Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Хочу до Прип’яті, але боюся...»

Про життя в 30-кілометровій зоні
24 квітня, 00:00

Все менше друзів-ліквідаторів приїжджає відвідати мене в Києві. «Мирний» атом невблаганно робить свою чорну справу. Зустрічаючись, ми мовчки поминаємо тих, кого вже з нами немає, і, як притаманно живим, говоримо про нелегке життя, дітей, про 30-кілометрову «зону».

...До Чорнобиля я потрапила через рік після катастрофи, завідувала там готелем «Прип’ять», де зупинялися проектувальники АЕС, зварювальники й бурильники, які відсікали комунікації між третім і четвертим енергоблоками, а з 88-го року працювала безпосередньо в Прип’яті, де від комендатури до станції по прямій — один кілометр. Зруйнований блок ми називали «годувальником». Ще б пак! У обмін на здоров’я і життя нам платили потрійні оклади.

У Прип’яті працювали біологи з Москви й Києва, радіологи з Ленінграда. У місті постійно звучав метроном, як під час ленінградської блокади. А ввечері радіо кричало, що називається, на всю котушку...

Восени 1989 року я відчула, що мені погано й навіть дуже погано. У Чорнобилі я бачила сибірського кота без хвоста й подушечок на передніх лапах. Дивлячись, як ця нещасна тварина шкутильгає запорошеною дорогою, я похмуро відзначила, що й на нас, двоногих, чекають безповоротні процеси. Моєю сусідкою була киянка Валюша Зоріна, яка обожнює всіх тварин: два коти, собака, якого вона «привела» з вертолітного майданчика, а кролика вона ласкаво називала «Зая, собачка мій». Увійшовши до кухні, щоб зробити каву, я остовпіла. Під столом сидів кролик, точив морквину й нявкав. «Все! Час іти з «зони», це ж «дах їде»!» — з жахом подумала я, відчуваючи, що волосся на голові підіймається. «Що, пригадала Булгакова?», — почула голос Валентини. Вона взяла кролика на руки, а з душника в підлозі вилетів невдоволений кіт: під будинком був величезний підвал, де водилися миші.

...Хочу до Прип’яті, але боюся, бо не хочеться бачити це місто, що стало мені рідним, зруйнованим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати