Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Клінтон через Лаврова передала Ірану, що останній шанс уникнути війни буде у квітні

14 березня, 12:35

Держсекретар США Хілларі Клінтон попросила міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова передати владі Ірану, що останній шанс уникнути війни у ​​Тегерана буде на переговорах з шісткою міжнародних посередників у квітні. Про це повідомляє "Коммерсант" з посиланням на неназваного російського дипломата.

Переговори Клінтон і Лаврова пройшли 12 березня в Нью-Йорку після засідання Радбезу ООН.

У російському МЗС квітневу зустріч не вважають "останнім шансом" Ірану. "Все впирається в політичну волю, і Росія робить все, щоб воля ця не зникала, а посилювалася", - заявив газеті заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков.

Однак в Міноборони вже прорахували дії в разі війни з Іраном і існує секретний план з мобілізаційної готовності. Головна небезпека в тому, що бойові дії в Ірані можуть ускладнити непросту ситуацію на Кавказі. Крім того, з Ірану в Азербайджан, що межує з Росією, може ринути велика кількість біженців.

Де пройдуть квітневі переговори Ірану з шісткою міжнародних посередників, поки неясно. На зустрічі, серед іншого, планується обговорити майбутнє відвідування інспекторами МАГАТЕ об'єкта Парчін. У МАГАТЕ вважають, що там можуть проводитися випробування вибухових речовин у рамках програми створення ядерної зброї. Іран, який раніше відмовлявся допускати інспекторів в Парчін, на початку березня дав згоду на їх візит. Західні країни підозрюють Тегеран у намірі під прикриттям мирної ядерної програми розробити атомну зброю.

Як повідомляли Ukranews, на початку березня президент США Барак Обама сказав, що його країна не зупиниться перед використанням сили, якщо це знадобиться для того, щоб не дати Ірану отримати ядерну зброю. При цьому він застеріг проти того, щоб у суперечці з Іраном звучали "порожні розмови" про війну.

Незабаром міністр оборони США Леон Панетта заявив про готовність його країни розпочати військові дії проти ядерних об'єктів Ірану в кінці весни. Водночас палестинське екстремістське угрупування ХАМАС повідомило, що не підтримає Іран в разі нападу на нього Ізраїлю.

Джерело: Ukranews

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати