Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Такого не побачиш, сидячи вдома»

Перші враження львів’ян від Фотовиставки «Дня»
19 листопада, 00:00

У Львові триває Фотовиставка газети «День», на якій представлено 150 світлин професіональних фотомитців та фотографів-початківців, що стали переможцями XII Міжнародного фотоконкурсу газети «День».

Відкрили фотовиставку, що розгорнута в Національному університеті «Львівська політехніка», ректор вишу Юрій Бобало (який, до речі, раніше повернувся із закордонного відрядження, аби потрапити на відкриття виставки) та головний редактор газети «День» Лариса Івшина. Фотовиставка «Дня» триватиме у «Львівській політехніці» до 26 листопада. За цей час кожен із відвідувачів зможе проголосувати за найкращу, на його думку, світлину, а також залишити запис у книзі відгуків. А наступними глядачами фотовиставки «Дня» стануть лучани.

Більше цікавого про відкриття Фотовиставки, а також про книжкову конференцію у Львівській політехніці читайте наступного тижня. А поки що пропонуємо вам враження перших відвідувачів Фотовиставки «Дня» у Львові.

Василь КОСІВ, заступник міського голови Львова з гуманітарних питань:

— Мені здається, що фотовиставка «Дня» привнесла до Львова більше енергії, духу українськості, і ми, здається, навіть по-новому, завдяки експозиції «Дня», сприймаємо слово «патріотизм». Фотовиставка показує Україну красивою, країною хороших подій, в якій сьогодні здійснюється багато мрій.

Богдан КОЗАК, народний артист України, актор Театру ім. Марії Заньковецької, лауреат Шевченківської премії:

— Тут є речі не поставлені, а схоплені життям. Наприклад, найсвіжіша для мене й болюча, але й радісна світлина, — Юрій Іллєнко, що рухається ескалатором вгору. Назва фото — «Сходження в небо». І справді, він вже там... Також мені сподобалися знімки, на яких відображено харківські події. Вразила й фотографія «Крик у майбутнє». Тобто є блискучі кадри, схоплені вмить. Ця виставка — літопис сьогоднішньої України, молодої і багатогранної. З іншого боку, вражають фото у чорно-білому кольорі, де зображені політичні чвари... Запам’ятовуються також світлини, де зображено літніх людей. Наприклад, «Забута мелодія». Отож, є над чим подумати, бо кожне фото — це внутрішній монолог. І ми можемо почути його, дивлячись на зображення, відразу вловлюємо настрій, інтенцію руху думки чи почуття, яке на нас впливає. Вважаю, що виставка достойна, і бажаю, щоб «День» видав альбом цієї експозиції. Виставка конче необхідна, бо допомагає зрозуміти такі грані України, яких ми іноді не бачимо. Крім того, дуже важливо, що на виставці представлена майже вся географія України — від Сходу до Заходу, що дає можливість бачити Україну в усій повноті.

Тетяна ДЕНИСЮК, домогосподарка:

— Ми з донькою цікавимося цією виставкою, бо моя Марта бере участь у Фотоконкурсі «Дня». Щоправда, призових місць ми наразі не вибороли, але це не має великого значення, бо сама участь у прекрасному конкурсі «Дня» — велика честь для нас. Мартуся відвідує Львівський еколого-натуралістичний центр, де займається в гуртку юних фотографів-анімалістів. Любить знімати на натурі. Фотографія розширює світогляд моєї дитини. Завдяки захопленню фотографією, а також, поза сумнівом, участі у вашому конкурсі, вона вчиться бачити прекрасне, творчо розвивається. А заохотив нас до фотографування керівник гуртка Юрій Юсупов, який сам кілька разів брав участь у фотоконкурсі «Дня». Ми дуже вдячні газеті «День» за запрошення на виставку — хоча ми й не переможці.

Ярослав ТАБІНСЬКИЙ, аспірант факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка:

— Ця фотовиставка відкриває молодим людям, студентам зовсім інший погляд на світ. У деталях, у символах вони починають бачити світ таким, яким він є насправді із середини, внутрішньо. Ми кожного дня ходимо Львовом, Києвом, іншими містами, але не завжди замислюємось над сутністю людського життя. І саме фотомитці зображають цей світ у деталях зі своїм особистим баченням. А це дуже важливо. Тут є багато фотографій із наших українських сіл, на яких зображено життя селянина — яким воно є важким, як люди виживають, як ранньою весною орють землю, як випікають хліб, збирають збіжжя, готуються до Великодніх чи Різдвяних свят. У місті зовсім інше. І саме із села потрібно черпати український символізм, традиції і зберігати їх та показувати. Мені найбільше імпонує фото Світлани Корольонок «Літня кухня Любові Максимівни», де зображена бабуся, яка не в змозі собі дати раду за мізерну пенсію. Вона тримається за нитку, щоб втриматись і вижити, бо насправді у селі дуже важко. Кожен із нас може тільки уявити себе в таких умовах. Подобається також фото з Космача, який є витоком гуцульської культури, і саме звідти фотохудожники черпають «іскринку» української фотографії. Я також брав участь колись у цьому конкурсі, і три мої роботи отримали нагороди. І це дуже приємно, бо виставка газети «День» дає можливість молодим фотохудожникам, фотоаматорам, які можуть зафіксувати мить і бачать світ крізь об’єктив по-іншому, зсередини, показати своє бачення. Вони бачать світ і Україну і показують її іншим.

Алла МАРТИНЮК-МЕДВЕЦЬКА, старший викладач кафедри реставрації та реконструкції Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка»:

— На фотовиставці «Дня» кожна з робіт відображає якийсь аспект сьогодення України. Серед усіх хотіла б відзначити фотографію Костянтина Бобрищева з міста Кобеляки Полтавської області «На варті». Я не була в багатьох містах на Сході України й не бачила так званих «баб», а на цьому фото їх кілька зібрано, можливо, навіть на місці давнього святилища. Фотовиставка відкриває вікна в інші регіони України і показує те, чого сам не побачиш, залишаючись удома. Також вона відкриває ті речі, які доводилося бачити вже не один раз, але дещо у незвичному ракурсі. Це стосується фотографії «Марш патріотів» Володимира Дубаса, на якій разом із дорослими вояками марширує маленька дівчинка.

Олеся ПРОКОПЧУК, поліграфіст:

— На цій виставці в основному люди, емоції. Я молодий фотограф, тож відвідую виставки і вчусь водночас, вчусь я і на Фотовиставці «Дня». Не можу обрати фото, яке б мені найбільше подобалося, бо кожне з них цікаве. Тут дуже добре представлені роботи з Гуцульщини, куди я їздила минулого року на Різдвяні свята. Сьогодні я тут ще й тому, бо на виставці є роботи фотографа Володимира Дубаса, який є моїм вчителем.

Юліана ЛАВРИШ, студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, випускниця Літньої школи журналістики «Дня»:

— Вчергове переконуюся у тому, що українці — неповторна і талановита нація. Принаймні це засвідчує цьогорічна Фотовиставка «Дня». Світлини вражають своєю нестандартністю, різножанровістю. У кожній сфокусовано увагу на певній проблемі, яка є невід’ємною для українського життя: «Крок у майбутнє» «висловлює» позиційність українського студентства, «Букініст» — питання наукової еліти, «Забута мелодія» — візію минулого із акцентом на теперішнє. Найбільше мені сподобалася робота Костянтина Гришина «Натхнення». На мою думку, ця світлина, нагороджена спеціальним призом від каналу «1+1», найкраще демонструє призначення будь-якої творчої праці, зокрема й журналістської роботи — із палітри думок («глиняних шматочків») створювати «нову посудину», зовсім інший простір, набагато глибший і вільніший. Окрім того, я вже проголосувала за роботу «Відпущення гріхів». Світлина торкається української релігійної проблеми, демонструє старовинність християнської церковної традиції на теренах нашої держави, передає глядачеві величезний духовний посил.

Степан КУБІВ, депутат Львівської обласної ради «Фронт змін», громадський діяч, подарував книги з «Бібліотеки «Дня», десять річних передплат на газету бібліотекам міста:

— Низький уклін редакції газети «День», особливо пані Ларисі за справу, яку вона робить. Переглянувши фотовиставку, я відчув потребу внутрішньо висловитись, адже «День» — це газета правди, бо матеріали її шпальт торкаються і минулого, і теперішнього, і майбутнього. Натхнення, яке дає фотовиставка, спонукає йти у майбутнє зі змінами.

Соломія ОСТРОВСЬКА, учениця 11 класу Класичної гімназії Львова:

— Фотовиставка справді вражає. Особливо запам’яталися світлини із зображеннями літніх людей. Вважаю, що у таких роботах — глибинний зміст. Мені особисто імпонує те, що конкурсанти фотовиставки — люди різного віку, представники найрізноманітніших регіонів нашої держави. Це ще більше нас об’єднує.

Христина ДУБНИЦЬКА, співробітниця Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка»:

— Хочу, щоб і сам Фотоконкурс «Дня», і Фотовиставки «Дня» проводилася якнайчастіше, адже учасником цього дійства може стати кожен, хто любить тримати в руках фотоапарат. Сьогодні я проголосувала за роботу Юрка Дячишина «Ветерани УПА», бо вважаю, що вона найкраще передає посил нашої історії.

Лідія ПОПОВИЧ, співробітниця науково-дослідної частини Національного університету «Львівська політехніка:

— Тут такі гарні фотографії, що я навіть не доберу слів, аби описати свої враження! Ось подивіться на цього хлопчика з фото «Спаринг-партнер». Не гірша й «Перша книжка»... Чудово! Обов’язково приведу свою внучку, хай подивиться. Не можна не подивитися!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати