Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перше щеплення – 90-річній Маргарет Кінан

Великобританія почала використовувати вакцину Pfizer проти COVID-19
08 грудня, 19:06

Великобританія — перша країна у світі, яка почала проводити людям щеплення від COVID-19 вакциною Pfizer. Тут вакцинація проходитиме добровільно за активної заохочувальної кампанії уряду. Власне, як і рекомендує ВООЗ. Директорка відділу Всесвітньої організації охорони здоров’я з імунізації Кетрін О’Брайан заявила днями на брифінгу, що у Всесвітній організації охорони здоров’я виступають проти примусової вакцинації від COVID-19 та вважають, що вона має бути добровільною та свідомою. Вона закликала активніше поширювати інформацію про вакцини та їхні випробування, а також наголосила, що джерело, яке надаватиме інформацію про вакцинацію, має викликати довіру. «Ми хочемо, щоб люди були повністю поінформовані про докази й про те, що регулятори вивчають їх, щоб дати рекомендації та ухвалити рішення», — розповіла О’Брайан.

Нагадаємо, напередодні глава українського МЗС Дмитро Кулеба запевнив, що завдяки участі в програмі COVAX і дружнім відносинам з партнерами Україна  «не залишиться в кінці черги на вакцину». У інтерв’ю «РБК-Україна» він зазначив, що Україна працює на двосторонньому рівні з урядами США, Німеччини, щоб питання отримання вакцини було вирішено позитивно.

Також очільник МОЗ Максим Степанов на брифінгу 8 грудня заявив, що провів телефонну розмову з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, під час якої звернувся з проханням розглянути Україну як потенційного пріоритетного кандидата на отримання вакцин проти COVID-19 в «режимі тестування та використання у надзвичайних ситуаціях». Пані Крістіна Квін запевнила, що проведе відповідні консультації з урядом США, щоб Україна змогла отримати вакцину у найкоротші терміни, ідеться в повідомленні. Міністерство також склало графіки вакцинації та визначило пріоритетні групи, яким проводитиметься щеплення першочергово: це групи ризику за професійною ознакою (медичні працівники, освітяни, працівники Нацполіції), а також групи ризику за віком та станом здоров’я (нагадаємо, «День» нещодавно писав про те, чому вакцина — не панацея, див. № 229 від 3 грудня).

На фото: 90-річна Маргарет Кінан, перша пацієнтка у Великобританії, яка отримала вакцину Pfizer/BioNtech COVID-19 в університетській лікарні, яку вводила медсестра Мей Парсонс, на початку найбільшої в історії Британії програми імунізації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати