРАНСПЛАНТАЦІЇ КІСТКОВОГО МОЗКУ «ОХМАТДИТУ». ПРОТЕСТУВАЛЬНИКИ ВИМАГАЛИ ПОНОВИТИ НА ПОСАДАХ СВІТЛАНУ ДОНСЬКУ ТА ОЛЕГА РИЖАКА, ПОВЕРНУТИ В ЗАКЛАД УСІХ ЗВІЛЬНЕНИХ ЛІКАРІВ, А ТАКОЖ — ЗВІЛЬНИТИ ІРИНУ САДОВ’ЯК / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Щороку в Центрі онкогематології та трансплантації кісткового мозку, який працює у структурі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», проводиться приблизно 25 операцій із пересадки кісткового мозку. За даними волонтерів, наразі у відділенні перебуває п’ятеро діток. Їхні мами не розуміють, хто долікує дітей, якщо частина лікарів центру пише заяви на звільнення, а також ширяться чутки, що нових пацієнтів сюди не прийматимуть.

Такий надзвичайний стан  у «Охматдиті» від 20 серпня, коли набув чинності наказ про реорганізацію лікарні. Про заплановані зміни головний лікар «Охматдиту» Ірина САДОВ’ЯК розповідала ще навесні. Йшлося про ліквідацію керівних посад у центрах неонатології, офтальмології, токсикології та онкогематології. Керівники могли перейти на інші посади та лікувати дітей далі.

На думку Ірини Садов’як, реорганізація — великий крок уперед для розвитку лікарні. Ще під час конкурсу на посаду головного лікаря «Охматдиту» (а такий відкритий відбір відбувався вперше) вона зазначала, що планує змінити принципи управління та фінансування. Нещодавно в лікарню приїздили експерти канадської дитячої клініки SickKids, які радили, як покращити управління закладом та оптимізувати його роботу. Тому структурні зміни лікарні цілком вписуються в ці плани.

ХТО ЛІКУВАТИМЕ ДІТЕЙ

Чомусь опір виник лише в онкогематологічному центрі. Завідувачка центру Світлана Донська та керівник відділення трансплантації кісткового мозку Олег Рижак категорично не згодні з реорганізацією та не хочуть переходити на інші посади. Вони отримали накази про звільнення, які підписали, зазначивши, що такі дії суперечать профспілковому законодавству, і тому будуть оскаржуватися у суді. Оскільки персонал центру не хоче працювати без свого керівництва, люди несуть у відділ кадрів заяви про звільнення.

А днями під парламентом відбулася акція проти реорганізації центру трансплантології. Один із організаторів — благодійний фонд «Допомоги онкохворим дітям». Вимагали, звісно, поновлення на посаді Донської та Рижака, повернення в центр усіх звільнених лікарів, а заодно — звільнення Ірини Садов’як. Аргументували це тим, що хворих діток нікому лікувати, тому МОЗ направлятиме їх за кордон, а це коштує дорожче, ніж подібні операції в Україні.

ЧИ СПРАВДІ НЕЗАМІННІ?

Волонтери, що давно співпрацюють із онкоцентром, кажуть, що Донська та Рижак — незамінні. «Залишається працювати один лікар, який увесь час був на лікарняних, тож не має ні досвіду, ні практики, — пояснює Лариса ЛАВРЕНЮК, голова благодійного фонду допомоги онкохворим дітям «Краб». — На моїй пам’яті ще не було такого, що відділення реорганізують, і через це звільняється весь колектив. Є гарні завіряння, що пропонуються інші посади, що все залишається, як є. Але такого рівня фахівців в Україні немає. Вже пишуть звернення лікарі онковідділень із обласних лікарень, питають, що їм робити, бо завжди могли проконсультуватися щодо діагнозу чи лікування дитини з центром, а тепер немає з ким».

Про цю саму проблему говорить Валентина МАРКЕВИЧ, президент уже згаданого фонду «Допомоги онкохворим дітям». На своїй сторінці в «Фейсбуці» вона пояснює, що Донська грає ключову роль у встановленні діагнозу для дітей із усієї України, визначає, де маленький пацієнт має проходити лікування та за яким протоколом.

До речі, Світлані Донській пропонували посаду лікаря-гематолога першого педіатричного відділення консультативно-діагностичної поліклініки «Охматдиту», де вона мала б відповідати за консультування регіональних онкологічних центрів та їхніх пацієнтів. Дивна пропозиція, враховуючи її фах і досвід. До того ж якщо йдеться про звинувачення в корупції (про це — нижче), то чому людину не звільняють взагалі, а пропонують іншу, нижчу посаду?

«РІВЕНЬ ЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗНИЗИТИСЯ»

Звільнені лікарі активно коментують ситуацію, що виникла в онкогематологічному центрі. Зокрема Олег Рижак пояснив свою точку зору порталу «Голос UA» в програмі «Право голосу».

«Ми вбачаємо, що тут зійшлися інтереси двох груп. Одна лобіює інтереси міжнародних закупівель, а це те, що медикаменти поставляються з півторарічною затримкою, хоча ми виступали за те, щоб отримувати безпечні та якісні ліки своєчасно, — розповідав Олег Рижак у програмі «Право голосу». — Ми підійшли впритул до пересадки кісткового мозку від неродинного донора. Це обривало канали для незацікавлених у цьому людей. І зійшлися інтереси цих двох груп. На жаль, негативні наслідки від розформування центру будуть. Насамперед це торкнеться дітей, які потребують трансплантації, бо відділення знищено, на відновлення його роботи знадобиться мінімум п’ять років. Також не буде якісної діагностики, а без цього не буде своєчасного та якісного лікування. Прогнозую, що рівень лікування може знизитися з 70% до 50%, а може, й до 30%, як було усередині 1990-х років (йдеться про відсоток пацієнтів, які виживають після трансплантації кісткового мозку. — Ред.)».

Також звільнений лікар вважає, що реорганізовуючи відділення «Охматдиту», МОЗ економить кошти та витісняє в нікуди професіоналів своєї справи. Лікар-гематолог центру Софія МАЦИБОХ на своїй сторінці в «Фейсбуці» описала останні дні роботи у відділенні перед власним звільненням: «У головного лікаря паніка! Після того як команда звільнилася, Садов’як вирішила створити робочу групу з завідувачів інших відділень розформованого центру, начмеда та лікаря Лисиці. Група цих людей тепер буде стежити за роботою відділення. Але питання в іншому. Хто з них зробив хоч одну автологічну трансплантацію? До цього має відношення лише Лисиця. Під керівництвом Рижака він провів аж чотири родинних та 11 автотрансплантацій. Та фактично жодного пацієнта він не вів від початку до кінця».

«ПІДСТАВ ДЛЯ ПАНІКИ НЕМАЄ»

Ірина Садов’як заспокоює батьків, що в Україні є інші лікарі, які зможуть лікувати онкохворих діток, зокрема проводити операції з пересадки кісткового мозку. В телефонній розмові з «Днем» вона запевнила, що підстав для паніки немає. Центр онкогематології та трансплантації кісткового мозку працює, діти під наглядом. Сьогодні «Охматдит» оголосив конкурс на заміщення вакантних посад, проводяться співбесіди з кандидатами. А в жовтні до лікарні приїдуть фахівці з Італії для навчання персоналу Центру онкогематології та трансплантації кісткового мозку. Також погодилися на дистанційні та виїзні консультації клініки Литви, США та Канади.

Поведінка звільнених лікарів — то окреме питання, зауважує пані Ірина. Тут нагадаємо результати внутрішнього аудиту «Охматдиту» в квітні. Він показав, що лікарі скандального центру просили батьків купувати 12 препаратів, наявні на складах. Крім того, керівництво центру не замовило десять препаратів із Національного переліку основних лікарських засобів. Загалом 2017 року центр недозамовив ліків на 19 мільйонів гривень. Відповідали за це Світлана Донська та Олег Рижак. До того ж у МОЗ вважали існуючу структуру неефективною, приміром, одні й ті самі функції дублювалися між кількома посадами, а це створювало шпарини для зловживань.

ШТУЧНА МОНОПОЛІЯ

Голова наглядової ради «Охматдиту», перша заступниця голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Оксана КОРЧИНСЬКА каже, що звільнені лікарі шантажують увесь колектив, бо будь-якою ціною хочуть втриматися на посадах.

«Із того, що нам пояснюють їхні колеги, зрозуміло, що якимось чином Рижак та Донська обіцяють тим, хто звільниться, протягом трьох місяців платити зарплату в конвертах. А потім або повернуться у відділення, або підуть працювати в приватну медицину. Чотири лікарі з відділення трансплантації кісткового мозку, де загалом працює дев’ять лікарів, написали заяви про бажання звільнитися. В референс-лабораторії з 21 працівника такі заяви написали п’ять», — коментує Оксана Корчинська.

«Це безпрецедентна ситуація, коли два керівники саботують роботу усього центру, — переконана заступниця голови профільного комітету ВР. — Їхні корупційні дії розслідує НАБУ, Національна поліція та Генеральна прокуратура, зокрема вимагання в батьків хабарів та зловживання з замовленням ліків. Крім того, бухгалтерія «Охматдиту» зробила аудит, і виявилося, що одна трансплантація обходилася в понад три мільйони гривень, а це дорожче, ніж у клініках Італії та Польщі. Хоча офіційно озвучувалися менші цифри».

Ситуація в «Охматдиті», по суті, є загостренням давнього конфлікту з МОЗ.  Так, коли Міністерство охорони здоров’я перейшло на закупівлю ліків через міжнародні організації, саме Донська та Рижак звинувачували відомство, що компанія Crown Agents придбала для «Охматдиту» ліки з коротким терміном придатності. Хоча, як повідомляли в МОЗ, саме ці лікарі були членами робочих груп, що формують номенклатуру та державне замовлення на препарати для онкохворих. І як з’ясували згодом у міністерстві, саме вони підписали 2015 року документи про поставку для «Охматдиту» препаратів із обмеженим терміном придатності — менше ніж рік.

«Ще 2013 року з держбюджету виділялися кошти для закупівлі обладнання для автотрансплантації в чотири області, але Донська та Рижак не дали провести такі закупівлі. А потім ще й переконували, що деякі області просто відмовилися від такого обладнання. Вони створили штучну монополію в «Охматдиті», щоб були черги на операції, — переконана Корчинська. — Уявіть, ще з 2014 року ми б мали чотири додаткові центри з трансплантації. А сьогодні вони хочуть показати всій Україні, що боротися з корупцією в медицині неможливо».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати