Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нам треба боротися не з пожежами, а з чиновниками...»

Урядова перевірка публічних місць виявила численні порушення безпеки. Що далі?
10 серпня, 13:43

Дитячі садки, школи, лікарні, торговельно-розважальні центри — тут так чи інакше буває кожен із нас. Проте, судячи з результатів перевірки головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в місті Києві, ніде не можна почуватися в безпеці. Нагадаємо, після пожежі в кемеровському ТРЦ «Зимняя вишня» прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив перевірити стан пожежної безпеки в закладах освіти, охорони здоров’я і торговельно-розважальних центрах. Нещодавно ДСНС представила результати столичної ревізії. На жаль, ми нічим не застраховані від кемеровської трагедії.

33 ОБ’ЄКТИ ПОТРІБНО ЗАКРИТИ

У ході інспекції було залучено близько сотні працівників головного управління ДСНС у місті Києві. Вони відвідали півтори тисячі об’єктів           — понад 350 торговельних центрів, сотню лікувальних закладів і понад тисячу шкіл та дитячих садків. Наразі за порушення вимог пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 1454 керівників та відповідальних посадових осіб об’єктів, звітують у ДСНС. Також за результатами перевірок подано 33 позовні заяви до адміністративного суду, щоб частково призупинити експлуатацію об’єктів.

У списку споруд, які підлягають закриттю, крім двох десятків торговельно-розважальних центрів, є шість шкіл, два дитсадки, дитяча міська лікарня №5, Київський міський клінічний онкологічний центр і Національний музей народної архітектури та побуту. Коли читала цей перелік, спрацював материнський інстинкт: шукаю школу та дитсадок, які відвідують діти. Закривати їх не будуть, але порушення — шокуючі. В акті перевірки школи вказано, що вона має високий ступінь пожежної небезпеки, садочок — середній. У школі зафіксовано сім порушень, зокрема, не всі приміщення обладнані системою протипожежного захисту, відсутня система оповіщення про пожежу тощо.

В акті перевірки іншої школи району ідеться, що дерев’яні конструкції горища ніколи не оброблялися засобами вогнезахисту, підвал захаращений пальними матеріалами, сцена в актовому залі не оброблена засобами вогнезахисту та оформлена легкозаймистими матеріалами. До об’єктів із високим ступенем ризику також потрапив Київський академічний театр ляльок, станція юних техніків у Дніпровському районі Києва, Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Звісно, цей список більший. За бажання його можна знайти на сайті головного управління ДСНС у місті Києві.

НОВА РЕВІЗІЯ СТАРИХ ПОРУШЕНЬ

У Державній службі з надзвичайних ситуацій кажуть, що основні порушення стосуються  відсутності або несправності автоматичних систем протипожежного захисту, несправного внутрішнього протипожежного водопостачання, необхідності заміни або ремонту систем електропостачання, подекуди є потреба в переплануванні шляхів евакуації та закупці первинних засобів пожежогасіння. Причому чимало з цих порушень мають багаторічну історію, тобто інспектори про них неодноразово писали в протоколах перевірки, керівники закладів про проблеми знали, але нічого з цим не робили.

Володимир Гройсман, коментуючи проміжні результати перевірки у квітні, пояснював, що такі інспекції уряд проводитиме постійно. А також закликав бізнес до співпраці, бо деякі власники ТРЦ не впускали на поріг представників ДСНС, хоча йдеться про безпеку громадян.

Є надія, що заклади освіти й охорони здоров’я, маючи певні страхи перед вищими керівництвом, швидко наведуть лад. До того ж, столиця зараз надає чималі гроші на освіту, зокрема на ремонти приміщень та систему безпеки. Тому нарікати, як раніше, що освітнім закладам бракує коштів, немає підстав.

У торговельно-розважальних центрах, зведених за кошти бізнесу і заради бізнесу, ситуація інша. Більшість із них збудовані з порушеннями. І жодна інспекція цього не виправить. Дехто із власників ТРЦ одразу після старту урядової перевірки запрошував до себе журналістів: мовляв, із безпекою у нас все гаразд. Але коли громада приходила інспектувати все сама, без камер та попередження, аварійні виходи чомусь були зачинені, шляхи евакуації захаращені, і не всі працівники знали, як діяти в разі надзвичайної ситуації.

«ПРОБЛЕМУ РОЗВ’ЯЗАЛИ У КОРУПЦІЙНИЙ СПОСІБ»

Ще до початку урядової інспекції експерти з питань архітектури та містобудування розповідали, що дотримання державно-будівельних норм, у тому числі норми пожежної безпеки, мала б контролювати Державна архітектурно-будівельна інспекція. Та часто вона погоджує документи всупереч законодавству.

«Коли Гройсман дав доручення провести перевірку, ДСНС і ДАБІ тоді «зробили круглі очі», що, виявляється, у ТРЦ та інших закладах є порушення державних будівельних норм, — пояснює «Дню» архітектор, експерт з міського управління та містобудування Віктор ГЛЕБА. — Я вже рік готую публікації, що в нас тотально порушуються державні будівельні норми. Разом із журналістами каналу «1+1» ми перевіряли торговельно-розважальний центр Ocean Plaza — якраз через годину, як тут провела свою перевірку ДСНС. Ми виявили десяток суттєвих порушень ДБН, зокрема щодо пожежної безпеки. Наприклад, дитячі кімнати мали захаращені проходи, двері аварійні зачинені, кафе на евакуаційних виходах як стояли, так і стоять. Але чомусь у цей перелік об’єктів, які потрібно закрити, Ocean Plaza не увійшла. А які ТРЦ взагалі увійшли в список і чому? А Dream Town увійшов? А що, там сходи нормативні, а площа торговельного залу відповідає ДБН 2017 року в частині пожежної безпеки? У корупційний спосіб спробували розв’язати проблему. За цією логікою треба виселити всіх мешканців «хрущовок», тому що жодна з них не відповідає ДБН у частині пожежної безпеки. Там немає сходового маршу незадимленого, немає необхідних вимог щодо ширини й висоти».

СПИСОК ГРОЙСМАНА

«А за якими критеріями ухвалювалися рішення про закриття, і чи мав таке уповноваження уряд? — запитує Віктор Глеба. — ДАБІ, що здійснює контроль та нагляд, знову вийде сухою із води. Тобто карати будемо тих, хто заплатив ДАБІ два долари за квадратний метр, щоб увести в експлуатацію об’єкт із порушеннями ДБН. Ми будемо карати тих, хто заплатив 30 — 40 тисяч доларів за отримання листів від Мінрегіону, якими дозволялися відхилення від ДБН. Я переконаний, що ті ТРЦ, які збудовані з порушеннями державно-будівельних норм, але мають індульгенцію від Мінрегіону, до цього списку Гройсмана не потрапили. У садочка немає грошей, щоб заплатити, аби йому погодили відхилення від норм».

Експерт зауважив, що відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд торговельні та розважальні центри — це різні об’єкти, до них висуваються різні вимоги й нормативи. Але жоден із цих закладів не відповідає згаданому держаному класифікатору. І відповідати за це, як і за результати перевірки, передусім має ДАБІ.

«Нам треба боротися не з пожежами, а з чиновниками, які допустили оформлення документів з порушеннями. Катастрофа в тому, що корупція подвоїлася для тих, хто хоче уникнути потрапляння в список Кабміну. Тобто вони двічі заплатили — за оформлення документів і за те, щоб не опинитися у списку Гройсмана. І що це за покарання у вигляді закриття. А де покарання у вигляді трьох років ув’язнення за підпис на дозволі?» — підсумовує Віктор Глеба. Наостанок радить не ходити в ТРЦ, а якщо вже зібралися родиною в кіно, купувати квитки ближче до виходу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати