Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми мусимо об’єднати свої зусилля»

У Сумах відкрили «розумний хаб»
13 вересня, 10:16

Відтепер активні жителі Сум мають свій незалежний майданчик, де зможуть працювати над ініціативами та проектами, спрямованими на розвиток рідного міста. Міста, яке, на переконання організаторів хабу, має називатися «Містом розумних».

Започаткували добру справу, як завжди, ентузіасти. «Кістяком» втілення задуму стали громадські організації: Центр соціального партнерства, Громадський фонд «Суми» та ГО «Місто розумних». Саме вони доклали чимало зусиль для того, щоб не лише залучити охочих до креативного кола, а й створити справді «вільний простір» для корисних ініціатив.

Приміщення під хаб, пішовши назустріч активістам, виділило управління зв’язків із громадськістю Сумської облдержадміністрації. Ремонт робили самі активісти, а з матеріалами та меблями допомагали ті, хто їм повірив. Найнеобхідніше обладнання забезпечили «в складчину». Ресурсами також допомогла Британська рада в Україні.

Загалом же, кажуть організатори, кошти на потреби діяльності будуть залучати шляхом фандрейзингу. Оплачувати ж компослуги, сподіваються, допомагатимуть ті, хто користується «розумним простором».

А таких, вочевидь, буде немало. Попит є. На презентації «розумного хабу» було багато гостей. Переважно молодь. Ті, хто започаткував «розумний хаб», стверджують: головне, щоб була громадська ініціатива, а чи зареєстрована організація, це вже не так важливо. Якщо люди, які мають ідею на користь міста, та не мають, де над нею попрацювати, будь-ласка, — до «розумного хабу». Тут є пристосоване для цього приміщення, обладнання. «Ваша команда шукає робоче місце? Робите щось корисне для нашого міста? Заходьте, для вас є місця» — це основний месидж «розумного хабу», який називають «більше, ніж простір». Тому тут вітають і чекають на різноманітні ідеї та ініціативи. Якщо об’єднати зусилля, знання та навички — можна зробити дуже багато.

Уже є план дій на найближчий час. «Це гра надовго, — каже одна з організаторів Анна ТОВСТУХА. — Нечесно говорити, що у всіх наших проблемах винна влада. Ми мусимо об’єднати свої зусилля та робити корисні для міста справи самостійно».

Тут проводитимуть навчальні семінари, тренінги, лекції, залучатимуть відомих у всьому світі експертів. Сьогодні визначено вже два основні напрями діяльності: розвиваючий та навчальний.

Розумний хаб» — унікальний простір. Тепер від ініціативних сумчан очікують активності у часто невдячній і завжди складній, але надзвичайно корисній справі — спільно покращувати рідне місто. Робочі зустрічі, семінари, лекції і все інше, що допомагатиме в цьому, відтепер проводити стане набагато простіше — поява зручно розташованого і обладнаного майданчика для обдумування та реалізації суспільних ініціатив, напевно ж, зробить вислів «Суми — місто розумних» твердженням, що не потребує доказів

Щоб зручніше було працювати, створюють календар заходів: поки що домовитися про використання розумного простору можна через інтернет — на сторінці у «Фейсбуці». Найближчим часом, сподіваються ініціатори, знайдуть спосіб залучити адміністратора на постійній основі.

Тетяна БЕРЕЗОВСЬКА, сумчанка, мама двох дітей, ділиться: «Я працюю спеціалістом з управління персоналом. У мене є ідея, щоправда, вона ще на стадії розробки: бізнес-школа для підлітків 14 — 17 років. Саме у цьому віці діти можуть здобути багато знань для майбутньої діяльності. Ми готові ці знання їм дати. Окремим напрямком я б хотіла організувати бізнес-навчання для дітей, батьки яких є учасниками АТО. Безкоштовно. Мій чоловік сьогодні на передовій. Я розумію, що є багато талановитих дітей, але не всі родини мають можливість платити за таке навчання. Пам’ятаю, як свого чоловіка збирала на війну... Тому дуже розумію такі родину і готова допомагати чим можу. Орендувати окреме приміщення зараз дуже дорого, а тут, як я зрозуміла, з цим нам може допомогти «розумний хаб».

Журналіст Дмитро ВІДОВІЧ підтримує: «Розумний хаб» — унікальний простір. Тепер від ініціативних сумчан очікують активності у часто невдячній і завжди складній, але надзвичайно корисній справі — спільно покращувати рідне місто. Робочі зустрічі, семінари, лекції і все інше, що допомагатиме в цьому, відтепер проводити стане набагато простіше — поява зручно розташованого і обладнаного майданчика для обдумування та реалізації суспільних ініціатив, напевно ж, зробить вислів «Суми — місто розумних» твердженням, що не потребує доказів. Уже 16 вересня відбудеться перший із запланованих заходів — тренінг щодо повноважень органів місцевого самоврядування. Величезний плюс хабу — чітка відстороненість від політики та бізнесу. Зате все, що стосується підтримки ініціатив «знизу», — це якраз сюди».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати