Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гине найбільший у країні ботанічний сад

08 квітня, 00:00

На наукові дослідження найбільшого в країні ботанічного саду держава протягом року не виділила ні копійки. А тропічні рослини вже три роки зігріваються за допомогою... "буржуйок".

Донецький ботанічний сад - окраса міста, оточеного шахтами, збагачувальними фабриками та хімзаводами. Унікальні дослідження донецьких ботаніків сприяють поліпшенню середовища в індустріальному регіоні, збереженню ландшафту, створюють зелену оазу в задимленій "пустелі".

Проте, як повідомив директор саду Олександр Глухов, із березня минулого року НАН припинила фінансування наукових робіт, зарплату співробітникам не виплачували з грудня минулого року, а борг за газ та електроенергію виріс до 120 тис. гривень. Найстрашніше те, що втрачається видовий склад рослин.

Сад поки живе, а оптимізм співробітників уражає та дає надію. У дендрарії поруч із рослинами "виросли" буржуйки, а стіни суцільно заставлені стосами дров. Ось так і рятують унікальні рослини.

В оранжереї ростуть суничне та динне дерева, інжир-смокви, фейхоа з їстівними плодами, кактус "цариця ночі", квіти якого розпускаються тільки вночі, та безліч інших екзотичних рослин.

Із багатьма "мешканцями" дендрарію пов'язані цікаві легенди. Отруйний молочай тірукаллі росте на Чорному континенті. Африканці розповідають, що, коли їх країну хотів завоювати Олександр Македонський, місцеве населення нарубало цієї трави-отрути й розкидало по усій лінії наступу. Коні під вояками великого полководця стали гинути, а вціліла армія повернула назад. За вирощування ж мураї, улюблениці китайських імператорських дворів, простолюд карали смертю. Зараз це диво можна безкарно поторкати руками.

Зачаровують химерністю й узори ліан. Але мало хто знає, що виділені з них нашими вченими 48 сортів та видів рослин очищують повітря в районах промислових звалищ, териконів та відвалів металургійного виробництва.

Економічна криза загубила значну частину праці донецьких біологів. Але те, що сад вижив - заслуга не можновладців, а людей, для яких турбота про природу - справа честі.

Проте майбутнє унікального ботанічного саду досить примарне. Тому, що наступної зими може й не пережити. Нещодавно співробітників ботсаду поставили перед вибором: або погашення заборгованості з оплати за рік, або повне вимкнення тепла. Причому всім ясно, що таких грошей ботсаду самому не заробити.

Ботаніки зверталися до облдержадміністрації та облради, але ті ніяких рішень не прийняли. Остання сесія облради впровадила деякі пільги для тепличних господарств, але про ботсад в її рішеннях немає ні слова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати