Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАК "Нафтогаз України" припинить своє існування - Микола Азаров

02 вересня, 13:12

Уряд планує реструктуризувати НАК "Нафтогаз України", повідомила прес-служба уряду. Запланована реструктуризація Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" призведе до перегляду підписаних ним газових угод з російським ВАТ "Газпром", вважає прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Зараз уряд працює над структурою. Абсолютно очевидно, що буде самостійна газовидобувна компанія, самостійна компанія, яка займатиметься транзитом газу", - пояснив Азаров. За його словами, "хоч би навіть через це треба переукладати угоди (від січня 2009 р. між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром"), тому що з'являється новий суб'єкт". "А "Нафтогаз" як суб'єкт господарської діяльності припинить своє існування", - продовжив прем'єр-міністр.

У НАК "Нафтогаз України" не змогли прокоментувати сьогоднішню заяву Азарова про можливу ліквідацію компанії. "Це заява прем'єр-міністра, ми не можемо її коментувати", - повідомили в прес-службі "Нафтогазу України". У "Газпромі" поки також не коментують заяву Азарова про те, що реструктуризація "Нафтогазу" повинна призвести до зміни "газових контрактів".

Раніше сьогодні Азаров заявляв, що угоди України та Росії щодо газу суперечать українським законам і повинні бути переглянуті. За його словами, взаємини країн у газовій сфері визначає міжурядова угода від 2004 року, де йдеться про щорічне узгодження обсягів поставок газу. Як стверджує прем'єр, ця угода ні разу не виконувалося, тому всі контракти, укладені з 2009 року, потребують перегляду хоча б тих частин, що стосуються обсягів поставок газу.

Вчора Микола Азаров на відкритій лекції для студентів Київського національного університету ім. Шевченка заявив, що уряд проведе реструктуризацію НАК "Нафтогаз України", виділивши, зокрема, з її складу газовидобувну компанію "Укргазвидобування" з подальшим виведенням її на біржу для залучення 5-10 млрд дол інвестицій. Також на цій лекції Азаров заявив, що Україна не потребує знижки на газ, їй необхідна нормальна угода про ціну.

Рішення про ліквідацію ДК «Газ України» продиктоване необхідністю збереження керівних посад і часткового контролю фінансових потоків «Нафтогазу України» нинішнім менеджментом НАК. Таку думку раніше висловлював директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Раніше експерт енергетичного ринку Олександр Нарбут висловлював думку, що реформування «Нафтогазу» - той підхід, який може використовуватися для зниження ціни на газ.

Нагадаємо, позавчора голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз України" за умовами чинного контракту на поставку газу з РФ повинен оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб.м.

Слід зазначити, що ціна газу для країни протягом року постійно зростала. У III кварталі вона підвищилася на 19,2% в порівнянні з II кварталом, до 354 дол за тис. куб. м. Всього за підсумками поточного року "Газпром" поставить НАК "Нафтогаз України" не менше 40 млрд куб. м газу (у I півріччі - 27,36 млрд куб. м).

НАК "Нафтогаз України" є вертикально інтегрованою нафтогазовою компанією, що здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Понад 90% нафти і газу в Україні видобувається підприємствами НАК. "Нафтогаз" здійснює переробку газу, нафти та конденсату на п'яти газопереробних заводах, виробляючи на них скраплений газ, моторне пальне та інші типи нафтопродуктів. Компанія також має власну мережу автозаправних станцій.

Джерело: РБК-Україна

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати