Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Діти гинуть через недбалість дорослих

21 травня, 00:00
Інна ДОЛЖЕНКОВА, «День» 
У тихому райцентрі Дунаївцях сталася трагедія. Увечері Ліля Березовська, п’ятирічна дівчинка, не повернулася з прогулянки. Лікарі реанімаційного відділення безпорадно опустили руки: пізно...

Судмедекспертиза встановила, що дитина втопилася. У протоколі огляду місця події, складеному слідчим райпрокуратури Олександром Михайлишиним, у висновку комісії, яка розслідувала біду Березовських, написано, що «... причиною нещасного випадку стала відсутність загородження очисних споруд маслозаводу».

А напередодні на стіл начальника територіального управління Держохоронпраці у Хмельницькій області Віктора Юзвишена було покладено доповідну записку: «Нами, державним інспектором В. Кордоном і провідним спеціалістом із охорони праці Дунаєвецької райдержадміністрації Л. Кучером, проводилась перевірка виконання розпорядження голови облдержадміністрації про проведення єдиного дня охорони праці на підприємствах. На Дунаєвецькому маслозаводі ми звернулися до директора А. Надорожного з проханням, аби посприяв нам у ознайомленні зі станом охорони праці на заводі, а також у з’ясуванні питання про те, як адміністрація заводу вирішує проблему виплати грошей потерпілим від нещасних випадків на виробництві. Однак директор А. Надорожний у грубій формі не дозволив виконати нам службовий обов’язок, заборонив робітникам бухгалтерії надавати нам будь-яку інформацію з питань охорони праці. На зауваження, що розпорядження підписано особисто головою облдержадміністрації Є. Гусельниковим, директор А. Надорожний відповів: а хто для мене Гусельников? Почувши ці слова, ми були змушені залишити приміщення адмінкорпусу заводу...».

Ось така прелюдія до трагедії. Та чи все зробили автори доповідної записки, аби добитися «височайшого дозволу» на виконання своїх службових обов’язків? «Після почутого на маслозаводі ми поінформували заступника голови Дунаєвецької райдержадміністрації М. Поліщука про нашу зустріч із директором А. Надорожним. Наступного дня було відправлено листа на ім’я прокурора Дунаєвецького району В. Круманського з проханням притягти до відповідальності А. Надорожного».

Автори листа не одержали від райпрокурора відповіді. І заступник голови райдержадміністрації Михайло Поліщук, як кажуть у народі, мовчки проковтнув пігулку... Уже після того, як загинула Ліля Березовська, директор маслозаводу великодушно допустив інспекторів до своєї вотчини, дозволив їм зробити комплексну перевірку. Автори акта вважають: робота адміністрації Дунаєвецького маслозаводу щодо виконання вимог Закону України «Про охорону праці» — незадовільна.

ДОВiДКА «ДНЯ»

Діти гинуть. Тому що дорослі дяді «чомусь» забувають закрити каналізаційні люки або ж обгородити котловани, насипи які так легко уявити бруствером окопу. Держкомітет статистики поки що не має даних за перший квартал цього року, та картина дитячої смертності від нещасних випадків, що постає із торішньої статистики, вражає. Як свідчить неупереджена статистика, найчастіше діти та підлітки гинуть випадково топлячись: торік вода принесла смерть 118-м дітям від одного до чотирьох років, 241-му у віці від п’яти до дев’яти, 172-м — від десяти до чотирнадцяти й 212 підліткам від 15 до 19.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати