Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тату - символ свободи?

21 червня, 00:00

Вони стверджують, ніби тату - це символ цілковитої свободи. Символ виняткової й упевненої в собі особистості. Що тату - це вчинок, це мужнє подолання всіляких стереотипів, страхів і болю, це шлях "боротьби й перемог". Звідси, мовляв, і популярність тату серед тих, хто прагне подолати різноманітні обмежувачі свободи: залежність від батьків, від соціуму ("начхати, що вони про мене подумають"), від рутини повсякденності ("я не такий, як усі")...

Нонконформізм притаманний молоді, і сьогодні 90% поки що обмеженого контингенту носіїв татуювання в Києві - це люди від 18 до 40 років. Ті, хто бореться з комплексами часто роблять татуювання на такому місці й такого розміру, щоб це було непомітним. І вигляд у нього "як у сусіда". Незалежніша молодь - часто так чи інакше пов'язана з мистецтвом - робить тату сміливіше й відвертіше. Сюжет його часто диктують власний життєвий досвід або самостійно виконаний художній образ - тож він завжди більш особистісний.

До речі, якщо чоловіки, як правило, роблять татуювання заради певної ідеї, то для жінок це частіше за все ще один інструмент кокетування. Дедалі більшу популярність завойовує так званий "татуяж" - корекція форми губів, брів, очей.

У столиці України татуювання, як цивілізоване явище, виникло два роки тому, коли в місті з'явилося професіональне імпортне обладнання, фарби й майстри тату. На повну котушку працюють сьогодні салони "Рожева пантера" й "Tatoo Art Gallery", які вже досить добре себе зарекомендували. Одним з перших фахівців "гравіювання тіла" в Києві став відомий молодий художник Ілля Ісупов ("Рожева пантера"). Він знайшов ідеальне поєднання комерції й мистецтва в цьому виді творчої діяльності, залишаючись при цьому некон'юнктурним художником і комерційним татуїстом. При цьому Ілля Ісупов цілком усвідомлює той факт, що як художник, він має можливість реалізувати свої творчі задуми на всі 100%. А як татуїст, він є лише виконавцем, утілювачем ідей власника тіла й робить це професіонально і якісно.

За шкалою матеріального статусу носіями татуювань стають люди забезпечені. Ті, хто вже достатньо накопичив грошей, щоб дійти банального висновку, що не лише гроші можуть зробити їх винятковими. Для таких гроші - вже не самоціль, яка поглинає весь їхній час, енергію, думки. Їхня мета тепер - виокремитися, виділитися з клану собі подібних. Заради цього вони ладні жертвувати не лише грошима (ціна за татуювання в Києві становить від $20 до $800 в залежності від розміру, кількості кольорових відтінків і складності малюнку). На джерело цілковитої волі вони ладні покласти деяку ще більш коштовну річ: час. Бо час, запевняють жерці тату - це неодмінна складова їхнього культу. Тому що, тату - це не лише безпосереднє нанесення малюнку на тіло, це тривалий процес роботи над собою, над подоланням своєї "обмеженості". Лише в цьому разі татуювання буде органічним доповненням образу його носія й гідною нагородою в його боротьбі з самим собою.

Навряд чи помилимося, припустивши, що багатьох лякає тату "на все життя". Але якщо ви коли-небудь страждали від браку непорушних цінностей, то зможете зрозуміти, що саме татуювання дає людині унікальну можливість відчути "всім тілом" сенс вічної істини й краси. Якщо, певна річ, повірити назавжди в їхнє існування у нашому тлінному світі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати