Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вінницька "Тімірязєвка" представила збірники наукових товариств, найдавнішим з яких майже 200 років

16 серпня, 14:48
Фото надано автором

У відділі рідкісних і цінних видань Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва експонується виставка «Збірники українських наукових товариств». На ній представлені наукові записки, часописи, праці Одеського товариства історії та старожитностей (1835), Історичного товариства Нестора Літописця (1873–1932), Львівського наукового товариства імені Шевченка (1873), Історико-філологічного товариства при Ніжинському історико-філологічному інституті (1894–1920), Українського наукового товариства у Києві (1907) та інших організацій, які діяли на території України у ХІХ на початку ХХ століття.

«Цей період відзначився інтенсивним розвитком науки, формуванням нових наукових напрямів, що сприяло науковим відкриттям, навіть «революціям». Неабияку роль у науці та культурі відігравали наукові товариства, до яких входили діячі науки й освіти, котрі прагнули взаємного спілкування, обговорення наукових питань, наукових дискусій. Усі видавали свої періодичні органи, які читали не лише науковці, а й широкі кола громадськості. Чимало таких видань зберігається і фондах нашої бібліотеки. До Дня знань ми вирішили представити їх громадськості, згрупувавши за темами: медицина, історія, сільське господарства, природничі дисципліни, мистецтво та релігія тощо», – коментує завідуюча відділом рідкісних і цінних видань Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва Олена Сафронова.

Пані Олена додає, що бібліотека вперше представляє таку виставку, адже чимало збірників наукових товариств тривалий час зберігалися у спецфонді, тобто при радянській владі вони були недоступні читачам. Видання відображають усі аспекти, над якими працювали українські науковці 100 і більше років тому. Чимало з них присвячені дослідженню природи Криму, Волині, а також Поділля. Є і вузькоспеціалізовані записки, як-от висновки про став ґрунтів чи урожайність зернових культур певного періоду. Та напевно найбільше відвідувачів зацікавлять дослідження товариства випробувачів, які перевіряли роботу різних механізм і машин.

Щоб ознайомити з виставкою, вінничани мають достатньо часу. Експозиція діятиме до кінця осені.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати