Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

01 липня, 00:00
У Миколаєві знову очікується холера

Загроза спалаху холери цього літа знову нависла над Миколаєвом. Санепідемслужби, провівши дослідження водоймищ у межах міста, виявили холероподібний вібріон як у річковій воді, так і в тюльці, що її масово виловлюють і продають на місцевих ринках. Головною причиною, яка сприяє активному розмноженню вібріонів, є спрацьованість міських очисних споруд, звідки щодня в річки Південний Буг й Інгул скидають до 60 тисяч кубометрів неочищених стічних вод. Крім холери, у річках виявлено цілу низку збудників інших інфекційних захворювань. Приміром, за даними міськСЕС, вміст кишкової палички в річковій воді перевищує гранично допустиму концентрацію в 500 разів. Єдине, що змогли протиставити можливості спалаху епідемії міські власті, — заборона всіх видів водокористування в межах міста. А грошей на ремонт каналізаційних колекторів у місцевій скарбниці вже кілька років поспіль немає. Правда, практично цю заборону в оточеному з трьох боків водою місті виконати неможливо, повідомляє кореспондент «Дня» Данило КЛЯХІН.

Пілотний проект «Рак молочної залози» втілюється на Чернігівщині

29 червня у Чернігівському обласному онкологічному диспансері відкрито центр маммографічного скринінгу за пілотним проектом «Рак молочної залози», що здійснюється в Україні, зокрема у Києві, Одесі та Чернігові, за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Програми оптимізації технологій у охороні здоров’я (РАТН). У офіційній церемонії відкриття центру взяли участь дружини Президента України Людмила Кучма та американського посла в Україні доктор Мерилен Пайфер, повідомляє кореспондент «Дня» Сергій ЦИГАНКОВ. Програма, що розрахована на три роки, ставить за мету провести маммографічний скринінг восьми тисяч пацієнток у перший рік та клінічне обстеження молочної залози у 300 тисяч жінок. За час, що минув від навчання місцевого персоналу американськими фахівцями восени минулого року, до Чернігівського онкодиспансеру звернулося понад 130 жінок, у трьох із яких виявлено злоякісні пухлини на ранній стадії і після оперативного втручання жінки вважаються здоровими. Окрім скринінгу, як запевнив головний лікар обласного онкодиспансеру Володимир Зотов, у Чернігові проводитимуться реконструктивні операції з відновлення молочної залози: час подбати не лише про жіноче здоров’я, а й про красу.

Московський цирк на Хмельниччині зазнав втрат

Минулої суботи згорнули свої намети й залишили Хмельницький майстри циркового мистецтва з Москви. Тут вони потрапили у смугу невдач, повідомляє кореспондент «Дня» Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ. Почалося з того, що шалений вітер зніс намет, під куполом якого відбуваються вистави. Двоє служителів цирку дістали травми. Мабуть травмованих було б більше, та, на щастя, це сталося в перерві між виставами. Ще не отямилися від цієї прикрої пригоди, коли кудись зник, наче у воду канув, клоун. Його шукали три доби, аж поки нещасний не сплив на поверхню Південного Бугу. Остаточно доконала гастролерів хвороба слона, майже головного персонажа вистав. Кажуть, індійській тварині не припав до смаку хмельницький клімат. Отож ветеринари порадили продюсерам: досить спокушати долю, треба залишити цей обласний центр. Тим паче, що не мовчали «зелені» — сигналізували до різних інстанцій: циркачі розбили намети на березі, забруднюють нашу річку. Адже, крім слона, який тут геть заслаб, москвичі привезли багато інших тварин. Хоча місцева публіка віддала належне гостям із столиці сусідньої держави великими касовими зборами. На всіх виставах був повний аншлаг... Ще, як мовиться, не захололо за слоном, а вже в неділю тут-таки встановили атракціони гості з братньої Чехії. Вони, мабуть, не знають про втрати, яких зазнали знічев’я їхні попередники на цьому самому місці...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати