Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боржава потребує захисту

Активісти кличуть на черговий суд задля збереження карпатської полонини
02 вересня, 10:01

Восьмий апеляційний адміністративний суд міста Львова береться за розгляд апеляційної скарги захисників Боржави стосовно дозволу на будівництво вітрової електростанції 120 МВт на найдовшій полонині Закарпаття (судове засідання заплановане на 12.10 2 вересня).

Як нагадують захисники Боржави, забудовник ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» отримав дозвіл на будівництво 34 вітроенергетичних установок висотою до 180 м на вершинах та відрогах Боржавських полонин. Уся територія планованого будівництва належить до Смарагдової мережі, тобто ця зона є особливо цінною з точки зору збереження біорізноманіття у Європі, а будівництво тут порушує міжнародні зобов’язання України зі збереження таких територій.

«Масштабні будівельні роботи на нестійких ґрунтах полонини призведуть до низки катастрофічних наслідків для чутливої гірської екосистеми, а також для господарства прилеглих районів. Техногенне втручання в унікальні ландшафти матиме наслідком втрату туристично-рекреаційного потенціалу цього регіону, — зазначають активісти. — Дозвіл на будівництво був виданий з порушеннями законодавства. Водночас суд першої інстанції проігнорував низку важливих для справи обставин, а також порушив права позивача — ГО «Ноосфера», не дозволивши ознайомитись з документами, які були підставою для отримання оскаржуваного дозволу. Саме тому ми оскаржуємо судове рішення в апеляційному суді».

Тож громадськість закликає небайдужих долучатися до судових засідань для захисту полонини. Зауважмо, нещодавно в Офісі Президента відбулася нарада, під час якої обговорювався ще один інвестиційний проєкт на Боржаві — створення високогірного всесезонного спортивно-туристичного кластеру «Боржава». Його презентував в ОП представник австрійської гірськолижної індустрії, бенефіціарний власник компанії «Боржава Ессет» Гернот Ляйтнер. Утім, проєкт різко розкритикувала громадська спільнота. Адже це чергова загроза для унікальної полонини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати