Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто ми?

07 лютого, 00:00
СТАТИСТИКА Хто ми? Олексій ПОЗНЯК, старший науковий співробітник Ради для вивчення продуктивних сил України НАН України.

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України провела оцінку етнічного складу наших громадян.

За умови виваженої політики, багатонаціональність може розглядатись як багатство держави. Нині в Україні проживають представники понад ста різних народів. На загальному тлі своєю чисельністю різко виділяються українці та росіяни - відповідно 38 та 10 мільйонів або 75 та 20 відсотків населення. Третє місце посідають білоруси, четверте - молдовани. Далі йдуть євреї, кримські татари, болгари, поляки, угорці... Їх співвідношення постійно змінюється, як змінюються рівні народжуваності, смертності у різних народів. Ще більше впливають на етнічний склад міграційні процеси. Після розпаду СРСР почалося повернення на батьківщину етнічних українців - колишніх учасників освоєння Сибіру, цілини, а також жертв політичних репресій, їх нащадків. Повертаються на Південь України колись вивезені звідси до Центральної Азії кримські татари, німці, греки, вірмени та болгари. Різко зросли масштаби еміграції з України за межі колишнього СРСР, переважно представників єврейської, німецької та грецької національностей.

Деякі народи протягом століть мають свої етнічні території: молдовани - в Одеській, Чернівецькій та Миколаївській областях, угорці та словаки - в Закарпатті, греки - в Донбасі... На наших очах відтворюється ареал компактного розселення кримських татар в Криму та на Херсонщині (з 1989 по 1997 рік їх кількість в Україні зросла більш ніж у п`ять разів).

Представники багатьох народів - головним чином, жителі міст. Найбільшим міським етносом в Україні є євреї, найбільш сільським - гагаузи. Українців найменше - в Автономній Республіці Крим та Севастополі, проте 60% населення Криму й понад 40% Донбасу - росіяни. Найближча до однонаціональної - Тернопільська область. Там з кожних 50-ти мешканців лише один - неукраїнець.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати