Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Абсурд навколо Гостиного двору

Київський апеляційний господарський суд просить про нову експертизу пам’ятки — щоб нарешті переконатись у необхідності консервації
24 травня, 10:07
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Боротьба за збереження Гостиного двору останнім часом перейшла у словесно-судову площину. Від цього пам’ятці ХІХ століття, збудованій у стилі класицизму за проектом відомого архітектора Луїджі Руска, не кращає. Останні зими та весни Гостиний двір зустрічає практично голий: без даху стіни мокнуть від дощу та снігу, у виритому будівельниками котловані всередині постійно стоїть вода, цеглинам від частих перепадів температур все важче триматися одна за одну... А громаді все тяжче знаходити аргументи для влади — чому пам’ятка у центрі Києва, на Контрактовій площі, має жити, а не руйнуватися.

Доки Гостиний двір чекає на реставраторів, основне поле битви за його майбутнє перенесено до Київського апеляційного господарського суду. Тут громадські активісти, зокрема громадська організація «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», вимагають скасувати рішення Господарського суду міста Києва, в якому суддівська колегія відмовилася розривати договір оренди між Фондом держмайна України і ПАТ «Укррестраврація». Саме ця фірма планувала перебудувати пам’ятку під торговий центр, що передбачало, по суті, знищення Гостиного двору як унікального архітектурного комплексу.

ПЕРЕВІРКИ ДЛЯ ЗАТЯГУВАННЯ ЧАСУ

Відмова суду розірвати договір оренди стала неприємним сюрпризом для активістів. До цього Київрада прийняла рішення про повернення історичного комплексу в комунальну власність, завдяки зусиллям громади Гостиний двір отримав незаконно втрачений статус пам’ятки архітектури, лишалося тільки розірвати договір оренди та розпочинати консервацію. А тепер боротьба починається по новому колу.

Київський апеляційний суд вирішив, що Київський науково-дослідний інститут судових експертиз має провести будівельно-технічну експертизу Гостиного двору, щоб зрозуміти, чи дійсно пам’ятка руйнується, а орендар не виконує своїх зобов’язань, зокрема щодо утримання комплексу в належному стані. На час експертизи розгляд справи призупинять. Таке рішення суд прийняв у грудні 2016 року. Лише у квітні 2017-го експерт Київського науково-дослідного інституту судових експертиз подав клопотання про необхідність отримати від суду матеріали для експертизи. Клопотання розглядатимуть у травні. Уявіть,  наскільки розтягнеться вся процедура. А час наразі є «ворогом номер один» для Гостиного двору. 

До слова, судові експертизи вже стали практикою у справах щодо повернення незаконно приватизованого майна у комунальну власність. Так затягується час, щоб втомити захисників пам’яток і знайти способи залишити майно за інвестором. Така сама ситуація з експертизами була у справі щодо скверу Небесної Сотні на вулиці Михайлівській, 24—26. Суд також наполягав на додаткових експертизах і висновках щодо права власності на земельну ділянку, на що витрачався не один місяць.

«СУДДЯ НЕ ПОБАЧИЛА РУЙНУВАННЯ БУДІВЛІ»

Справа Гостиного двору має свою особливість. На відміну від ситуації зі сквером Небесної Сотні, експертиза, на яку очікує суд, уже існує. Її підготували минулої осені активісти разом із фахівцями пам’яткоохоронної справи. Коли Фонд держмайна звернувся до Господарського суду з позовом про розірвання договору оренди з ПАТ «Укрреставрація», громада долучила до справи «Акт огляду Гостиного двору за адресою Контрактова площа, 4 у Подільському районі міста Києва». У документі детально описані процеси руйнування пам’ятки. Однак суд ці факти проігнорував і дозволив орендарю далі користуватися приміщеннями та територією Гостиного двору. А тепер наполягає на експертизі, котра має дати нові докази, що пам’ятка таки занепадає!

«Це виглядає абсурдно. На останньому засіданні суддя вимагала додаткової інформації, щоб підтвердити, що Гостиний двір справді руйнується, — зазначає Вікторія Кустова, громадська діячка, колишня депутатка Київради. — Я зібрала серйозний консиліум, до складу якого увійшли заслужені архітектори, фахівці з Київського національного університету будівництва та архітектури, котрі роблять висновки щодо зруйнованих будинків і дають рекомендації, як їх відновити. Також були інспектори з охорони культурної спадщини, представники Міністерства культури... Тобто досить поважна комісія підготувала висновок, що будинок перебуває у плачевному стані. Конструкції руйнуються, вода потрапляє під будівлю, через що є загрози для лінії метрополітену, яка проходить під Гостиним двором. Це все ми передали судді, але вона не побачила руйнування будинку».

ОПЕРАЦІЯ «ВИСЕЛЕННЯ ОРЕНДАРЯ»

«Якби суд сказав, що прийшла якась громада, яка нічого не розуміє... Але ж це висновок спеціалістів, що засвідчує — ситуація жахлива. Це просто знущання над будівлею, — продовжує Вікторія Кустова. — Тим паче, у нас був проект консервації, ми не хотіли забирати будинок у ПАТ «Укрреставрація», ми просто хотіли законсервувати його. Навіть підготували проект, але нас просто не пустили на об’єкт. Значить, вони хочуть зруйнувати пам’ятку, а ми всі просто дивимося на це? Це катастрофа. Якщо орендар на щось сподівається, значить, знає те, чого не знає громада. Мене це насторожує».

Договір оренди закінчується у 2018 році. На думку Вікторії Кустової, Фонд держмайна, як одна зі сторін-підписантів, може хоч зараз вимагати його розірвання, оскільки будинок утримується у неналежному стані. Якщо орендар залишить приміщення Гостиного двору, активістка радить міській владі негайно братися за його консервацію, неважливо, за чиїм проектом: підготовленим кілька років тому активістами чи новим. Головне, що пам’ятці треба надати невідкладну допомогу. І вже потім місто мусить подумати над тим, як функціонуватиме Гостиний двір: як громадський простір, галерейний комплекс або музейний осередок. Та зараз м’яч на полі Фонду держмайна — саме він повинен проявити ініціативу та довести справу Гостиного двору до успішного фіналу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати