Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Львівщині з водою знову пішли мільйони гривень

25 червня, 00:00
Повені для сухопутної Галичини стали звичним явищем. Торік на Львівщині, за найскромнішими підрахунками, «пішло за водою» близько десятка мільйонів гривень, тепер навіть служба ЦО не може підрахувати збитки від повені-98. Проте однозначно відомо, що нинішній паводок був серйознішим від минулорічного. 

Причиною стало, крім, річ ясна, непередбачуваної аури, звичайне нехлюйство. Навіть досвід минулорічних злив, здається, нічого не навчив «відповідні органи». У багатьох місцях спеціальні водовідвідні канали виявилися захаращеними і не виконували своєї функції. Не всюди витримували напір води і прирічні дамби. І це при тому, що минулого року уряд спромігся виділити певні кошти для ліквідації наслідків повені. Тоді гроші розподілили між людьми, які постраждали найбільше. Хоча експерти вважали за доцільніше перерахувати ці гроші на укріплення дамб і розчищення каналів.

До таких голосів не прислухалися, і от майже через рік ситуація повторилася. Цікаво, скільки ще має випасти дощів, аби у чиновників «дійшли руки» до наведення порядку, аби населення області було впевнене, що чергові вибрики погоди не принесуть значних матеріальних збитків.

А збитки, судячи з офіційної статистики, будуть дуже поважні. За кілька діб безперервного дощу на землю Львівщини вихлюпнулося 75—100% місячної норми опадів. Щедро підживлені небесними потоками місцеві ріки, поповнили свої русла на кілька метрів. Найбільше піднявся Дністер, де в окремих місцях рівень води зріс майже на 4 метри (на щастя зараз вода поступово спадає). На водосховищі Добротвірської ТЕС рівень води вчора «недобрав» до критичної відмітки лише 13 сантиметрів. Як звикле, найбільше перепало на горіхи багатостраждальному селу Тершаків (Городоцький район), який досі сполучується з незатопленою цивілізацією за допомогою човнів. А загалом на Львівщині залито водою 2399 житлових будинків у 88 населених пунктах (стихія не обминула навіть стотисячний Дрогобич), з яких відселено 1121 чоловіка.

Лише в Городоцькому районі прорвало чотири дамби, тимчасово було перервано рух на двох автодорогах. До того ж, шквальні пориви вітру спричинили зупинку півсотні електропідстанцій і повалення опор ЛЕП. На щастя, попри штормові попередження на вікенд, у суботу виглянуло сонце і вода потроху почала спадати. Лише у понеділок було відновлено енергопостачання у 120 населених пунктах. Однак кілька віддалених сіл початок тижня зустріли при каганцях. До речі, крім Дністра, який вже сказав своє вагоме слово, областю несе свої води Західний Буг.

Інформація про шкоду, спричинену червневими зливами, продовжує надходити. Вже зараз відомо, що повінь майже дощенту зруйнувала 14 будинків, пошкодила понад 20 кілометрів автодоріг і 30 мостів.

Мине час і уряд знову вирішить допомогти «потопленцям» фінансово. Не хочеться бути оракулами, але місцевий досвід свідчить — гроші знову можуть бути викинутими у воду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати