Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Університет лихоманить»

Суд заборонив МОЗ призначати ректора НМУ імені Богомольця
07 вересня, 11:54
ФОТО UK.WIKIPEDIA.ORG

Що далі, то складніше розібратися в тому, що відбувається у протистоянні Міністерства охорони здоров’я та Національного медичного університету імені Олександра Богомольця. Із останніх подій — 30 серпня в університеті відбулося засідання ученої ради. Її головою у червні цього року було обрано Катерину Амосову. Нагадаємо, до квітня вона очолювала виш, доки МОЗ не підписав наказ про розірвання з нею контракту через зрив ліцензійних іспитів «Крок 1. Стоматологія».

У цей же день, 30 серпня, з’явився наказ в.о. ректора НМУ Юрія Кучина про усунення Амосової з посади голови ученої ради. Хоча ухвалювати такі рішення, за законом про вищу освіту, уповноважений не ректор, а учена рада або конференція трудового колективу. Разом з тим міністерське призначення Кучина теж дивне, адже за законом про вищу освіту обов’язки ректора в форс-мажорних ситуаціях має виконувати перший проректор, у випадку з НМУ — Ярослав Цехмістер.

Попри це, засідання ученої ради відбулося. Її підсумки — висловлення недовіри Юрію Кучину як в. о. ректора, а також підтримка звернення студентського парламенту НМУ щодо його звільнення з посади директора Інституту післядипломної освіти НМУ. Одразу ж на сайті університету з’явилося пояснення, що учена рада не має повноважень для винесення таких рішень, вона може, приміром, відкликати ректора з посади, а от висловлювати недовіру — ні. Тож Юрій Кучин продовжує працювати.

Та вже 5 вересня, пізно увечері, на фейсбук-сторінці НМУ з’явилась не менш цікава новина — за рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва дія наказу МОЗ про покладення обов’язків ректора на Юрія Кучина зупиняється, а Мінздоров’ю забороняється порушувати закон про вищу освіту та вирішувати, хто виконуватиме обов’язки ректора НМУ. Такі позовні вимоги підготували  проректори Ярослав Цехмістер, Олександр Никитюк, Олена Стеченко, Тетяна Черенько та Олеся Линовицька.

Незабаром після появи рішення суду з’явилися накази від імені Ярослава Цехмістра про скасування усіх документів, завірених Юрієм Кучиним за час роботи у ректораті.

Боротися за справедливість колектив НМУ надихнула неоднозначна ситуація в Одеському медичному університеті. Принаймні її детально описують та аналізують, знову-таки, на фейсбук-сторінці НМУ імені Олександра Богомольця.

«Спроба незаконної узурпації влади в Одеському медичному університеті отримала відсіч, — так коментують у соцмережі рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про скасування наказу МОЗ про звільнення ректора одеського медвишу Валерія Запорожана. До речі, суд теж заборонив Мінздоров’ю призначати там в. о. ректора. — У ситуації безвладдя і хаосу, яка виникла в Одесі з вини МОЗ, колектив терміново самоорганізувався і взяв на себе відповідальність за організацію належної роботи закладу та дав відсіч тиску на трудовий колектив та студентів. Отже, перевищення МОЗ своїх повноважень отримало правову оцінку іменем України».

Така позиція університету та дуже подібні судові рішення обурили Міністерство охорони здоров’я. «Цей суд вже вкотре приймає рішення, які фактично блокують роботу двох найбільших медичних закладів вищої освіти в Україні, — прокоментували у міністерській прес-службі. — Співробітники ректорату НМУ вкотре демонструють своє небажання конструктивного вирішення робочих питань і вчиняють відвертий саботаж, що негативно відображається на роботі університету. Це ставить під загрозу нормальне функціонування університетів з усіма відповідними наслідками (проблеми з навчальним процесом, господарською діяльністю, виплатами працівникам та студентам). МОЗ готує апеляційну скаргу на ухвалу Окружного адміністративного суду».

Та чи врятує це ситуацію? Як зазначав раніше виконавчий директор аналітичного центру  CEDOS  Єгор СТАДНИЙ, МОЗ має зосереджувати увагу на зовнішньому тестуванні студентів і фінансуванні університетів. Це два дієві інструменти у руках міністерства щодо вищої освіти. Решта його, м’яко кажучи, не стосується.

Тому й не дивно, що таке надмірне втручання у роботу вишу дехто називає рейдерством, зокрема, про це вже кілька разів наголошував «Дню» голова наглядової ради НМУ імені Олександра Богомольця Юрій ЩЕРБАК. «Це дуже схоже на рейдерство, причому організоване чиновниками МОЗ, — вважає він. — Почалося все із цькування ректора Катерини Амосової. Я розумію, що є недоліки, але на посаді ректора вона зробила багато позитивного, ми, як наглядова рада, відстежуємо це ретельно. Ми бачимо, що щось змінюється на краще. Звичайно, університет є відображенням суспільства, де не все ідеально. Але немає підстав, на мій погляд, цькувати та відкидати ректора. Катерину Амосову цілком легально обрали головою ученої ради. Це рішення колективу. Але університет досі лихоманить. Прийшли якісь тимчасові люди, які починають каламутити воду. Треба дати людям можливість працювати, бо є ж університетська самоврядність».

Як не крути, університет треба рятувати від лихоманки, яку кожна сторона конфлікту діагностує по-своєму. «Це триватиме, допоки не зміниться керівництво МОЗ, — розмірковує Єгор Стадний. — Керівництво НМУ, як ми й прогнозували, не буде покірно приймати дії міністерства. Будуть суди, апеляції, можливо, навіть касації. Сама якість освіти в НМУ не буде від цього ані покращуватися, ані погіршуватися».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати