Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Очі ліквідаторів в епіцентрі уваги вчених України

26 липня, 00:00

Оцінці впливу середовища, забрудненого радіонуклідами, на людське око буде присвячене засідання, що пройде 29 липня-1 серпня у Києві під егідою НАТО. Участь у цьому візьмуть науковці Великої Британії, Росії, США, Угорщини, України, Швейцарії, Японії. Проведення міжнародної конференції стало можливим завдяки дослідженням, які протягом 4-х років провадилися в Київському інституті медицини праці АМН України. Тут встановлена унікальна комп`ютерна лампа вартістю $900 тис. Вона дозволила з максимальною точністю спостерігати зміни, які відбуваються у кришталиках очей у ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

- Це пілотне дослідження пройшло 700 ліквідаторів, - повідомив кореспондента "Дня" директор інституту медицини праці, академік АМН України Юрій Кундієв. - А плануємо ще охопити обстеженнями 12 тис. осіб. Подібна акція провадилась у Японії після ядерного бомбардування, але наше дослідження за масштабами - у 5 разів більше.

Вивчення даних, отриманих у Києві, українські вчені проводили разом з науковцями Колумбійського університету, куди були скеровані результати спостережень. Американських вчених ці дані цікавили з наукової точки зору, як медико-біологічні наслідки найбільшої в світі аварії. А українських же - з медичної, адже катаракта - важка хвороба зору, з якою треба боротися.

- Доведено, що радіація насамперед впливає на кришталик ока, викликаючи катаракту. Однак, є і новітні дані, що вона може пошкодити сітківку. А деякі вчені припускають, що і викликати утворення пухлин, - розповів головний офтальмолог Міністерства охорони здоров'я , професор Микола Сергієнко. В нашому Центрі мікрохірургії ока ми вже прооперували з приводу катаракти 50 ліквідаторів з числа обстежених у інституті медицини праці. У інших помутніння кришталика спостерігається поки що у незначній мірі.

Важко, однак, уявити, як зможуть лікуватися і оперуватися ті з 12 тисяч ліквідаторів, що незабаром пройдуть обстеження і будуть визнані хворими? Адже нині їх в радіаційних медичних центрах навіть не годують, а у спеціалізованих - вимагають гроші... Отже, доводиться сподіватися, що США і НАТО допоможуть Україні не лише у виявленні радіаційної катаракти й інших хвороб, а й у їх ліквідації ...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати